->Misomor
Usher z kolei wygląda obiecująco, z resztą nie od dzisiaj wiadomo, że Tajwańczycy wiedzą jak zrobić naprawdę dobry przetwornik. Jeśli masz ochotę możesz sobie spojrzeć na te kolumny w tej recenzji (nie chodzi mi o "kwieciste" opisy brzmienia ale jest trochę fotek i podstawowych parametrów) :
http://audiofast.pl/pdfs/Usher%20Be-718.pdfKolumny prezentują się tak dobrze, że aż trochę żałuję, iż wybrałem DIY ;) Same woofery kosztują u nas 800 pln za komplet, do tego berylowe tweetery, piękna obudowa (17 kilogramowe monitory) i bardzo solidnie wyglądająca zwrotka. Całość za 5k, to się nazywa uczciwa wycena produktu :)
Rzeczywiście pozyskiwanie i formowanie berylu jest trudne i kosztowne ale wydaje mi się, że Usher mógł już to opanować. Najpierw berylowe tweetery dawali tylko do najdroższych podłogowców a teraz są już w monitorach. Następny krok to rynek DYI, przynajmniej mam taką nadzieję. Sama kopułka jest o tyle ciekawa, że ma 30mm i już przez Ushera jest cięta nisko, więc całkiem możliwe że da się ją ciąć jeszcze niżej. Ciekawe jak wyglądają wykresy zniekształceń i charakterystyki offaxis...