Audiohobby.pl

SS Illuminator

marko3T

• 421 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
23-04-2008, 23:02
Lan potęgi organów nie jest w stanie oddać żaden głośniczek, to jest fizycznie niemożliwe...... byłeś kiedyś w kościele ? :-)

Tak poważnie , to ja nie forsuje Accutona jako jedynej słusznej koncepcji brzmienia , podobnie jak voldek uważam ,że nie są to głośniki na bas. Co innego na średnice i wysokie ...mi  brzmienie ceramiki tam bardzo pasuje.

misiomor

• 2094 / 6106
  • Ekspert
23-04-2008, 23:08
Z tym basem to jak ze słodkim winem - kiedyś trudne w uzyskaniu, do tego stopnia że w XIX wieku stosowano siarczan ołowiu jako niestrawny dla drożdży środek dosładzający od którego umarło nawet kilka sławnych osobistości. Od czasu opanowania technologii wytwarzania słodkich win w stopniu pozwalającym na tanią i masową produkcję "koneserzy" słodkim winem pogardzają. A ja tam lubię dobre porto i tokaj aszu.

Z basem podobnie - kiedyś nie można było go dostać bez wielkiej skrzyni i głośnika 15 cali. Jak wreszcie zdano sobie sprawę z roli wychyleń, liniowości napędu i zawieszeń itd. - audiofile zaczęli gremialnie pogardzać kolumnami z dużym basem. Czy słusznie - na pewno mało basu każe nam słuchać głośniej (Fletcher i Munson się kłaniają) i za jakiś czas zaczniemy dyskutować o aspektach audiofilskich aparatów słuchowych - widziałem gościa wyposażonego w takie urządzenie na AS2007...

marko3T

• 421 / 6107
23-04-2008, 23:19

Dobra misiomor teoretyczne pytanie , czy  zadowoliła by Cię kolumna która ma spadek 6db przy 40hz ?

To wariant optymistyczny w przypadku szerokopasmowców.

paavo

• 629 / 6089
  • Ekspert
23-04-2008, 23:23
Nie wiem jak koneserzy, ale ja flaszeczką (albo skrzyneczką) Ch. d\'Yquem nie pogardzę ;-)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-04-2008, 23:27
=>marko3T, 2008-04-23 23:02:01
>Lan potęgi organów nie jest w stanie oddać żaden głośniczek, to jest fizycznie niemożliwe...... byłeś kiedyś w kościele ? :-)
Najgorzej że mało mikrofonów potrafi dobrze tak duży instrument "ściągnąć" do toru muzycznego, po prostu kaszana słychać co jest poza kościołem a w kościele same organy nie bardzo :(

misiomor

• 2094 / 6106
  • Ekspert
24-04-2008, 07:39
>> marko3T, 2008-04-23 23:19:09

6dB @ 40Hz - to nic nie mówi o kolumnie. Jeżeli jest to BR strojony do 45Hz to poniżej tych 40Hz spadek będzie ostry i nic już nie usłyszymy, obudowa zamknięta albo MB strojona dużo niżej - pomieszczenie pomoże.

Szerokopasmowce - zwykle miewają tak niskie Xmax że kręcąc je na siłę pod 40Hz dostajemy "szybki bas" z masą harmonicznych.

lancaster

• Gość
24-04-2008, 09:08
marko, nie wiem czy zauważyłes ale my sie tu zastanawiamy czy lepiej kiedy głośnik ma zejście 30 czy może 50Hz....wiadomo - lepiej 30:)
...tak jak lepiej ze prezentacja całosci jest żywa i bliższa naturze muzycznego spektaklu niż ze spl na osi  jest +/-1dBw  pasmie 20-30KHz :)
zrozumiełem to do konca kiedy postawilem kiedyś lekko modyfikowaną Tesle(30zł)przy  thielu. Mozesz mi nie wierzyc na słowo ale pomimo braku uniwersalnosci tesli(totalny brak umcyumcy - a czasami przyznam przydaje sie. serio)
Z tesli Miles Davis byl po prostu lepszy. Bylo wiecej slychać, lepsza aura, więcej dźwieku ! ...i ogolnie aura oraz prawdziwosc zaistnienia instrumentu była wyższej próby.
Nie posunałbym sie do stwierdzenia ze thiel to slabe glosniki(choc jak kazde maja swoje wady) ale w neiktórych aspektach nie daly rady fullrange za 30zł ! ....mowimy o tanim głosniku w obudowie mdf. Jedno co tam było zrobione to werniks na calosc i stożek fazowy.....nie musze chyba mowić że ta sama tesla już w lepszej wersji i obudowie ze sklejki przy Rehdeko zagrała....:) w kazdym razie polecam metode stawiania jednych zestawów obok drugich, bo jaja wychodzą takie ze hej !:)

Teraz czeka mnie akcja strojenia burczybasa 3 way pod warunki nowej obudowy("burczybas"  proszę nie traktowac pejoratywnie:)) i oby zagral pod kazdym względem lepiej od Tesli - serio. Wyszlaby znakomita kolumna n tletego co mozna uslyszec w salonach audio. Znam zboczeńca ktory stawial Tesle(w hornie) obok B&W801 czy Martin Loganów !:))))
Ale o czym ja tu gadam...fullrange nie moga grac(no w najlepszym razie jak telefon:))....to trzeba mieć specyficzne upodobania :))))
Jezlei accutony w jakichs tam warunkach grają o tyle lepiej od tego co syszalem jak tesla od kołchoźnika w ktorym zwykle mozna ja zobaczyc to moze i ten accuton jest super :)
A tak offtopowo...widziaeś pomiary avalona eidolona ? Teraz nie moge znalexc, ale pamietam wywalona srednicę i przycietą gorę :)))....no ale to avalon wiec nie mógl byc strojony na modłę fullange :))))

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 10:01
Troche z innej beczki, mianowicie chciałem poruszyć kwestię berylowych wysokotonowców. Poza Scan Speakiem, który zapowiada berylowe Illuminatory, Usher już od jakiegoś czsu oferuje kolumny z berylową kopółką 30mm. Niestety nie widziałem jeszcze tych przetworników do kupienia osobno. Całe kolumny są całkiem niedrogie, około 2000 USD. Mają podział na 2kHz więc kopółka powinna sobie nieżle radzić z niskimi podziałami a znając wyroby Tajwańczyków z Ushera może być dobra również w innych aspektach. Może ją w końcu udostępnią dla DIY i umożliwą stosowanie berylu za rozsądne pieniądze...

marko3T

• 421 / 6107
24-04-2008, 10:09
Lan co do Avalona to istotnie tak było , nie wiem czy był to trik strojeniowy , ale pomijając zwrotnice użyte przetworniki zwłaszcza średniotonowy miały "wybrzuszoną" charakterystyke.

Za dużo było trąbienia o tej firmie na AS i teraz jest jak chłopiec do bicia ...

lancaster

• Gość
24-04-2008, 10:11
marko, no moze trochę tak(z tym trąbieniem i chopcem do bicia).....stolarka perfekcyjna, glośniki porzadne, zwrotnice(z tego co widziałem ta z Symboli)zrobione bardzo w moim typie(p2p).....dźwiekowo to nie moj typ....przynajmniej w konfigfuracjach/warunkach w ktorych ich słuchalem.....choć patrzac po spl niby powinny(?) ;)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 11:42
Panowie przecież nie każdy słucha tylko muzyki opartej wyłącznie na prawdziwich instrumentach. W muzyce elektronicznej bas często schodzi poniżej 40 Hz i nie mówie tu o tanim techno (przepraszam fanów jeśli uraziłem ;)). Czy ktoś z Was sluchał kiedyś np. Jesper Kyd`a? Facet moim zdaniem ma niesamowity talent i potrafi świetnie łączyć prawdziwe, klasyczne i orientalne instrumenty z elektronicznymi brzmieniami tworząc mieszankę wybuchową :). Taka muzyka bez pożądnej podstawy basowej nie brzmi tak jak powinna...

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 11:44
omg "porządnej". Chyba nie będę już pisał z rana bo z humanisty przeradzam się w analfabetę :/

misiomor

• 2094 / 6106
  • Ekspert
24-04-2008, 13:05
>> Krs47, 2008-04-24 10:01

Beryl już jest dostępny dla DIY w postaci samochodowego Focala TBe. Nie znam ceny - ale jest. Tym niemniej podejrzewam że aplikacja tej zacnej skądinąd membrany jest tak skopana (Fs=1.3k) że nietrudno pobić go aluminiowym o mniejszej średnicy - pewnie 22TAF/G dałby radę na dole i na górze (braki materiałowe nadrabia mniejszą średnicą).

Usher za 2k$ - pytanie za ile opłaciłoby sie im sprzedawać samą kopułkę... Może mają problemy z wielkością produkcji, beryl jest niestety dość trudny w kształtowaniu i innej obróbce.

lancaster

• Gość
24-04-2008, 13:25
krs, do fullrange mozna dolozyć zawsze suba....czy nawet polecany przez WLM PAC na peerlessach(lub tonsilach:))....jezeli komuś np. góry brakuje....w sumie z basem jest wiekszy klopot bo większosć subów nie nadazy....niezaleznie czy zbudujemy je na scan speaku czy na nieco wolniejszym dynaudio.....a to tylko szerokopasmówka jest.....plusem takeigo ukladu(dobrze zgranego) ma szanse byc bardzo sugestywna prezentacja w wersji dla osób otrzebujacych nieco bardziej wykonturowanego brzmienia.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 14:31
->Misomor

Usher z kolei wygląda obiecująco, z resztą nie od dzisiaj wiadomo, że Tajwańczycy wiedzą jak zrobić naprawdę dobry przetwornik. Jeśli masz ochotę możesz sobie spojrzeć na te kolumny w tej recenzji (nie chodzi mi o "kwieciste" opisy brzmienia ale jest trochę fotek i podstawowych parametrów) :
http://audiofast.pl/pdfs/Usher%20Be-718.pdf
Kolumny prezentują się tak dobrze, że aż trochę żałuję, iż wybrałem DIY ;) Same woofery kosztują u nas 800 pln za komplet, do tego berylowe tweetery, piękna obudowa (17 kilogramowe monitory) i bardzo solidnie wyglądająca zwrotka. Całość za 5k, to się nazywa uczciwa wycena produktu :)
Rzeczywiście pozyskiwanie i formowanie berylu jest trudne i kosztowne ale wydaje mi się, że Usher mógł już to opanować. Najpierw berylowe tweetery dawali tylko do najdroższych podłogowców a teraz są już w monitorach. Następny krok to rynek DYI, przynajmniej mam taką nadzieję. Sama kopułka jest o tyle ciekawa, że ma 30mm i już przez Ushera jest cięta nisko, więc całkiem możliwe że da się ją ciąć jeszcze niżej. Ciekawe jak wyglądają wykresy zniekształceń i charakterystyki offaxis...