Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live...

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 20:04
Chyba tylko ilością basu, w HD555 jest rozciapciany, buczący, podbity wyższy bas typu miękka poducha - przypadłość wielu Sennków. Jak je usłyszałem, to pomyślałem "o nie, to samo co w moich starych HD500" - a od takiego brzmienia chciałem uciec. W AKG K530 jest sprężysty, twardy bas, nisko schodzący, ale z nastawieniem na uderzenie, nie na ilość. Od HD555 wolę już 485, ale jak widać te już znasz ;)

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
29-09-2009, 20:13
Od godziny próbuję skrzywić dźwięk z CAL używając starych sztuczek i nic wielkiego nie wychodzi. Wszystko wygląda teraz tak samo po stronie przetwornika. Pady - wiadomo, że zmieniają, ale nie jestem w stanie wydusić nic nowego z przetwornika. Otwarte, zamknięte, z lustrem akustycznym, z tłumieniem itp. - wszystko to daje bardzo małe zmiany albo moje CAL się już jakoś ustaliły w sposobie grania. Różnicę są drobne między różnie zrobionymi kanałami. Różnica jest w dynamice, ale brak różnic w barwie brak poza zakrywaniem wentylacji cewki i otworów membrany.

Dawid-SS

• 325 / 5696
  • Zaawansowany użytkownik
29-09-2009, 20:13
HD485 to jeden z lepszych produktów niskiej pułki Sennków, miałem je ale dość krótko. Nawet wygrzać nie zdązyłem, głośniczek poleciał na orbite, przypadek...wygrzewałem wzmacniaczem domowym i gałka sie przekreciła i bylo buuu i koniec...gwarka tego nie uznaje...300zl w plecy ponad. Proucent nie produkuje osobno glosniczków jak twierdza polscy dystrybutorzy:P

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 20:45
HD485 byłyby super, ale ich brzmienie nieco przypomina mi włączenie filtru "kontur" - obfity miękki bas, wycofana średnica i sporo ostrej momentami góry. Ta góra nawet podobna do tej z AKG K530, ale proporcje reszty pasma odwrócone.

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 21:43
Ja sennków nie lubie więc raczej już nie kupie. CAL! idelnie sprawdzają sie w muzyce której bardzo często słucham, czyli romansidła z różnych gatunków, Tony Braxton - Unbreak My Heart brzmi pięknie! Basik nawet w CAL! mi się tam podoba! Tak samo w piosenkach Sunshine Reggae czy I Feel Lonely brzmienie CAL! pokazuje że CAL! mają tyle wspólnego z swoją firmą co najwyżej napis na obudowie! Grają wypaśnie! Brzmienie mi odpowiada, a co do ilości i jakości basu zaczynam sie przyzwyczajać, czasem dobrze posłuchać kumpla i przymusić się do słuchania bez basu, nie myślałem że tak szybko wejdzie mi to w krew, zazwyczaj podbijałem go EQ sobie, teraz nie musze, pewne utwory są idealne, niestety są takie że CAL! nadal mi nie podchodzi i mam ochote wyłączyć piosenke...Depeche Mode np, gdzie ten ich bas w piosenkach który super prowadzi utwór, nie jest jakimś fenomenem ale dobrze jak wyprzedza reszte w ich muzyce, nie lubie go z tyłu tak jak jest w CAL! u mnie. Coż:) Trzeba jeszcze wygrzewać i przyzwyczajać sie:)

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
29-09-2009, 22:36
@Dawid-SS  a  czym podłączyłeś Beresford-a ? Do Beresford-a    7520  polecam Grado  .

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 22:58
Ja mam podłączone do kompa zwykłym USB od drukarki, ale chyba nie sądzisz ze połączenie lepszym kablem o lepszym przekroju i czystosci midzi da mi lepsze rezultaty w brzmieniu?? Bo to troche głupie, nie twierdze ze dzwiek sie nie zmieni, ale puki co wydaje mi się ze w tak minimalnym stopniu że nie warto inwestować w kabel. Miałem na celu zrobić DIY ale musze dorwać jakiś kabel i koncówki, no i oplot, bo bez szkoda lutować a potem znów rozwalać...

Dawid-SS

• 325 / 5696
30-09-2009, 11:03
Dziś uruchomiłem znów sprzęcik i powiem szczerze, troszkę się zdziwiłem, przy spokojnych utworach basu jest mi dość, brakuje mi go w D&B którego czasem słucham, oczywiscie bas jest, ale taki dziwny, nie potrafi wybrzmieć w pełni. Ale jego SPL się poprawia, co do dynamiki jest taka sobie, dość szybko i zrywnie ale troszke za mało tej kontroli przetwornika. Źle nie jest, przyzwyczaić sie można, CAL! zasługują na plusa, tak jak wspominałem jakość/cena= CAL!

Szukałem wzmacniacza i myśle czy SOHA II by się do niskoomowców nadała, lecz po recenzji którą czytałem troche bym się bał, ona nie schodzi z byt nisko, do CAL! to była by porażka, chyba że ktoś ma inne wrażenia?

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
30-09-2009, 11:54
Porozmawiaj na  temat  Soha 2  z  x500 , może  wypożyczy za kaucją  ? myślę  że  sobie  ją  zostawisz :)

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
30-09-2009, 11:55
Zawsze  można  wymienić  2  kondensatory i wybrać odpowiednie  lampy .

Dawid-SS

• 325 / 5696
30-09-2009, 12:57
Puki co nie mam kasy, ale chętnie bym tego cudaka posłuchał i pewnie kupił jakby się spodobało. Obudowa mnie nie interesuje, chciałbym tylko PCB(na allegro licytują ale troszke strach kupować bo niemiał bym kasy na finalizacje czyli lampy i zasilacz więc może być zonk i to nie odpali) Obudowe sam bym sobie złożył, mam troche drewna itd, a lampy w drewnie to coś co lubie:)

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
04-10-2009, 23:02
http://pclab.pl/art38734.html
:>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
05-10-2009, 08:32
No co..? prawdę napisali :)
nie muszą znać terminologii audiofilskiej, to jest portal o PC, a i tak ładnie się do testu przyłożyli.

violett

• 786 / 6095
  • Ekspert
05-10-2009, 08:39
Odpowiadasz na wpis
>> domzz, 2009-10-05 08:32:29
No co..? prawdę napisali :)

Szczególnie tu "prawdę" napisali:

"Czystość miedzi. Standardowy kabel co prawda jest wykonany z miedzi beztlenowej, niemniej jednak jest ona mniejszej czystości niż w przewodzie użytym przez redakcję. W wielkim skrócie: im mniej przeszkód napotka sygnał biegnący przez miedziany kabel od źródła do głośnika, tym lepiej. W oczyszczonej miedzi elektrony docierają do celu szybciej, co przekłada się na dźwięk."  :))) Dwója z fizyki.

A tak na poważnie to prawdę napisali, że zmiany po wymianie kabla są bardzo subtelne i trzeba dużo dobrej woli aby je usłyszeć.

Dawid-SS

• 325 / 5696
05-10-2009, 17:34
>>
A tak na poważnie to prawdę napisali, że zmiany po wymianie kabla są bardzo subtelne i trzeba dużo dobrej woli aby je usłyszeć.

Zgadzam się z Tobą, każdy myśli że zmiany zachodzące w CAL! są takie że łeb urywa zaraz!! A tak nie jest! Jeżeli ktoś podchodzi do CAL! tak jak ja czyli myśli że to naprawde są one maga super itd, to troche się rozczaruje, najlepiej ma ten kto kupuje nie czyta recenzji i po prostu posłucha. On powie prawde. Słuchawki w swojej cenie to fenomen! a takich mało! Wg mnie są jednak one dość męczące, ja po 2h słuchania na okolo 60-80dB max! nie daje rady. Dlatego teraz planuje zmiane nauszników na jakieś lepsze, które da się słuchać kilka godzinek.