Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live...

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-10-2009, 21:29
Od dwóch tygodniu słucham CAL z pewną przeróbką muszli. CALe robią się bardziej przejrzyste. Powoli opanowuję co w konstrukcji padów zmienia w dźwięku i jak zbudować optymalne słuchawki.

Tylko póki co taka przejrzystość w CAL łączy się odchudzoną/klarowniejszą/mniej detaliczną średnicą. Jednocześnie mocniej atakuje, trzeba ciszej słuchać, bo potem się zniekształca dźwięk w czasie tak, jak z normalnymi padami. W niektórych demonstracyjnych nagraniach jest większa przejrzystość. Za perkusją jest coś dalej i nie ma muru, które tworzą instrumenty. Maleje ilość detali, ale z moim źródłem to wychodzi na dobre. Wokale z centrum idą do przodu. Po prostu wszystko jest precyzyjniejsze w czasie w pewnym przedziale częstotliwości. Na pewno da się jeszcze lepiej i poprawić górę. Dół może i niech zostanie lekko misiowaty.

W związku z takimi zmianami planuję zrobić coś na miarę oryginalnych padów z Grado. Mają kilka ważnych cech w budowie. Nie wiem tylko z czego to jest wykonane (zwykła gąbka?) i czy uda mi się znaleźć w domu tak gruby kawałek gąbki.

W efekcie może uzyskam połączenie bardzo interesującej przestrzeni i przejrzystości. Taką przestrzeń uzyskałem przez wykorzystanie innych padów jako przedłużacze istniejących. Niestety starczyło tylko na jedną stronę, ale efekt był bardzo interesujący. Myślę, że z padami jak z Grado mogę uzyskać coś podobnego.

Przez takie zmiany da się przekierować CAL w stronę bardziej spokojnego grania, detalicznego, nienaturalnego, kolorowego, mimo że już same takie są, więc to niewiele da. Druga strona to czyste, klarowniejsze, bardziej surowe brzmienie, które jak się u mnie okazuje poprawia realizm i lokalizację w przestrzeni, bo po prostu dźwięk jest precyzyjniejszy m.in. ze względu na minimalizację odbić i opóźnień.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-10-2009, 21:36
Korekta: chodzi o przeróbkę padów.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
22-10-2009, 22:56
Ja jestem pełen podziwu dla kolegi za te wszystkie eksperymenty - oby tak dalej!

Pozdrawiam,

Dawid-SS

• 325 / 5696
  • Zaawansowany użytkownik
23-10-2009, 09:07
Kolega dostosowuje dzwięk pod siebie, nie zapominajmy że każdy lubi inny, ja zastanawiam się czy nie wykorzystać starych obudów po HD485 i posłuchać jak drivery od CAL! sobie tam poradzą, ale niestety nie mam czasu na takie coś, ostatnio nawet nie mam czasu posluchać muzyki, a nie słuchałem juz chyba z tydzien:( (życie studenta nie jest takie wspaniałe jednak:()

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
23-10-2009, 09:15
>> Dawid-SS, 2009-10-23 09:07:50
>>życie studenta nie jest takie wspaniałe jednak:()

ROTFL ... ciekawe co kolega napisze 5 lat po studiach ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-10-2009, 09:20
Dokladnie :) Im dalej tym bardziej prze* :) Chyba, ze sie komus uda, zalozy wlasna firme i zostanie tym mini-milionerem :)

Dawid-SS

• 325 / 5696
23-10-2009, 21:11
Ogólnie jak chodziłem do pracy było ok, ale wakacyjna praca wykonczyla mnie(budowa) wiec pomyślałem ze pójde na łatwiznę i wybiore studia, okazało się nie fajnie:P Ale skoro już na nich jestem to zostane, nawet jakbym roku nie zaliczył, imho nie mam czasu nawet muzyki posłuchać... Mimo ze student biedny, trzeba dorabiać to zaoferowałem się na mp3store że będę robił recabling słuchawek, na to już musze znaleźć czas(podjełem sie jeszcze jak nie było takiego nakładu na studiach) bo to pieniądz, mały ale jest, no i nie lubie kroić jak za zboże(mimo że ono nie w cenie teraz) kogoś kto nie potrafi czegoś zrobić a jest jednym z nas.

Swoją drogą, jak ostatnio udało mi się usiąść i posłuchać muzyki, zakochałem się:D CAL! grają super, oczywiscie to słowa człowieka który nie słyszał swojej muzyki kilka tygodni:P CAL! ogolnie są dobre i tyle:)

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
23-10-2009, 22:03
To na czym studiujesz że masz mało czasu? Ja na PW mam całkiem sporo czasu (do czasu :D hehe )

Dawid-SS

• 325 / 5696
23-10-2009, 22:15
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, a prościej dawna POLITECHNIKA SZCZECIŃSKA WYDZ. ELEKTRYCZNY KIER. ELEKTROTECHNIKA ROK 1... studia dzienne oczywiscie, tragedia jest, przyzwyczaiłem się do opierdzielania w technikum bo wiedziało się tyle co na lekcjach Ci powiedzieli itd... zachciało się studiów... Teraz jak słucham muzyki to cieszy się mój umysł i serce, coś robionego rzadko cieszy bardziej niż robionego cały czas! Można swoją muzykę poznać na nowo, to tak jakbyś dostał nowy sprzet, słuchawki:) Przestój swoje robi:)

Pawlo

• 50 / 5757
  • Użytkownik
24-10-2009, 16:41
To witam kolegę z tej samej uczelni. Ja też PW, ale czasu do tej pory to nie miałem za grosz... Choć ten semestr mi się trafił lżejszy :)

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
24-10-2009, 16:56
Łooo... również witam kolegę z PW i a także kolegę Dawida z takiego samego wydziału i kierunku jak ja :D
Sorry za śmiecenie w wątku :P

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
24-10-2009, 19:11
Mam kolejne spostrzeżenie po dalszym uporządkowaniu grania CAL: są jaśniejsze. Ani grama tłumienia. Coś, co podobno odpowiada słuchawkom wysokiej klasy.

Z takim tłumieniem walczyłem kilka miesięcy i się udało. Tylko dróg wyło wiele. Mój Beres 7520 po modyfikacjach dawał na mniej przerobionych CAL dźwięk strasznie twardy niczym kamień, drapał. Oryginalny za to strasznie tłumił górę. Walczyłem z tym m.in. ostrząc tam, gdzie powinno być tego więcej. Potem poszedłem w drugą stronę i łagodziłem wszelkie miejsca, gdzie mogło dojść do przeostrzeń. Było lepiej, dało się resztę słuchawek dalej stroić. Ostateczne zestrojenie spowodowało, że przywrócenie oryginalnego grania Beresa dało już poprawny dźwięk.

Ciężko mi zobrazować to, co się działo. Wygląda, że na oryginalnych padach (pomijam, że środek miał kilka transplantacji) są ogromne przesunięcia dźwięku w czasie. Przy powolnym źródle brzmi to ładnie, ale dusi. Precyzyjniejsze źródło natomiast może dawać brzmienie, które po dotarciu do słuchawek daje dźwięk bardzo niespójny. Szczególnie ostrości zupełnie nie pasują. Uporządkowanie padów dało w końcu poprawny dźwięk. W sumie je wymieniłem na inne ;) i znalazłem magiczną kombinację spośród kilkunastu, które próbowałem.

Co to dało? Nawet nagrania poniżej 128kbps brzmią interesująco. Ostrości jest na styk. Przy złych kombinacjach takie nagrania są przeostrzone lub bardzo stłumione. Wraz ze wzrostem bitrate rośnie rozdzielczość instrumentów dalej położonych, rośnie rozdzielczość kątowa. Instrumenty są węższe, przeźroczyste.

Jednak mimo poprawy nie jest to jeszcze bardzo dobre. Bardzo małe zmiany w padach powodują duże zmiany, charakterystyka częstotliwościowa dostaje wąskie schodki w okolicy średnicy i góry.

PS. Też jestem na elektrotechnice, a właściwie ją kończę.

Dawid-SS

• 325 / 5696
24-10-2009, 23:32
Ja za niedługi czas też zrobie CAL! mały mod i dam znać co z tego wynikło:) Co do eksploatacji CAL! uważam je za jedne z wygodniejszych, mimo że pady są do kitu, wolal bym welurowe:)

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
25-10-2009, 19:03
Zrobiłem pady z Grado. Podstroiłem w nich bas. Bardzo ostra góra. Popatrzyłem na przetworniki z Grado i pomyślałem o HD800. No to pokierowałem odpowiednio dźwięk. Pozbyłem się góry z nadzieją na poprawę średnicy i przestrzeni. Przestrzeń jest, ale są drobne rezonanse na średnicy. Dźwięk nie jest tak naturalny, jak mi się udało usłyszeć na CAL. Natomiast przestrzeń się rozszerzyła do tyłu. Niektóre syntezowane dźwięki przechodzą z boku z przodu do tyłu. Trochę to namieszało w graniu, ale zrobiło to, co się spodziewałem: przestrzeń znormalniała, jest bardzo lekko i bardziej ludzka. Natomiast barwa jest fatalna i mimo korygowania jej, nie jestem w stanie dojść do w miarę płaskiej charakterystyki.

Dawid-SS

• 325 / 5696
26-10-2009, 17:12
Ja się przyzwyczaiłem do CAL! grają ok, dziś dostałem od pewnego chłopaczka z mp3store CAL! do recablingu, różnice miedzy kablami są mało słyszalne, potrzeba naprawde niezłego repertuaru i przekrecenia gałki nieco dalej aby wydobyć to co lepsze z słuchawek, na cichym graniu nie uswiadcza się za dużo, recabling zrobiłem, zdjęć nie robię i nie publikuje ze względu na to że to nie moje CAL! powiem tyle, wyszło lepiej jak u mnie, u mnie jest dobrze a tam jest bardzo dobrze. Fotki będą pewnie na mp3store, dam link potem lub jeżeli chłopak ten się zgodzi to opublikuje fotki sam:)