Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live...

Gustaw

• Gość
29-09-2009, 10:00
>> Dawid-SS, 2009-09-29 09:49:19

Słuchawkowiec ze mnie żaden ale podpinając CAL- e do przeróżnych źródeł absolutnie nigdy nie stwierdziłem, że ten zakres pasma jest wycofany. Nie jest to może mocna strona CALi bo ten bas nie jest najlepiej kontrolowany i nie jest konturowy, ale w tym zakresie pasma nie ma, moim zdaniem, dołka.

lancaster

• Gość
29-09-2009, 10:02
Dawid, masz chyba jedyne na swiecie słuchawki CAL! w których ktos uskaraza sie na temat ILOŚCI basu :)))
Wiekszosć twierdzi ze jest tam przewalony....przynajmniej przy "referencjach"....niestety słuchawki za 1K+ mają najczesciej mniej basu.
Spróbuj z Denonami D5000 - tam jest wiekszy :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
29-09-2009, 10:07
Dawid-SS:

Ja na pewno nie jestem fanem CAL ani nie jestem w nich zakochany mimo, ze mialem 2 pary. Mowisz, ze my jestesmy w nich zakochani tyle, ze Szwagiero, Majkel czy Aasat na piedestale stawiaja inne sluchawki - wcale nie jakies ultra-hi-endowo-drogie. Np. Sansui SS100 w przypadku Aasata :) lub AKG K340 - oczywiscie te stare, nie pchelki hehe.

ES7 w sredniej cenie ~599 PLN to jedne ze sluchawek z najslabszym wspolczynnikiem mozliwosci do ceny. Ogolnie wszystkie sluchawki firmy Audio-Technica sa u nas __TOTALNIE__ za drogie w stosunku do ich mozliwosci. Ceny jakie osiagaja w PL to po prostu nieporozumienie.

Znam wiele innych sluchawek z tej polki jak np. Sennheiser HD 280 i HD 380 PRO lub Beyerdynamic DT 770 (Pro) albo AKG K24x ktore postawilbym bez chwili myslenia - wyzej.

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 10:08
Jeśli w CAL! brakuje Tobie basu, to raczej nie polecam AKG K530 - tam jest bardzo punktowy, konturowy i możesz go nawet nie zauwazyć - choć z drugiej strony jestem bardzo ciekaw Twojej opinii :)

Dawid-SS

• 325 / 5696
  • Zaawansowany użytkownik
29-09-2009, 10:20
No to powiedźcie co jest nie tak że wg mnie jest słabo, mam słuchawki ponad tydzień czasu i dla mnie poza wysokimi i średnimi niema nic fascynującego:) Ciesze się że chociaż to jest, tak czy siak słuchawki warte kasy, teraz jak mam romantyczną kolekcje i tam jest raggae to bas jest, nawet przyjemnie się słucha, ale zakładam ES7 i jest on lepszy, słuchawki dość długo katowałem generatorem i muzyką uważam że w tym czasie powinny się wygrzać, może się myle?? Podpowiedźcie może zmienie zdanie, bo narazie słabiutko:) A tak wogóle denon za 600zl to już wogole w takim razie jest nieporozumienie...

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
29-09-2009, 10:52
>>Dawid-SS

Tak jak koledzy wspominali wcześniej, basu w CAL! jest i to aż za dużo, wspominali też o kiepskiej kontroli, być może nie schodzi zbyt nisko, być może nie jest jakościowo super, ale jest go DUŻO! Jeśli narzekasz na jego jakość to jeszcze mogę zrozumieć, natomiast na ilość tego pasma... cóż, albo masz po drodze coś schrzanione w torze, albo bez złośliwości w tym momencie - zbadaj sobie słuch!

Tak jak napisał Fallow - nie jestem miłośnikiem tych słuchawek i nie wychwalam ich, ale ciężko przejść obojętnie obok Twoich "dziwnych" ocen ich brzmienia.

Czy któryś z kolegów podpinał CAL! do tego Beresa? Coś jest nie tak z tym połączeniem?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
29-09-2009, 10:56
Beres i CAL, to nie jest dobre polaczenie. CAL przy przejzystym trzymajacym za morde wzmaku i podobnym zrodle graja bardzo dobrze. Np. Audionemesis DC1 Uptrade + Tuning i Moonlight v6 bodajze lub Lynx Two B + RudiStor NX33 symetrycznie.

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
29-09-2009, 10:59
Dawid,

W Twoim przypadku, myskle, jedynym rozwiazaniem odnosnie basu (jesli faktycznie CAL go nie maja pod Twoj gust) jest zakup subwoofera i jakies inne otwarte sluchawki, a moze zwyczajnie kolumny.

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 11:02
Odnalazłem jedną przeszkode w sofcie, miałem włączone podbicie 50Hz +3dB, po wyłączeniu tego jest lepiej, szybszy bas mi sie wydaje, ale jest go jeszcze malutko, no i dziś wróciłem z swiecowania uszu, więc słysze dużo lepiej niż wczesniej, laryngolog badał mnie również i stwierdził że mam słuch lepszy od przeciętnego, że bardzo dobrze słysze górne częsci pasma i dolne, z niższym wysokim miałem problem w okolicy 6kHz do okolo 8kHz bo tam doktor zauważył spadek, może te badania nie są super ekstra ale zawsze coś, zatoki też moga być problemem złego słuchu, więc warto zadbać o zdrowie. Czy problem może być nadal po stronie wygrzewania?? Za krótko?? No bas ogolnie wg mnie niema zróżnicowania, podłączając pod jakie kolwiek SB jest jeszcze gorzej, beres jest ogólnie lepszy wg mnie i mojego wujka z którym wczoraj i przedwczoraj słuchaliśmy. Jedno co jeszcze zauważam i to mnie boli, chce sobie głośniej posłuchać muzyki, podkrecam gałeczke czy to na wzmacniaczy czy na beresie i jest tak że naprawde mało tego basu dochodzi, nie wiem czy te przetworniki potrzebują jakiegoś mega wygrzania?? Na generatorku basu jest multum, ale gra tylko on.

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 11:04
Puki co słucham ich i słucham i wszystko co piszę w danym czasie to odczucia z danego czasu eksploatacji.

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 12:10
Teraz zastanawiam się czy kupić AKG K530LTD czy zwykłe AKG K530.

Schowałem swoje ES7 do szafy, puki co słuchał będe na CAL!, zobaczę co z tego będzie, ale po przejsciu na ES7 czuje lekki niedosyt z powodu gorszej średnicy i góry. Co do wzmacniacza słuchawkowego to poważnie myślałem o HPA-03 z alledrogo, (około 600zł wyjdzie) tylko nigdzie nie mogę znaleźć jaką posiada moc i jak steruje słuchawkami, z tego co czytałem to radzi sobie z studyjnymi AKG z efektywnością 91dB więc pewnie podoła CAL! ATH-ES7, AKG K530 i KPP:D Ale jednak na początek K530 kupie, ale nie wiem w jakiej wersji:(

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 12:21
Różnice między wersjami K530 są następujące:
- K530 "zwykłe": biała obudowa, skóropodobne pady, kabel w zwykłej koszulce z tworzywa sztucznego;
- K530 LTD: czarna obudowa, welurowe pady, kabel w plecionce z tkaniny.
Ja kupiłem LTD, bo akurat tam, gdzie kupowałem były tylko LTD :) Sprawdzałem gdzie indziej jak grają białe i LTD - różnic nie ma żadnych, tylko LTD są wygodniejsze (wolę welur od skóry). No i ten kabelek w tekstylnej plecionce wygląda elegancko. Niestety w przypadku wersji LTD przedobrzyli i  na nauszniki przykleili chromowane logo AKG - jedna z literek "K" wbiła mi się w palec podczas zdejmowania słuchawek i odpadła - teraz mam A G z jednej strony :)
Te słuchawki cechują się lekkim, przestrzennym, ale twardym dźwiękiem opartym głownie na średnicy. Góra jest wyraźna i czysta, bas krótki i kontrolowany, przestrzeń wręcz zabójcza. Nie słuchałem K701, ale na podst. opinii mam wrażenie, że to ta sama szkoła brzmienia, tyle że w budżetowym wydaniu.

Dawid-SS

• 325 / 5696
29-09-2009, 12:36
Czytałem porównanie CAL! z AKG, ogólnie wybrał bym AKG ale mówie, CAL! kupiłem do testów, jakość/cena w nich to jest to, ale troszkę nie bardzo jeszcze. A możesz powiedzieć gdzie kupiłes?? tez wole welur, miałem Sennki HD485 i uważam je za jedne z wygodniejszych ale aktualnie zostały mi po nich tylko obudowy:D Proponowałem koledze z forum żeby odkupił odemnie je za smieszną kase do CAL!, bo chłopak kombinuje z tymi CAL! jak zrobić z nich otwarte itd a mógłby włożyć głośniki w inne obudowy i posłuchać jak to gra. Majątku by nie wydał. Ale się nie zgłasza:) Będę bardziej za LTD ale cięzko jest dostać, są nieco droższe, jakies 40zł do 50zl.

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 12:44
Kupiłem je w Best Audio w Łodzi, ale to było prawie rok temu, wtedy były tylko czarne, teraz mają tylko białe:

http://sklep.bestaudio.pl/sluchawki-przewodowe-audiofilskie-k530-p-1712.html

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
29-09-2009, 12:48
Ps. Cena wersji LTD wynosiła wtedy 339 zł.