Chłopaki jeżeli kochacie się w CAL to wasz problem a nie mój, dla mnie te słuchawki sa be i koniec, niepasują mi, cięzko tu o jakimkolwiek basie mówic, jeżeli jakieś słuchawki mają go mniej to pytanie moje jest takie: Czy to słuchawki do słuchania srednich i wysokich tonów w muzyce? Aktualnie słucham na jednych i drugich pod beresem, podłączając pod domowego technicsa siostry CAL nie wnosi więcej basu, może ciutke, z resztą ja swoją opinie mam na temat każdych słuchawek których słucham, a jak widze lepiej jej na necie nie wypowiadać bo zostaje sie pojechanym przez wiekszość ludzi którzy kochają te słuchawki:) Aktualnie słucham na tych i na tych, jeżeli nie potrzebuje jakiegoś super brzmienia w basie zakładam CAL! jeżeli potrzebuje posłuchać muzyki która musi mieć dolny rejestr naprawde mocny(nie mowie ze one grają super basem) to zakładam ES7.
Ja się kłócić nie chce, ale słuchawek które zagrają wszystko pięknie ładnie niema i nie będzie raczej, każde w czymś sa dobre i gorsze, dlatego warto mieć kilka sztuk nauszników.
Co do gadki że ES7 są słabe itd to samo można mówić o innych słuchawkach dolnej pułki, ale tak czy siak one nie są słabe, grają standardem niższym za rozsądne pieniądze(o ES7 w PL cięzko powiedzieć ze kasa rozsądna ale jak wpsomniałem, firma i import do krajów swoje robi, no i PL nakłada super ceny za Bóg wie co) ES7 powinny moim zdaniem kosztować około 350zł. CAL! również tyle, postawił bym je na tej samej półce dlatego że jedne mają coś czego drugie nie mają. ESW9 nie słuchałem możliwe że to je bym postawił na równi z CAL!, ale jeżeli brzmiały by dużo lepiej od ES7 i miały ten sam bas, to napewno powiedział bym że minimalnie wyprzedzają CAL!
Nie każdego stać na słuchawki pułki 1kzł+ lub nawet 600zł+. Mnie puki co na to nie stać, jestem biednym studentem, więc ciężko mówić o kupnie drogiego sprzętu:) No i ja jestem pasjonatem, słucham muzyki na różnych słuchawkach i wiem co mi pasuje a co nie, każdy z nas poszukuje dźwięku dla siebie. Jeżeli uważacie CAL! za mega high-end no to po co kupujecie inne słuchawki i porównujecie je a i tak CAL! wychodzą jako lepsze:)