Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live...

fallow

• 6463 / 6209
  • Ekspert
29-09-2009, 12:52
Kupowanie wzmacniacza OTL nie duzej mocy takiego jak HPA-03 do sluchawek niskoomowych jakimi sa CAL (32 Ohm) nie ma kompletnie sensu. Taki wzmacniacz sobie najzwyczajniej w swiecie z nimi nie poradzi.

Zdecydowanie lepszy bedzie w pelni tranzystorowiec taki jak Moonlight albo jakas hybryda.

Tak, mozna przyjac ze K701 to mniej wiecej ta sama szkola brzmienia, z ta roznica ze K701 potrzebuja znacznie mocniejszego i czulej dobranego napedu.

Nie jest tez wcale powiedziane, ze ktos nie bedzie wolal K530 bardziej od K701 tak samo jak sa ludzie ktorzy beda woleli HD600/650 od HD800 albo Grado RS2 od GS1000 czy PS1000 :) albo Sony 7509 od SA5000 :)

Wszystko zalezy od oczekiwan.

Podkresle jeszcze raz - CAL potrafia zagrac swietnie, ale na pewno nie zrobia tego z pierwszego lepszego wzmaku i Beresforda ktory zwyczajnie srednio sie z nimi zgrywa.

Dawid-SS

• 325 / 5831
  • Zaawansowany użytkownik
29-09-2009, 12:55
Kupie jakiś wzmacniaczyk, wolał bym lampke jednak, ale cóż...zobacze jeszcze.

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 12:56
Każdy lubi fotki oglądać.

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 13:54
Mam jeszcze kilka innych opcji wzmacniaczy, np http://www.audiolamp.za.pl/6n13s.html#200 za niecałe 500zl 50mW przy 32R i rośnie do 180mW przy 300R, ale to też wydaje się za słabe, pewnie około 58mW by szło na AKG ktore mają 55R, niestety na niskomowe słuchawki dużo mniej mocy. A może ktoś polecić coś lampowego za mała kase, albo schemat d DIY??

Dawid-SS

• 325 / 5831

Brestinder

• 224 / 5830
  • Aktywny użytkownik
29-09-2009, 14:42
dawid, ze sie tak zapytam, wchodzi ci całe ucho do cal\'i? bo jezeli masz mało basu to jedyne co moglbym wymyslec to to ze pady nie izoluja dobrze, jezeli leza na uchu to wcale mnie to nie dziwi.

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 14:56
Ja mam małe uszy więc wchodzą całe idealnie, nie mam problemów z słuchawkami jeżeli chodzi o to, ale jak docisne to basu jest sporo więcej, przetwornik jakby był za daleko, ale brzmi bardziej zbicie i mniej swobodnie, czyli i tak źle i tak niedobrze. Teraz jak jestem po świecach to nie muszę podgłaśniać na beresku żeby słyszeć fajnie i dorodnie, teraz gałeczka nie przekracza godziny 9 i jest fajnie, a jak przekroczy do 10 to jest już dla mnie głośno, ogólnie w tym zakresie i do godziny okolo 10.30 jest nawet fajne wyrównanie, mam wszystkiego pod dostatkiem, bas nawet jest dość słyszalny, ale nie powala jakością i zejsciem:) Ogólnie idzie sie przyzwyczaić.

Mój błąd prawdopodobnie tkwi w tym że za wiele się spodziewałem po CAL! każdy piszę że basu jest dużo, że jest tłusty itd a tu dupa:) Zależy jakie mamy chyba pojęcie basu, bas(nie za jakosciowy i fajny a mocny) miały K26P, te nawet z playerka osiągały chamskie poziomy głośnosci w tym zakresie. Miałem Nokie N91 i po daniu 19/20 na skali przy piosenkach z STEP UP 2 wysiadały uszy i słuchawki spadały z głowy, a myślalem ze EP630 miały bas:) Powygrzewam jeszcze CAL! i zobaczę. Zrobie jeszcze eksperyment,(ale to za jakiś czas) wyjmę wytłumienie które włożyłem do środka muszli, zobaczymy co to daje, na początku wydawało mi się że jest lepiej, ale sprawdzi się to jeszcze raz.

Corvus5

• 2596 / 5706
  • Ekspert
29-09-2009, 15:00
Jest też możliwa zupełnie inna przyczyna braku basu, a mianowicie bardzo małe uszy względem padów. Brak szczelności też, ale co dziwne, zauważyłem coś dziwniejszego: że szczelne pady nie tyle co zachowują basy, co po prostu duszą górę. Bas jest ciężki do ukierunkowania, może po prostu nie leci do ucha, a gdzieś bokiem przelatuje. Mocne ukierunkowanie basu w CAL daje ilościowo tyle basu co EPki z ciepłym źródłem, a więc wychodzą prawie Plugi ;)

Corvus5

• 2596 / 5706
  • Ekspert
29-09-2009, 15:04
>> Dawid-SS, 2009-09-29 14:56:43

Trafiłem z diagnozą sprzed chwili :) Małe uszy do CAL + lekko przesadzone lub źle dobrane wytłumienie w CAL = brak basu. Spróbuje na wstępie taki eksperyment i oceń na ile trzeba zmienić. Weź po jednym płatku higienicznym na słuchawkę i wsadź ładnie pod skórzane pady prosto na ten czarny materiał. Zrobisz to w minutę bez rozkręcania. Płatki powinny się trzymać. Posłuchaj i oceń czy jest trochę lepiej, czy może za bardzo lub w ogóle nie to.

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 15:30
Włożyłem waciki, to daje tłumienie reszty pasma a do tego basu wcale nie jest więcej, raczej przeciwnie, trzeba gałke podkrecac, słucham teraz w jednej sluchawce z wacikiem i ogólnie nie podoba mi sie, CAL! jakby nie miały tego ciężkiego basu, takie robią wrażenie, przez to utwory rockowe stają sie czasem troszke za spokojne i za gładkie...

Słucham normalnie i jest ok, głośność nie przekracza godzniny 10 i jest dość fajnie, w piosenkach trancowyuch bas słychać dośc dobrze już. Ogólnie można powiedzieć ze wydaje się on płytki ale tak nie jest bo coś tam z dolnych rejestrów gra, szybkość jest ale (nie wiem jak okreslic) brak mu tego mięsistego kopyta, takich zdecydowanych ruchów membraną! Wiem że to nie głośnik estradowy ale chciałbym żeby one w dolnych rejestrach grały agresywniej.

Przy umiarkowanej głośności jest dobrze, da sie przyzwyczaić, ale po czasie wkurzać zaczyna. Wygrzewałem je już okolo 80h, bas powinien być dobry wg mnie już, teraz grają kolejne godziny i jakos nie przybywa, dać im jeszcze troszke czasu??

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 15:40
Przed chwilą zaczelem ruszać słuchawkami na głowie i w pewnym momęcie usłyszałem że bas głębszy się zrobił, tylko ze ta pozycja słuchawek na głowie niema przyszłości, one się tak nie ustawią...chodzi o lekkie skierowanie przetwornika do środka ucha, wtedy robi się fajnie, głośniczki w CAL! są w złych miejsach...powinny być niżej....albo słuchawki bardziej powinny cisnąc pałąkiem na uszy! jak dosicne to bas jest bardziej słyszalny, brzmi lepiej.

Corvus5

• 2596 / 5706
  • Ekspert
29-09-2009, 15:58
>> Dawid-SS, 2009-09-29 15:40:20

Masz kilka wyjść, np. dodać blaszki odbijające z dołu. Używam często takich. Zmieniają przestrzeń i poprawiają wrażenia z basu. Dodaje to trochę pogłosu i daje wrażenie odbicia od podłogi.

Innym rozwiązaniem jest zmiana padów na takie, które skierują bas do ucha. Bas jest takim trudnym stworzeniem, które lubi uciekać. Niestety dobranie padów i ich użytkowanie jest bardzo trudne. Wzmocni to średni i wysoki bas. Efektem ubocznym może być brzmienie jak dokanałówek.

Możesz spróbować wypchać pady jakąś watą czy płatkami tak, żeby ucho szczelniej siedziało. Jak masz małe uszy, to nie powinieneś mieć problemu, że CAL leżą za wysoko. Popełniłem ten rysunek pewien czas temu:

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 17:03
CAL! leżą dobrze, sa wygodne wg mnie, ale chyba welurki były by u nich lepsze, cudował na razie nie będę, poczekam jeszcze niech troche pograją.
Uchwyt od sennków mi sie przydał, teraz CAL wiszą sobie swobodnie na lampie:D

Corvus5

• 2596 / 5706
  • Ekspert
29-09-2009, 17:44
Próbowałem welurowych padów w CAL i bardo spadł bas.

Dawid-SS

• 325 / 5831
29-09-2009, 17:53
Trudno, jakie są takie są, lepszych w swojej cenie nie mają tak czy siak. Teraz zbieram kasiorke na K530. Tylko że drogawe są, skoro kilka lat temu kosztowały tyle samo a nawet mniej. Poczekam aż troszke euro spadnie. Ewentualnie pojade do Dojczlandii i tam kupie, daleko w końcu nie mam:) Dorwe jakiś MM i zobacze. Chociaż jakby nawet cena trzymała się na poziomie 65euro to nie pyli się tam jechać nawet za wersją LTD. Wolał bym limited bo welur jest jednak lepszy jak słuchasz w domu. Skóra jakby prawdziwa była to można mówić coś jeszcze, ale jakiś skaj...nie nie;) starczy mi ES7 i CAL! z skórami... Myślałem jeszcze o HD555, ale niemam zaufania do firmy Sennheiser, no i podobno K530 gładzą jakosią i barwą je, a tamte wygrywają tylko basem.