Cena za te monitory jest chora. Sensowna to jakieś 2200zł. Co ciekawe - tu skrzynka MA grać, w dipolach już nie. Co kto lubi. Taka cena za parę po pierwsze monitorów podstawkowych, po drugie - pasywnych jest mocno przesadzona. Oczywiście, że marża nie jest mała, ale też gdzieś muszą istnieć granice. Inaczej cena może być kształtowana z kosmosu, nie w powiązaniu z kosztami, a w audio tak często jest. Marżę kilkuprocentową można tylko w hurcie i przy bardzo dużych ilościach lub wolumenie obrotu stosować, na surowce, a nie na wyroby gotowe, to zupełnie inny poziom sprzedaży i marketingu, a więc na akcesoria / podzespoły bazowe już nie - chyba że w hurcie. Dodatkowo moje zastrzeżenia budzi mocno skomplikowana zwrotnica, jak na prostą dwudrożną konstrukcję na bardzo konwencjonalnych głośnikach.
O shigaraki, gaincardzie i innych kuriozach sygnowanych "47 labs" nie będę się po raz kolejny rozpisywał bo to jest skandal, rozbój i w każdym przypadku duże oszustwo. To logo działa na mnie odstraszająco.
To że wyroby z USA są droższe to normalne - cło, ubezpieczenie, wysyłka muszą kosztować. Podatki są u nas wyższe. Tym bardziej w prywatnym imporcie nikt nie może liczyć na upusty dla dystrybutorów. Ten temat chyba wszysty znamy i był już omawiany.
Cewki w takich konstrukcjach powinny być powietrzne, choćby na wysokotonowym, lub taśmowe. No ale rozumiem, że tu nie będzie to miało większego znaczenia kiedy tweeter jest mocno tłumiony szeregowym rezystorem. Jadnak kondensatory użyte to już polipropyleny (poliestrowe, nie wiem - napis jest poly, trzebaby ocenić po gabarytach).Wypadałoby użyć cewek podobnej gradacji.
Chodzi mi tylko o niekorzystny stosunek ceny do wartości ogólnej produktu. Ale cóż, widać taka jest polityka cenowa i kalkulacja firmy lub dystrybutora. W kadym razie, lubię wiedzieć za co płacę - i nigdy więcej niż jest to konieczne. W jeszcze większym stopniu dotyczny to kabli - jeśli już ktoś musi je kupować - proszę bardzo, ceny nie kończą się jeszcze nawet na 30kzł. Tak więc jest w czym wybierać.
Mogę jedynie powiedzieć że produkt jest wysoko spozycjonowany, niezależnie od tego co ma w środku niezorientowany konsument to kupi.
A może ktoś uważa że ta cena jest za niska (przy naszych zarobkach)?