Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
05-10-2009, 22:37
>>meloV8
Słyszałeś kiedyś OZ z odpowiednim głośnikiem do OZ odpowiednio mocnym wzmacniaczem, żeby wytrzymał wzmocnienie korygujące i aktywną korekcją lustrzaną np Linkwitz-a? Bo jeśli nie to nie porównuj tych dwóch typów.
A krzywa faza rzeczywiscie nie jest problemem dopóki masz jeden głośnik (przetwornik) w pomieszczeniu.
Nadal będe powtarzał że lubie brzmienie TL.
Jednak podczas optymalizacji jest zbyt wiele niewiadomych i niestety co za tym idzie błędów konstrukcyjnych, których nie ma w przypadku OZ.
Zapewniam Cię, że byłem bardzo zaskoczony kiedy udało mi sie uzyskać lepszy i bardziej "ustawny" bas z OZ.

>>smakismaki
Tak, to co przedstawiałem to suchy tunel bez wytłumienia, ale nierównoległy dobrany w celu uzyskania w miarę dużego ciśnienia na wyjściu.
Moim zdaniem dobra TL-ka musi bazować na ciśnieniu z wylotu tunelu i jest bliższa dźwiękowodowi (jedno- lub obustronnie zamkniętemu) niż OB czy nieskończonej odgrodzie.

Mierzyłeś ile jest maksimów impedancji w głośniku w twojej wytłumionej linii transmisyjnej? W infinite baffle jedno byc powinno..

smakismaki

• 60 / 5546
  • Użytkownik
05-10-2009, 23:19
obudowa gdzie wykorzystuje się energię tylnej części membrany to labirynt, sprawdzałem kiedyś jak to gra i dla mnie mało wiernie- charakterystyka na średnim basie jest poszarpana, nie ma dupnięcia impuls beznadziejny, słaba kontrola basu i dochodzi pogłos na niskim głosie. Taki trochę bardziej efektywny bas ale gorszej jakości bez kontroli taki lekko dudniący. Dobrym testem do takiej kolumny jest niski głos zachaczający o bas aby nie było żadnego podbarwienia od niewytłumionej obudowy co jest wadą prawie wszystkich kolumn albo odsłuch perkusji na płytach testowych aby byl najbardziej naturalny z równomiernym zakresem, niski jak potrzeba ale szybki i równo rozciągnięty. Odnośnie konstrukcji to opiszę za kilka dni i dam fotki na życzenie w wątku STX. Mierzyłem kilka dni temu wykres impedancji tego głośnika   http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/484  w torze 3m i jest podobny do producenta tylko znacznie mniej zaznaczony, maksymalny wzrost impedancji jest tylko jeden znacznie mniejszy ok 3 krotny i na nieco wyższej częstotliwości (Głośnik podczas pomiarów STX miał albo bardziej wyrobione zawieszenie lub był nieco dociażony) Jak mierzyłem impedancję całej kolumny to rezonans był mniej zaznaczony i bardziej rozmyty z racji celowo zrobionych kanałów o różnej długości chociaż wylot jest wspólny.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
18-10-2009, 17:55
&feature=related

&feature=related

Co Wy na to panowie?

• Gość
18-10-2009, 18:08
>> meloV8, 2009-10-18 17:55:01
Co Wy na to panowie?

Zaglądam od czasu do czasu do tego wątku, ale jeżeli filmiki nie są ściemą to rewelacja.

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
18-10-2009, 18:19
dlaczego mialoby byc sciema? technicznie to ma prawo zagrac. Sam rozwazalem niegdys takie rozwiazanie. Pewnie jest to aktywnie filtrowane.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
18-10-2009, 18:21
Ciekawe, jak to niby tam nie ma dyfrakcji, przecież dyfrakcje od krawędzi kosza średniotonówki, a gwizdka w szczególności będą koszmarne bez obudowy/dechy.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
18-10-2009, 18:53
Sama aktywna korekcja nie za bardzo pomoże w takiej sytuacji, głośniki średnio i wysokotonowe będą miały duży peak na charakterystyce on axis, wynikający z identycznej odległości w każdą stronę, od centrum akustycznego, do krawędzi okrągłego kosza. Po aktywnej korekcji tego peaku zostanie równie wielki dołek off axis, z którym nie ma już co zrobić - nie można oprzecież jednocześnie podnieść i obniżyć poziomu tej samej częstotliwości za pomocą filtru.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
18-10-2009, 18:54
"nie można oprzecież jednocześnie podnieść i obniżyć poziomu tej samej częstotliwości za pomocą filtru."

mam tu na myśli oczywiście podniesienie off axis i obniżenie on axis.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
18-10-2009, 19:24
masz racje Krs47, tego nie da sie skompensowac jednak brzmieniowo moze wypasc to zupelnie inaczej i ciekawie. Trzeba bedzie sprobowac, ale nie mam juz pod reka 18 calowych basow.

• Gość
18-10-2009, 19:35
>> meloV8

Na sąsiednim forum wspomniałeś o możliwości zastosowania do OB głośników samochodowych typu "free air",
mógłbyś coś skrobnąć na ten temat ?

Jakis czas temu zastanawiałem się nad takim rozwiazaniem ale nie bardzo potrafię to ugryźć - a wskażnik jakość/cena sprzętu car audio jest bardzo wysoki.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
18-10-2009, 20:16
Sprawa jest dosc "prosta", nalezy zastosowac glosniki samochodowe przeznaczone do zabudowy w tylna polke samochodu. Problem jest taki, ze nie ma zbyt wielu duzych glosnikow. 30cm to chyba max, choc moze znalazloby sie cos wiekszego. Takie glosniki maja parametry dobrane do pracy w odgrodzie. Czyli przewaznie nizsze FS, wyzszy QTS, dosc spory Xmax. Osobiscie nie robilem prob z dipolami na takich glosnikach ale slyszalem grajace w "rece" takie glosniki i ilosc basu jest naprawde spora bez zupelnie zadnej zabudowy.
Oczywiscie nie nalezy spodziewac sie tutaj jakis oszolamiajacych efektow, bo sa tylko glosniki, a nie perpetum mobile.
Druga poprawka o jakiej trzeba pamietac to impedancja prawie zawsze wynoszaca 4 ohm. Wiec polaczenie rownolegle nie wchodzi w gre ( chyba ze mamy wzmak, ktory bez problemu pociagnie 2 ohmy). gdyby zrobic dipol ( z niewielkimi skrzydlami tak aby tylko schowac wizualnie glosniki ) na takich 25-30 cm glosnikach po 4 na strone to moze efektywnosci miec to nie bedzie ale z pewnoscia musi to zagrac niskimi czestotliwosciami. Napewno bedzie wiecej niskich czestotliwosci jak np z jednego alpharda hw1500 czy innego podobnego "sztywniaka".
Jednak nie ma tutaj sprawdzonych recept, gotowych projektow, trzeba chodzic po omacku, a to jak wiadomo jest ryzykowne i kosztowne.

lancaster

• Gość
18-10-2009, 22:34
Jakby to pytał, to jestemw  kontakcie z pewna polska firma ktrej nazwy ze względów relamowych nie wymienie :)
....w kazdym razie zaczyna sie na S ....no i poprosiem o proozycję 30cm woofera do OB....90dB fs ok 45Hz qts 1.2
W przyszłym tygodniu podobno po bólach i znojach mam dostac gośniki TangBanda(płaskomembranowce - w tym komplet dla cadama i 4calowe z membranami z bambusa)....TB oczywiscie trafi do tuby a w najgorszym przypadku do WG....no i taki woofer bedzie tam myslę jak znalazł.
Glosniki solo tak jak puści je autor projektu to raczej do ameralistyki....trzeba by kompensowac woofer do wychyleń idacych pewnie w cm żeby 50Hz sprowokowac do obecności....na średnicy Tesla....no i super :)

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
18-10-2009, 22:59
Lan - rzuć okiem
http://www.dexon.pl/index.php?p437,glosnik-drb-12-150-01-8

Ew. http://www.dexon.pl/index.php?p841,glosnik-brb-15-400-01-8

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją.

lancaster

• Gość
18-10-2009, 23:03
Perwszy  bardzo obiecujący(qts 1.6!)....pozostaje zrobic porównanie :)

• Gość
19-10-2009, 08:49
>> meloV8, 2009-10-18 20:16:53
Sprawa jest dosc "prosta",  ......

Czy są jakieś zasady kształtowania wymiarów/kształtów odgrody, czy trzeba po omacku ?
może jakieś mądre linki ?