Oczywiscie, ze TL to jedna wielka piszczalka ale Ty uwazasz, ze te rezonanse sa czyms co ma decydujacy wplyw na jakosc brzmienia oraz jest to problem, ktory jest zupelnie niemozliwy do rozwiazania. Ja uwazam, ze wiekszym problemem jest obudowa zamknieta, jej budowa, zmiany cisnienia powietrza jakie w niej wystepuja, slabe przetwarzanie niskich czestotliwosci ( bez korekcji ) przy cichym odsluchu. Symulacje to tylko symulacje, a to nasze ucho jest najlepszym narzedziem pomiarowym wg mnie. Mimo katastrofalnych przebiegow fazowych TL, te konstrukcje potrafia brzmiec wybitnie i bardziej realniej od obudowy zamknietej.
Dlaczego pisze cos co nie potrwierdzam pomiarami i faktami? Bo nie ma takiej potrzeby. Faktem sa takie konstrukcje komercyjne oraz diy, ktore brzmia fantastyczne. Wiec po co mam sie rozpisywac i cos udowadniac posilkujac sie wiedza teoretyczna, czysto ksiazkowa? Kazdy moze wziac do reki ksiazke i samemu o tym poczytac. To nie czarna magia ani komuna, ze kazdy mialbyc w ciemie bitym tlukiem.
Caly czas pisze o wlasnych preferencjach odsluchu, o tym co mi nie odpowiada w danym rozwiazaniu. Ty mowisz, ze zrobisz to w zamknietej obudowie z korekcja, a ja mowie ze zrobie obudowe TL niewiele wieksza z nizszym zejsciem bez korekcji i impulsem nie gorszym od zamknietej budy i naprawde zadnych problemow z faza nie uslyszysz.
Sam przyznales, ze TL brzmi swietnie wiec nawet jesli rezonanse zachodzace w tunelu mialyby tak ogromny wplyw na prace glosnika co przekladaloby sie na jakosc dzwieku, to nie mogloby to brzmiec bardzo dobrze, a jednak brzmi...
Fajnie, o cyferkach i wykresach mozna gadac bez konca , licytowac sie kto wie wiecej, a kto mniej jak to na forach najczesciej bywa, ale to przeciez odsluch weryfikuje wszystko.
Ps. Zlituj sie z tymi wykresami z hornresp\'a :)