Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
04-10-2009, 23:36
>> misiomor
Tak wiem o tym, ale juz nie chcialem sie zaglebiac w temat.

Ale przy okazji, ze juz tu wpadles czy moglbys napisac cos o dipolach na monacorach w kaimie, do ktorych to chyba Ty projektowales druga zwrotnice?

Janko, dlaczego mialby sie nie nadawac do TL? Jesli je kupie i nie sprawdza sie to chetny na nie bedzie poszukiwany z pewnoscia :)

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
04-10-2009, 23:55
>>meloV8
Niski Bl i fs, duży Qts i Vas na ogół słabo sprawdzają sie w wyższym rzędzie.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
05-10-2009, 00:24
Niski fs to bardzo duzy plus jak na TL, qts do TL tez jest optymalny, a parametr VAS zupelnie nie ma znaczenia w TL. Glosnik powinien zagrac w dipolu jak i TL no ale trzeba sie samemu przekonac. Mam nadzieje, ze skutecznosc jaka podaje STX jest choc w miare prawdziwa.

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
05-10-2009, 01:39
czy Ty nie rozumiesz że TL i dipol to zupełnie inna obudowa i wymaga innego głośnika?
Oczywiście to zagra, ale optymalna buda będzie wielka, a odp impulsowa...też wielka.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
05-10-2009, 12:25
>> janko

No wlasnie nie jest zupelnie inna! Idealna linia tranmisyjna w teorii ma symulowac dzialanie nieskoczenie wielkiej odgrody. Dlugi tunel i wytlumienie ma pochlonac energie tylnej strony membrany  bez wplywu na dzialanie glosnika. Jak wiadomo teoria to tylko teoria i w praktyce dostejemy pasmo rezonansow pasozytniczych oraz o czym wspomnial misiomor (co jest na plus) odciazenie glosnika przy cwiartce fali, do ktorej strojony jest tunel. Tak samo jak w odgrodzie tak samo w TL parametr vas nie ma znaczenia. W odgrodach jak i TL stosuje sie rownie dobrze glosniki z niskim qts jak i wysokim. Optymalna buda wcale nie musi byc taka wielka dzieki strojeniu na 1/6 fali jak to ma miejsce w konstrukacjach PMC. Niski fs pozadany jest tak samo w TL jak w odgrodzie.
 Najczestrzym powodem zamulenia TL jest przetlumienie tunelu oczym rowniez wspomina PMC.

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
05-10-2009, 16:15
>> meloV8
skoro dla Ciebie teoria to TYLKO teoria to nie mamy o czym mówic. Pomierz kilka TL-ek albo chociaz posumuluj bo masz braki w teorii. Trzy podstawowe parametry T-S głośnika (fs, Vas, i Qts) są ściśle ze soba powiązane i nie możesz pisać że któryś nie ma znaczenia!! W OB rzeczywiście Vas ma małe znaczenie, ale TL powyżej strojenia to jeden wielki rezonator i jego wpływ na działanie głośnika jest bardzo duży!

Czy tak twoim zdaniem wyglądają wykresy fazy i odp. impulsowej OB??

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
05-10-2009, 18:04
Nie twierdze, ze powyzej strojenia TL kolumna nie jest rezonatorem i ze nie ma to doslownie zadnego wplywu na glosnik. Niby jaki wielki wplyw na glosnik i jego parametry ma tunel linii? Fs sie zmienia jak w zamknietej? Tunel zmienia faze, a nie  parametry glosnika, a to ze ze zmiana fazy wiaza sie rezonanse czy odciazenie membrany przy cwiercfali to inna sprawa.
 Po to stosuje sie odpowiednie ksztalty tunelu oraz wytlumienie aby sobie z tym poradzic. Jakie znaczenie przy projektowaniu obudowy TL ma parametr Vas? Nie ma zadnego znaczenia, bo nie mozna go obliczeniach dlugosci labiryntu uwzglednic. Mozna rowniez polaczyc TL z BR i dzieki takiemu polaczeniu radykalnie pozbywamy sie niechcianych rezonansow. Taki sposob stosuje kilka firm z wielkim Vonschweikert\'em na czele. Ale nawet bez tego okazuje sie, ze mozna sobie z tym poradzic i konstrukcje PMC sa tego przykladem gdzie  mimo krotszych labiryntow i skromniejszego wytlumienia brzmia znakomicie. Glosniki, ktorych szczegolna cecha jest jakosc basu, jego zejscie, kontrola i impuls. Jesli sie myle, to w bledzie sa rowniez tysiace osob, ktore daly sie oszukac specom PMC. Niech kazdy slucha co mu pasuje, mi odpowiadaja dipole i labirynty...

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
05-10-2009, 18:51
meloV8
"Niby jaki wielki wplyw na glosnik i jego parametry ma tunel linii?"

no teraz to przesadziłeś!

Tunel nie ma wpływu na ekwiwalentną podatność zawieszeń (VAS), ale ta podatność ma wpływ na pracę głośnika w takim tunelu.
Częstotliwość rezonansowa zmienia sie diametralnie.
TL to dźwiękowód jednostronnie otwarty czyli wielka piszczałka.. to dużo mocniejszy układ rezonansowy niż obudowa bass reflex o zamkniętej nie wspomnę, a Ty mówisz że nie ma wpływy na precę głośnika..haha!

Najgorsze ze rozgłaszasz teorie których nie popierasz zadnymi faktami oprocz "ze ten mądry tak powiedział więc tak musi być.."
Rozumiem ze mozesz nie wiedzieć, ale dlaczego marketingowuym bałkotem próbujesz obalic fakty wynikające ze zjawisk fizycznych?!

Jeśli powyższe wykresy Ci nic nie mówią, to ta dyskusja jest bez sensu.

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
05-10-2009, 19:01
Poza tym w którym momencie ja podważałem brzmienie TL-ki?
Mówię tylko że Closed bez problemu może zagrać lepiej zarówno w pomiarach jak i na ucho.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
05-10-2009, 19:47
Oczywiscie, ze TL to jedna wielka piszczalka ale Ty uwazasz, ze te rezonanse sa czyms co ma decydujacy wplyw na jakosc brzmienia oraz jest to problem, ktory jest zupelnie niemozliwy do rozwiazania. Ja uwazam, ze wiekszym problemem jest obudowa zamknieta, jej budowa, zmiany cisnienia powietrza jakie w niej wystepuja, slabe przetwarzanie niskich czestotliwosci ( bez korekcji ) przy cichym odsluchu. Symulacje to tylko symulacje, a to nasze ucho jest najlepszym narzedziem pomiarowym wg mnie. Mimo katastrofalnych przebiegow fazowych  TL, te konstrukcje potrafia brzmiec wybitnie i bardziej realniej od obudowy zamknietej.

Dlaczego pisze cos co nie potrwierdzam pomiarami i faktami? Bo nie ma takiej potrzeby. Faktem sa takie konstrukcje komercyjne oraz diy, ktore brzmia fantastyczne. Wiec po co mam sie rozpisywac i cos udowadniac posilkujac sie wiedza teoretyczna, czysto ksiazkowa? Kazdy moze wziac do reki ksiazke i samemu o tym poczytac. To nie czarna magia ani komuna, ze kazdy mialbyc w ciemie bitym tlukiem.
Caly czas pisze o wlasnych preferencjach odsluchu, o tym co mi nie odpowiada w danym rozwiazaniu. Ty mowisz, ze zrobisz to w zamknietej obudowie z korekcja, a ja mowie ze zrobie obudowe TL niewiele wieksza z nizszym zejsciem bez korekcji i impulsem nie gorszym od zamknietej budy i naprawde zadnych problemow z faza nie uslyszysz.
Sam przyznales, ze TL brzmi swietnie wiec nawet jesli rezonanse zachodzace w tunelu mialyby tak ogromny wplyw na prace glosnika co przekladaloby sie na jakosc dzwieku, to nie mogloby to brzmiec bardzo dobrze, a jednak brzmi...
Fajnie, o cyferkach i wykresach mozna gadac bez konca , licytowac sie kto wie wiecej, a kto mniej jak to na forach najczesciej bywa, ale to przeciez odsluch weryfikuje wszystko.

Ps. Zlituj sie z tymi wykresami z hornresp\'a :)

smakismaki

• 60 / 5546
  • Użytkownik
05-10-2009, 21:04
nie mam czasu aby wczytywać się w szczegóły wątku ale z tego co widzę to janko ma na myśli raczej niewytłumioną obudowę labiryntową z jej wadami a nie linię transmisyjną będącą idea nieskończenie wielkiej odgrody akustycznej. Jestem zwolennikiem długiego nierównoległego kanału ale który jest coraz mocniej wytłumiany tak dobranego że wylot już praktycznie nie promieniuje. W moich obudowach TL dobierałem ilość materiału tłumiącego aby dla najniższych słyszalnych częstotliwosci wylot przestawał promieniować i nie było antyrezonasów pomimo tego że mam w sumie 3 różne kanały różnej długości, nierównoległe ścianki i charakterystyki by były w miarę wyrównane. Obudowa TL może być IMHO nawet zamknięta na końcu jak we flagowych rozwiazaniach B&W ( Nautilus) czy Vivid Audio, warunki pracy i tak są dużo lepsze od OZ.

almagra

• 11519 / 5760
  • Ekspert
05-10-2009, 21:06
Bardzo dobrze ujęta istota TL !

Rick

• 34 / 6092
  • Użytkownik
05-10-2009, 21:13
smakismaki.
możesz coś więcej powiedzieć o swoich konstrukcjach?

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
05-10-2009, 21:17
o, dzieki za wsparcie smakismaki :)
Nautilus jest chyba najlepszym przykladem ideii linii transmisyjnej jako nieskonczonej odgrody, jednak w praktyce tunel musial byc zakonczony. W takim przypadku jest to polaczenie obudowy zamknietej ( wlasciwie idealnej) i linii transmisyjnej i dzieki jej wytlumieniu i specyficznemu ksztaltowi obudowy pozbywamy sie niemal zupelnie rezonansow pasozytniczych.
I takiego slimaka zamknietego to ja rozumiem ale jak ktos mysli, ze z pol kubika ze sciankami 22mm pazdzierza  uzyska super bas to powodzenia.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
05-10-2009, 21:18
>> smakismaki, 2009-10-05 21:04:01

Czy możesz napisać coś więcej o zamnkietych TL jak ze ślimaków. Ewentualnie jakieś linki. Z góry dzięki.

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją.