Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
02-11-2009, 20:55
Jasne, ale glosnik tutaj nie moze byc "byle jaki". Malo osob zwraca uwage na jakosc wykonania. Woofer w takiej obudowie bedzie sie naprawde mocno wychylac co bedzie oznaczalo turbulencje powietrza, jakies gwizdy, brzeczenia jesli bedzie to glosnik slabej jakosci. Dopoki membrana prawie sie nie rusza to jest ok, ale w takiej konstrukcji glosnik musi duzo pompowac zeby cos wypompowac. Sam nie wiem, chyba wolalbym mimo wszystko woofery w desce na wzor Jamo r909.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
02-11-2009, 21:00
Sądzisz, że w prostej desce będą większe wychylenia niż w ripolu? Jesli obudowa jest mniejsza, to można zwielokrotnić ilosc glośników. W góre pójdzie SPL i Sd, a spadną wychylenia.
Ja kombinuję z czymś takim na Dexonie DRB 25/40 w ilosći 4 sztuk na stronę. Sd jak 2 x 18\'
----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Muzyka to sztuka - audio to inżynieria

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
02-11-2009, 21:09
Nie wiem czy beda wieksze wychylenia ale mysle, ze sonicznie plaska deska jest lepsza, lepiej wyglada, dzwiek jest bardziej kierunkowy i nie ma na swojej drodze zadnej przeszkody w formie zabudowanej dechy z dwoma otworami. To tylko moje przemyslenia, wiec moge sie mylic. Osobiscie marza mi sie dwa suby dipolowe o ksztalcie lagodnej paraboli z profilu. 4 sztuki na strone, ukierunkowane na sluchacza w pionie i poziomie ( parabola ). 4x15 cali na strone i zapominam na cale zycie problemem z basem, takze niskim :)
Moze kiedys....

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
02-11-2009, 21:19
Oj ja też bym tak chciał:)

Faktycznie walenie w dechę w ripolu nie robi dobrze dźwiekowi, ale od pewniej częstotliwości. Dlageo trzeba nisko ciąć. H-frame też wprowadza rezonanse, al etrochę wyżej i łagodniejsze.
Ja w pokoju nie wstawię szerokiej odgrody, ale dipolowy bas mi bardzo odpowiada, więc ripol będzie chyba najlepszym kompromisem. Podział chcę zrobić gdzieć na 80-100Hz, i mam nadzieję, że to pozwoli skutecznie odfiltrować wszyskie śmieci powyżej.

A 4 x 15\' na stronę z mojego linku załatwią też problem najbliższego basu u Ciebie i niekoniecznie najbliższych sąsiadów ;)
Prawdę każdy ma swoją

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
02-11-2009, 21:40
Szczerze mowiac choc lubie i bardzo sobie cenie wysoka skutecznosc zestawow to udana kopia Jamo R909 z efektywnoscia na poziomie 82db wcale bym nie pogardzil. Nawet znalazlem glosnik nisko-srednio tonowy, ktory po odfiltrowniu ma taka skutecznosc i jego zastosowanie byloby idealne. Nie trzeba by bylo grzac rezystorow  w l-padzie aby wyrownac efektywnosc glosnikow w calym zestawie.
http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-alcone-acoustic-p-181.html Alcone, ktore sluchalem w zestawie Arton Audio spiewaly naprawde niezle. Dolozyc do tego cos na gore i basy z STX http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/125 i powinno zagrac.
Nie mam teraz wolnego siana ale chetnie bym sprobowal. Jakos klepanie skrzynek jest troche nudne. Tyle roboty, a bas z dipola i tak duzo lepszy.

http://www.linkwitzlab.com/images/photos/Jamo-R909-IFA05.jpg piekne cudenka

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
02-11-2009, 21:54
Lepszym zamiennikiem byłby nowy głosnik Zapha ZA14. Nieźle wygląda ten sub Daytona:
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-470

Ponad 90 db, Qts 0,5 i Xmax 8,3. Cena 82$
Sam bym chętnie wziął tego STX, ale ma trochę mały Qts. Na 15\' cięzko jednak robić kompaktowa obudowę. Z wysokoefektywnych, to podobno Alphard Magnum 15\' świetnie sobie radzi w OB.
Prawdę każdy ma swoją

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
02-11-2009, 22:01
>> mordensiur, 2009-11-02 15:41:42
Linkwitz podaje wartości 0,5-0,7. Słyszałem jednak o udanych aplikacjach z Qts 0,25 jak i ponad 1.

Z drugiej strony najbardziej popularny na anglojęzycznych forach jest Eminence Alpha 15A z QTS 1.2

Bardz chciałbym mieć możliwość bezpośredniego porównania przetwornika z małym i wysokim QTS.

>>MeloV8

znalazłem fajny prztwornik jako zamiennik SP-302c - mianowicie SP-302E  ->  fs 39hz i wyższy SPL - 95db. taka sama cena.

Jeśli chodzi o Ripol to jak ktoś już pisał musi być nisko cięty w okolicach 100-120hz. Fajna kompaktowa konstrukcja, ale tylko jako uzupełnienie. Dodatkowym problemem jest kierunkowość promieniowania - uchodzi pod kątem. Rozwiązaniem jest W-frame, ale tu już problemem jest wielkość. Z drugiej strony jeśli ciać przy 100hz to wystarczy tylko 1 taki W-frame.

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
02-11-2009, 22:03
Jeszcze jedno. Też myślałem o 2x15" na stronę, ale wtedy trzeba słuchać z daleka bo szerokopasmowiec i tweeter wypadają baaardzo wycoko. TYLKO z tego powodu zrezygnowałem z tego pomysłu. Teraz skłaniam się ku 2x12" lub 1x15" 6 cyfrowa equalizacja.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
02-11-2009, 22:07
Dayton git ale to jednak za mala skutecznosc. Trzeba miec z czego wyciac ten bas. Jamo twierdzi, ze basowce w tych dechach maja 100db przy 200hz. Sposob filtracji jest wlasciwie dosc prosty. Duza cewka na basie i filtrowanie 6db w okolicach 50hz. Do takiego ciecia nawet rdzeniowa cewka jest duza dlatego dobrze jest aby impedancja dwoch ( czy wiecej ) miala w sumie 4ohm.
Kurde mecza mnie strasznie klony dipoli jamo :)
Co do Qts. Nie przesadzalbym z wysokim qts. W koncu to ma wplyw na impuls, a przeciez sa konstrukcje ktore maja niski qts i stosuje sie je w dipolach i odgrodach. Chocby alteki tak chetnie stosowane przez odgrodowcow maja bardzo niski Qts.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
02-11-2009, 22:15
Ja jednak skłaniam się ku aktywnemu podziałowi, lub choćby aktywnemu 0,5 do uzupełnienia, a do kompletu aktywna equalizacja.
Ja chyba zrobię sobie 4x 25 cm na stronę. każdy ma 93 db, więc będzie łatwie do napędzenia, ustawne i z dużą powierzchnią drgającą. Ripole wypadkowo promienują w przód i w tył a poniżej 80hz potrzeba dużej przeszkody aby coś zdziałać. Scianki ripola IMO sa za małe do tego. Póki co to dla mnie najlepszy kompromis, ale usilnie szukam jego wad i adekwatnej alternatywy.

Prawdę każdy ma swoją

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
02-11-2009, 22:18
>> fakamada
Nie wiem czy Fs 39hz to nie bedzie zbyt wysoko, chyba ze faktycznie bedzie to aktywnie filtrowane to powinno byc ok.
Co do wysokosci glosnikow to szczerze mowiac nie lubie sluchac "na kolanach".  2x15 wcale nie musi byc zrobione idalnie na wzor Jamo. Moze inaczej umiescic wysokotonowca.

W dipolu po prostu trzeba przepompowac to powietrze. Filtracja aktywna jak najbardziej dobry pomysl, ale w granicach rozsadku. Szkoda meczyc male basowce w niewielkiej desce. Jesli mamy miec namiastke wykopu i dynamiki to jednak dwa cherlaczki 30 cm to bedzie malo. Chyba ze bedzie ich kilka.
Probujcie panowie, a ja dalej sklaniam sie ku prostocie, czyli desce i potezne wooferki. Z mocnym tranzystorem teraz nie ma problemu. Pociagnie takie mulki :)

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
03-11-2009, 00:11
Niskie QTS - jak najbardziej - super impuls czyli to za co chyba najbardziej ceni się Altec\'i Tesle itp. Jednak w tym przypadku tylko wielke dechy.

Jeśli myślisz o klonach Jamo bez aktywnej filtracji basu i rezystorów na Sabach (jesli to na nich chcesz oprzeć projekt) to naturalnym kandydatem jest Eminence Alpha 15A.

Jeśli aktywna equalizacja i mocny wzmacniacz to w zasadzie stoimy przed tożsamym dylematem :)

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
03-11-2009, 00:19
Męczy mnie jeszcze zagadnienie zmiany parametrów przy głośnikach położonych blisko siebie.
 Nie mogę znaleźć żadnych opracowań w sieci.
Jest bardzo istotne w twoim projekcie.

Podobno QTS zwieksza się x2 i skraje pasma dostają dodatkowo po ok.3db dopalenia.

Jesli ktoś zna jakieś konkrety to niech się ujawni. Może jacyś spece od line array ?

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
03-11-2009, 00:19
Rzekomo fs również się obniża.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
03-11-2009, 01:32
Szczerze mowiac skonczylem juz swoja przygode z Sabami. Bylo minelo, teraz szukam czegos innego :) Mysle o klonach Jamo jako zupelnie pasywne glosniki oparte raczej na wspolczesnych przetwonikach co nie znaczy, ze nie szerokopasmowych. Zostawilem sobie tylko Klangfilmy i na nich z pewnoscia cos zmontuje. Dorwalem sporo materialu i mam juz z czego wykonac wielka odgrode testowa wielkosci okolo 1.8x1.8 oraz inne tradycyjne skrzynki. Jak sam przetestuje i sprawdze to bede wiedzial na czym stoje.
Co do zmian parametrow glosnikow przy dwoch wooferach na desce to rowniez nie znalazlem wiarygodnych informacji popartych pomiarami. Gdzies tam niby dzwonia ale nie wiadomo w ktorym kosciele.
No ale zobaczymy, moze sie uda kupic za jakis czas 15 calowce STX do testow.