>> clo2, 2008-03-16 15:12:1
fistulator Pytanie do ciebie, bo masz w odgrodach Fostexa - jaką ma górę i średnicę? Czy u ciebie fostex odpowiada za większość pasma a pozostałe głośniki są od najniższych częstotliwości? Może pytam niepotrzebnie bo już opisywałeś swoją konstrukcję więc tutaj na takie opisy szkoda miejsca. Jeśli pisałeś o swoich odgrodach daj mi tylko info żeby sobie poszukać.
U mnir Fostex FE167E gra od ok. 300Hz do końca od tych 300Hz do ok.40Hz mam 4 basowe 21cm na kanał (szerokość odgrody ok. 40 cm wysokość 140 cm).
Jak to gra ?
To trudne pytanie bo każdy odbiera muzykę inaczej i ludzie mają różne priorytety. Jak dla mnie gra to fantastycznie, jeżeli chodzi o naturalność barwy instrumentów akustycznych, głosów to hmm porównując np. do ProAc D28 to nawet tak zacne kolumny są słabsze w tej kategorii nie mówiąc już o swobodzie dźwięku z dipola. Kolejną zaletą jest to że są świetnie oddane proporcje i rozmiary instrumentów. Czego nie uświadczysz w tej konstrukcji to wybijające się blachy perkusji, i tzw smaczki w postaci mlaskania, dyszenia i świszczenia wokalistek (nie którzy jak tego nie mają twierdzą że muli). Co do spraw filtrowania u mnie jest zwrotnica i fostex jest jakoś filtrowany ale jak dokładnie wie tylko konstruktor ja wiem tylko tyle że jest tam zwrotnica subtraktywna.