1. Sprawa z piszczeniem się rozwiązała, ale dopiero po odczyszczeniu soczewki izopropanolem w sprayu. Wszelkiego typu smarowanie przynosiło minimalne rezultaty. Nie wiem czy to laser piszczał czy silnik go poruszający, ale czyszczenie pomogło.
2. Zrobiłem decoupling TDA1541. Wywaliłem SMD 220nF i tam dałem WIMA 220nF. W sumie 14 sztuk. Cztery na dole płytki reszta przeniesiona na górę (wierciłem).
Rezultat: Góra może bardziej klarowna, ale znów mam wrażenie że jest to "suche". Zmiana jak na moje ucho kosmetyczna. Nie ma fajerwerków.
3. Wymieniłem kondensatory w zasilaniu:
- 47uF za stabilizatorami na 100uF Panasonic FC (nie wiem czy nie za dużo - wyjaśnię potem)
- 330uF i 220uF na 1000uF (dwa razy Panasonic FC i raz Nippon - ten brązowy)
- 150uF na 680uF Rubycon
- 1000uF na 1500uF Panasonic FC
- 6800uF na 6800uF Rubycon
Moje zdziwienie gdy pierwszy raz to odsłuchiwałem. Basik może momentami bardziej klarowny i szybszy, ale mam wrażenie że stracił trochę"mięska". Jest go chyba mniej niż więcej, a na pewno nie więcej.
No i nie wiem czy mam dać temu się wygrzać czy jakieś pojemności nie pasują. Gdzieś wyczytałem żeby nie zmieniać pojemności za stabilizatorami, zostawić 47uF ?? Mam jeszcze Panasonici 47uF 63V ale nie są jak te 100uF na 25V.
Mam jeszcze kond. Samsunga 10.000uF, ale jest on z kolei na 50V a nie na 16V jak oryginalne czy 35V jak Rubycon, którego teraz tam wsadziłem.
Ten Rubycon mi się nie zmieścił więc jest na nóżkach ze sztywnego drutu z miedzi ok 1mm2. Zresztą Samsung jest trzy razy taki i stad przede wszystkim wybrałem Rubycona...