Audiohobby.pl

Fanklub Grado

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
08-04-2010, 11:44
@ Domzz

Twoja kolekcja jest OK. W Twoich zbiorach było wiele sensownych płyt, np. dyskografia The Doors.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
08-04-2010, 11:50
@ Paweł

Albo ja mam problem ze wzrokiem, albo czytam te wykresy na wspak, ewentualnie mam schizofrenię.

Widać na nich jak na dłoni, że obydwa modele Grado mają głośniejszy o 8-10dB zakres częstotliwości 7-9KHz, a Ty patrząc na te same krzywe opisujesz coś zupełnie odwrotnego. No naprawdę, nie róbmy sobie jaj z pogrzebu...

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-04-2010, 11:55
=> -Pawel-, 2010-04-08 10:55:47

>No widzisz, ja przy współczesnych realizacjach za długo nie wytrzymywałem w CAL! Z jednej strony pogięta góra tworząca syki i zmieniająca brzmienie skompresowanych talerzy w dźwięk przypominający tłuczone szkło, a z drugiej strony za sprawą ich referencyjnego basu słuchając rocka cały czas można było odnieść wrażenie, że Tool nagrywał na elektronicznej perkusji(umc umc umc). Za to DT880 pro wbrew temu co mówią załączone wcześniej przez Ciebie wykresy miały podbite okolice 9-13kHz o jakieś minimum 8dB na 4 wzmacniaczach, na których je słuchałem przez co nawet słuchanie dobrze zrealizowanej, a właściwie tylko zarejestrowanej bez obróbki muzyki symfonicznej przyprawiało mnie o gęsią skórkę, struny skrzypiec tak piszczały jakby były grubości żyłki wędkarskiej, przy nagraniach kompresowanych i dłubanych w studio te "płaskie" i profesjonalne słuchawki dały mi wytrzymać max 5 min na normalnej głośności, za to ultra analityczne i mega ostre Grado jakoś wydają mi się przy tamtych 2 przywołanych parach płaskie jak deska, mam coś nie tak ze słuchem czy to normalna zbieżność opinii na tym forum?

Jest dokładnie tak jak piszesz zarówno z tymi CAL-ami jak i trochę ostro grającymi na górze Beyerdynamicami DT880PRO .
Rolandsinger ma Sony MDR 7509 HD które maja wycofana górę i trochę się z niego naśmieję bo wysokie graja podobnie jak Ultrasone E9  czyli lubi te smaczki audiofilskie ale o tym nie wie :)                            

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-04-2010, 11:58
>> majkel, 2010-04-08 11:03:12

Trauma z uczelni trzyma Cię :) ja bym zażądał na Twoim miejscu  odszkodowania od nich za szkody poczynione ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
08-04-2010, 11:59
@ Majkel

Gdy będę miał 60-kę, to pewnie wybiorę opisywane przez Ciebie wino, kominek i roznegliżowaną pudernicę pomarszczoną jak suszona śliwka.

Zresztą to i tak nie będzie miało większego znaczenia, skoro aby zabrać się do dzieła będę potrzebował fiolki Viagry lub/i paru kresek by z rozgotowanego nudla zrobić sflaczałego wiener wurst`a.

Osobiście wolę pachnącą feromonami nastolatkę i ten akademik.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-04-2010, 12:00
>> Rolandsinger, 2010-04-08 11:50:46

Już na poprzednim forum pisałem że te wykresy są do dupy a ty się koniecznie ich trzymasz ?!

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
08-04-2010, 12:05
>> Rolandsinger, 2010-04-08 11:50:46
@ Paweł

Albo ja mam problem ze wzrokiem, albo czytam te wykresy na wspak, ewentualnie mam schizofrenię.

Widać na nich jak na dłoni, że obydwa modele Grado mają głośniejszy o 8-10dB zakres częstotliwości 7-9KHz, a Ty patrząc na te same krzywe opisujesz coś zupełnie odwrotnego. No naprawdę, nie róbmy sobie jaj z pogrzebu...

No właśnie problem polega na tym, że te wykresy ukazują kompletne bzdury i o tym właśnie piszę. Na wykresach Grado wyglądają wręcz śmiesznie, zaś w rzeczywistości okazuje się, że SR325i mają zupełnie inna charakterystykę, słyszało to u mnie już parę osób i wszyscy stwierdzili zgodnie, że DT880 grały ostro zaś na SR325i każdemu się podobały na każdym gatunku muzycznym i różnej jakości nagraniach. Każdy zauważył to co ja, czyli wyjątkowo dobrą liniowość w górnych krańcach pasma oraz bardzo zrównoważone proporcje bas/średnica/góra, na wykresach widać kompletnie co innego... A może mam przystosowany pod Grado system, który tą górę wycina? To dlaczego na DT880 pro ją podbił???

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-04-2010, 12:05
Rotfl..... akademik to studentka a studentka to już pełnoletnia kobieta ... i dobrze.
Osobiście wolałbym studentkę przed kominkiem odnosząc się do tej wizji która jakże bliska jest mojej rzeczywistości :))))))

Ale basta.... to portal audio!! Koncentrujmy się na temacie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
08-04-2010, 12:07
@Rolandsinger, nic nie pisałem o tym kto to ma być i ile lat mieć. Wiek powinien być dostosowany do drugiej połowy, co by oboje mieli ochotę. Nie piszemy przecież o sytuacji zmuszania się do czegokolwiek.

@Rafaell, mieszkałem w akademiku tylko 3 miesiące, wariant studencki znany mi jest z opowiadań. Tak mi się skojarzyło i tyle. ;)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-04-2010, 12:08
>> -Pawel-, 2010-04-08 12:05:02
(...) A może mam przystosowany pod Grado system, który tą górę wycina? To dlaczego na DT880 pro ją podbił???

Zdecydowanie bardziej ufam wykresom. Wydaje mi się, że ich obiektywność jest większa, gdyż każdy system wpływa na to co słyszymy w słuchawkach a sposób sporządzania wykresów jest bardziej obiektywny. ty w słuchawkach słyszysz źródło, wzmacniacz itd.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
08-04-2010, 12:09
>> -Pawel-, 2010-04-08 12:05:02

Jedno pytanie - jesteś pewien, że na tym wykresie to są DT-880 Pro czy może jednak te bez "pro"? Bo coś mi się wydaje, że to zasadnicza różnica jest.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-04-2010, 12:11
>> majkel, 2010-04-08 12:07:15    

>Rafaell, mieszkałem w akademiku tylko 3 miesiące, wariant studencki znany mi jest z opowiadań. Tak mi się skojarzyło i tyle. ;)

TAAAAK 3 miesiące w akademiku i trzy lata u seksuologa ;)                            

Zlote Ucho

• 2690 / 5394
  • Ekspert
08-04-2010, 12:13

> Można się kochać w oświetlonej świecami sypialni, gdzie pachnie kadzidłem,
> obok łoża czeka wino z dobrego rocznika, a w tle leci nastrojowa muzyka.

> Można również odstawić szybki numerek na łóżku piętrowym w akademiku,
> gdy kumpel obok gra w jakieś FPP i udaje, że nic nie widzi,
> a wybranka udaje, że nie jest skrępowana.
> W pokoju pachnie rzuconymi w kąt brudnymi skarpetkami
> i nieumytymi naczyniami z resztkami obiadu w zlewozmywaku.

Czy mozna prosic o jeszcze troche przykladow i opisow milosci ?
Gdzie, jak i w jakich warunkach mozna sie jeszcze kochac ?

Moze moglbys zalozyc Zupelnie Swiezy Watek
poswiecony temu arcy ciekawemu zagadnieniu ?! :P
.....................................................................................................................................
Nikt nie powinien decydowac o NASZYCH wpisach, jesli - nie naruszaja oczywistych norm.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
08-04-2010, 12:15
@ Rafell, Paweł

Jeśli Wasze uszy są dokładniejsze Waszym zdaniem od głowy Neumana, to EOT.

A chcecie wykresy z innej, rzekomo "rzetelniejsze strony", japońskiej strony - proszę bardzo. Tu macie CAL!

Gdzie ten bas jest boomy? Bo ja nie widzę. No chyba, że wszelkie pomiary są do d, a Wasze uszka zawsze najwierniejsze.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
08-04-2010, 12:15
 >> asmagus, 2010-04-08 12:08:36

Zdecydowanie bardziej ufam wykresom. Wydaje mi się, że ich obiektywność jest większa

Ależ wytłumaczyłem na audio stereo jakie szkolne byki na Headroomie porobili z tą głową KU-100 Neumanna, ktoś to przetłumaczył i wysłał do nich a później nagle zaczęły się te wykresy cudownie zmieniać, jakby  malowane były :)