Audiohobby.pl

Fanklub Grado

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
02-04-2010, 19:53
Odpowiadasz na wpis
>> Rolandsinger, 2010-04-02 17:56:21
>> - czy kabel Fadela za 20 kzł jest słyszalnie gorszy albo gorzej wykonany od Acrolinka za 1,5 kzł?

Czy kabel Acrolink 7N-A2500 MEXCEL AUDIO INTERKONEKT za 25k jest słyszalnie gorszy od Acrolinka 6N-2400 za 2k PLN

Zapewne to zmowa cenowa wewnątrz tego samego koncernu.

Wszystkim wesołych świąt.

Znam osobę pracującą w Nautilus-ie, która pracuje cięzko, zeby kupic okablowane za 15k od sztuki. Znam inną oosbę z Nautilus-a, która zrobiła "koło" i obecnie słucha na tanszym sprzęcie a droższy i (jednak) lepszy słucha w pracy jak konfiguruje zestaw pod klienta ...

Naprawdę nie uważam, ze należy "nawracac" wszystkich. Co najwyzej mozna wszem i wobec glosić, zeby przed zakupem wypożyczali i testowali (najlepiej 2 zestawy). I na podstawie odsłuchów podejmowali decyzję.

A tak najczęsciej czytam "kupię bo to musi grać super bo ma to i tamto lub Skylab o tym napisało bardzo pochlebnie"
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

lancaster

• Gość
02-04-2010, 20:51
Piotr, mimo wszystko uważam że porównanie słuchawek(jakichkolwiek) do dzieł sztuki jest zdecydowanie na wyrost, ale pewnie na przeciw potrzebom :-)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 21:09
>> chrees, 2010-04-02 16:10:02
>Tak więc Roland (...) wciąż nachalnie dążysz jedynie do wykazania absurdalności hobby wielu spośród tutejszych
>forumowiczów. Robisz to z wdziękiem świadków jehowy głoszących po domach swoje prawdy objawione (bez urazy
>panowie świadkowie, ale każde opium to jednak opium ;>).

znaczy się słusznym jest wyśmiewać opium w postaci religii, ale nie powinno się wyśmiewać opium w postaci sprzętu audio?
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 21:21
>> Rolandsinger, 2010-04-02 17:56:21

>zdecydowana większość producentów telewizorów plazmowych/LED/LCD buduje ofertę zgodnie z regułą mówiącą, iż
>im wyższa cena telewizora, tym wyższa przekątna ekranu lub/i wyższa trwałość matrycy lub/i wyższa rozdzielczość
>matrycy lub/i wyższa jakość obrazu, lepsze odświeżanie, odwzorowanie barw, etc.

niestety Roland, ale jestem właśnie po zakupie telewizora i wiem, że to nieprawda

płaci się zazwyczaj za słuszną technologię, a nie za jakość

nawet od jednego z forumowiczów AH (może sam się ujawni :) ), którego można by posądzać raczej o dość trzeźwe i nie fetyszyzujące podejście do sprzętu usłyszałem, że (cytuję z pamięci): "plazmy się nie kupuje, bo to przestarzała technologia" (dla jasności - przestarzała, a nie gorsza)

prawda jest taka, że mity mają wielki wpływ na ludzkie decyzje prawdopodobnie w każdej dziedzinie rynku, a zadaniem marketingowców jest tak je przedstawiać, żeby ludzie byli święcie przekonani, że podejmując decyzje kierują się jedynie wiedzą i zdrowym rozsądkiem

w powyższym przykładzie (w audio jest często podobnie) tym mitem jest nowa technologia zazwyczaj automatycznie rozumiana jako lepsza
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
02-04-2010, 21:35
Plazma ? Oczywiscie, ze to przestarzala technologia ktora nie bedzie sie rozwijac. :-)
Obecnie nie widze przewag technologii plazmowej nad LCD w wyjatkiem poziomu czerni,..... ba , widze cala gore wad technologi plazmowej przy LCD.

To tyle w temacie nowych TV

:)

P.S Magus, Nie dalej jak wczoraj rozmawialem z predstawicielem dosyc duzego koncernu produkujacego TV.
Cyt. "Nie bedziemy wprowadzac ekranu OLED do czasu odzsyskania kasy z inwestycji w LED."

lancaster

• Gość
02-04-2010, 21:36
Przypominają mi się pierwsze CDplayery, które ponoć(nie potwierdzam, choć miałem z nimi kontakt ;)) oferowały jakość dźwięku "lepszą niż w filharmonii" z tego też powodu recenzenci plasowali je od razu i z marszu w klasie A(nic w tym dziwnego skoro grały im lepiej niż muzyka na żywo....ten fenomen po latach powtórzył dopiero pewien pan redaktor, któremu sprzęcicho odtworzyło fortepian lepiej niż na żywo :))
Niemniej jednak czytając staram się uczyć i już wiadomo, że chcąc coś sprzedać za nieco podrasowaną kasę należy włączyć ten produkt w krwiobieg dział sztuki. Aż dziw, ze sprzedażą tego typu wyrobów zajmują się subiekci a nie marszandzi.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 21:44
>> Piotr Ryka, 2010-04-02 19:00:17
>> Rolandsinger, 2010-04-02 01:47:40
> Gdybym miał własną orkiestrę wcale bym jej tak często nie słuchał jak słucham swoich słuchawek, bo taka muzyka
>jest bardzo angażująca i jednocześnie męcząca. Sam realny poziom głośności na długą metę męczy, a co dopiero
>dosadność realnego brzmienia. Tak więc w sumie na codzienny użytek najlepsze nie jest to brzmienie, które jest
>najbardziej realne, tylko to, które się najbardziej podoba. Oczywiście najlepiej by było mieć system realistyczny i >system relaksujący, i jeszcze bajkowy na dokładkę.

wszystko zależy od tego, czego się szuka w muzyce
jeśli komuś potrzebna jest muzyka do kotleta, to rzeczywiście może sobie dobierać pod to dowolny sprzęt (znaczy się 5, 10, 15 ... różnych zestawów)
ale jeśli komuś sprzęt jest potrzebny do faktycznego słuchania muzyki, to sprzęt brzmiący realistycznie najzupełniej wystarcza
ja na przykład mogę słuchać godzinami i codziennie muzyki brzmiącej naturalnie, zarówno jeśli chodzi o brzmienie, jak i poziom głośności
absolutnie za to nie interesuje mnie muzyka pogrywająca w tle podczas czytania, rozmowy, etc. - jeśli tylko ode mnie to zależy, to albo podkręcam ją do "odpowiedniego" poziomu głośności, albo wyłączam w ogóle

kłopot polega zazwyczaj na tym, że wielu twierdzi, że szuka sprzętu brzmiącego "jak na żywo", tylko żeby grał "przyjemnie"
w efekcie mają co robić na całe życie :)
(do czego oczywiście mają prawo i co mnie osobiście najzupełniej nie przeszkadza)
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 21:58
>> Gustaw, 2010-04-02 21:35:19
>Plazma ? Oczywiscie, ze to przestarzala technologia

znaczy co? niekompatybilna?
z czym? z marketingowym bełkotem?

> ktora nie bedzie sie rozwijac. :-)

nie mam twojego daru jasnowidzenia
mogę mówić o teraźniejszości - się rozwija

a co do przyszłości
co klienta obchodzi, czy dana technologia będzie się rozwijać czy nie?
to zmartwienie producentów
ja kupuję produkt dziś i będę użytkował produkt dziś zakupiony
co mnie obchodzi, że za 2 lata LCD-ki w sklepie będą (być może) obiektywnie lepsze od plazmy w porównywalnej cenie?
mój konkretny telewizor nie będzie się sam rozwijać - nie zmieni się w RGB LED, OLED aniw 3D - niezależnie od technologii

>Obecnie nie widze przewag technologii plazmowej nad LCD w wyjatkiem poziomu czerni,..... ba , widze cala gore
>wad technologi plazmowej przy LCD.

ale nie powiesz?

to ja ci powiem - przy porównywalnej jakości obrazu LCD jest wyraźnie droższa

>P.S Magus, Nie dalej jak wczoraj rozmawialem z predstawicielem dosyc duzego koncernu produkujacego TV.
>Cyt. "Nie bedziemy wprowadzac ekranu OLED do czasu odzsyskania kasy z inwestycji w LED."

co jest doskonale widoczne w rozpaczliwych marketingowych działaniach mających na celu dyskredytację technologii plazmowej
Odszedł 13.10.2016r.

grisza_1982

• 389 / 5383
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2010, 22:02
>> magus, 2010-04-02 21:09:11

... znaczy się słusznym jest wyśmiewać opium w postaci religii, ale nie powinno się wyśmiewać opium w postaci sprzętu audio?...

Opium w postaci religii  ("Religia jest opium dla mas" - słowa bodajże Marksa) obejmuje nieporównywalnie większe rzesze  ludzików niżeli opium w postaci audio, przez co absurdalność (nachalność społeczna) religii przybiera znacznie większe rozmiary niżeli opium audio. Wg mojej opinii opium z tak ogromnym rozmiarem oddziaływania zdecydowanie bardziej zasługuję na aby je "wyśmiewać", zatem odpowiedź brzmi: TAK ;)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 22:14
było się wyśmiewać, póki jeszcze było niewielkie
teraz już za późno
więc bez sensu
Odszedł 13.10.2016r.

grisza_1982

• 389 / 5383
02-04-2010, 22:39
Odpowiadasz na wpis
>> magus, 2010-04-02 21:58:22

... a co do przyszłości co klienta obchodzi, czy dana technologia będzie się rozwijać czy nie? ...

jak to co?
zawsze klient może kupić badziew (przestarzałą technologię) przez co będzie miał w przyszłości problemy z kompatybilności z innymi urządzeniami. Przecież spora część urządzeń aby w ogóle działać potrzebuje urządzeń towarzyszących.

... to ja ci powiem - przy porównywalnej jakości obrazu LCD jest wyraźnie droższa ...

droższa w sensie ?:
1. produkcji ?
2. ceny zakupu oraz późniejszego użytkowania ?

Jeśli to drugie to obyś się nie zdziwił kupując 56\'\' plazmę.
Plazma to setki watów mocy. W dobie ogólnej tendencji w kierunku energooszczędności  LED a tym bardziej OLED deklasuje plazmy na całej linii. Między innymi to (no może obok ekranu który świeci za przeproszeniem jak psu jajca i wszytko się w nim odbija oraz problemów z wyświetlaniem obrazów statycznych przed długi czas) właśnie pogrzebie tą technologię.

grisza_1982

• 389 / 5383
02-04-2010, 22:59
>> magus, 2010-04-02 22:14:23
... było się wyśmiewać, póki jeszcze było niewielkie ...

to już by zakrawało o swego rodzaju dyskryminację mniejszości ;)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 23:03
grisza

co ty pleciesz?
co ma technologia plazmowa czy LCD do kompatybilności?
lubisz się pokłócić na forach?

no i co mnie obchodzą "ogólne tendencje energooszczędności LED" nadawane przez marketingowców?
może twoi znajomi będą się z ciebie nabijali, że nie jesteś trendy - moi nie

a przeciętny LCD rzeczywiście błyszczy jak wyglancowane psie jajca - tylko po co ja mam to oglądać?
nie lubię na przykład, kiedy biała koszulka świeci jak 1000 W żarówka
może to i robi na kimś wrażenie, ale nie ma żadnego związku z rzeczywistym wyglądem tej koszulki

w mojej plaźmie nie odbija się "wszystko"

p.s. gdyby ktoś się irytował, że rozmowa schodzi na manowce...
nie zamierzam tego kontynuować
poruszyłem temat telewizorów, żeby pokazać, że użytkowe, faktyczne cechy sprzętu to kwestia drugorzędna nie tylko w audio
co doskonale pokazują wpisy kolegów, którzy powtarzają marketingowe formułki nie rozumiejąc, że te zaklęcia nie mają wpływu na jakość otrzymywanego produktu
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 23:14
p.s.2

co jest o tyle ciekawe, że mówimy o branży, której produkty o wiele łatwiej jest ocenić/porównać niż sprzęt audio
obraz w jednym TV o wiele łatwiej porównać do obrazu w innym TV (stopklatka), czy nawet z rzeczywistością

więc cóż dziwić się tzw audiofilom, że wciąż i wciąż kupują produkty z pełnym przekonaniem, że wreszcie mają coś wyjątkowego, by za kilka miesięcy cieszyć się, że udało im się jakoś sprzedać to cudo, bo mogą dołożyć i kupić następne?
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
02-04-2010, 23:15
...  "jeszcze bielsze od poprzedniego" :)
Odszedł 13.10.2016r.