>> Rafaell, 2009-12-18 23:58:44
Czy aby na pewno po przejściu przez tyle warstw różnie przewodzących materiałów nie otrzymujemy np po drodze jakiegoś prostownika czy innej cholery?
---
Tylko jakie ma znaczenie to jedno gniazdo w lewo lub w prawo. Ludzie maja wzmacniacze lutowane czesciowo na plytkach czesciowo point to point, ile czasem "nieaudiofilskiego syfu" mozna spotkac w takich konstrukcjach. W DACach tez jest bardzo roznie, czasem z jednej sekcji do drugiej sygnal jest puszczany zwykla wielozylowa tasiemka a\'la tasiemka IDE i nikt sie nie cyrtoli - i to w drogich i uznanych urzadzeniach. Ile innych kabli i plytek lub wszelkiej masci gniazd sygnal przechodzi po drodze nim dojdzie do cewki przetwornika. Mozna powiedziec, ze np. dodatkowo moduly rozszerzajace w Accuphase to tez zlo, bo przeciez to kolejne gniazdo. Pozniej znow cewka przetwornika sama w sobie.
Dla mnie gniazda na kabel w sluchawkach powinny byc standardem.
>> -Pawel-, 2009-12-19 01:19:45
Ale mnie to wcale nie dziwi, Beyerdynamic większość modeli(jak nie wszystkie) miał bez rozłączanych kabli, co innego AKG czy Sennheiser.
Dodaj tez Ultrasone. Mnie to ciagle dziwi ;) Tzn. rozumiem ze jest to dodatkowy koszt i utrudnienie przy montazu - to zrozumiale, ale mysle ze wazna role tez odgrywa "audiofilska swiadomosc", ktorej producent sluchawek za 1.000 USD nie chce tknac. Beyerdynamic wydaje mi sie, ze nie montuje gniazd raczej z tego pierwszego powodu. W ich wzmacniaczu polecanym do ich sluchawek, ktory btw. wyconieny jest u nas na 3.6K PLN tez jest zastosowana "zwykla wielozylowa tasiemka", wiec w przypadku tej firmy chyba nie chodzi o "audiofilska swiadomosc" :)
>> majkel, 2009-12-19 09:50:41
Skoro już wszystko wiemy, to Beyerdynamic T1 proponuję odsłuchiwać po kawałku. Zacząłbym od kabla. :) Trzeba kupić tego Peacock MkII kilka metrów, spreparować kabel do jakichś słuchawek i posłuchać ich z tym kablem. Zawsze to można porównać z "referencyjnymi" kablami pewnej hiszpańskiej firmy i już wiemy co będzie w dźwięku T1 ze strony kabla, albo co jeszcze można w nich poprawić. ;)
Majkel dobrze prawi :) Sam jestem ciekawe co ow za jeden - zakladajac oczywiscie, ze to wlasnie ten kabel bedzie wykorzystany w finalnej wersji T1.