Audiohobby.pl

Projekt 2way Seas ER18RNX + 27TBFC/G

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
14-05-2008, 09:46
Ok to na początek kilka suchych faktów:

-gotowe kolumny mają wymiary 23x32x56 cm
-ważą po 20 kg sztuka bez żadnego dociążania, poprostu solidna konstrukcja sandwich, głośniki i zwrotka :)
-objętość to 16,5 l a strojenie 35 Hz (w fazie testów)
-zwrotka narazie bez zmian

Lakier jest nie wykończony bo straciłem cierpliwość i zabiorę się za niego za kilka tygodni...
Kolumny są nie wygrzane i słuchałem ich w fatalnym ustawieniu na moim stole roboczym ale kilka rzeczy już zdążylem zauważyć :) Obudowa jest niesamowicie sztywna i głucha, nawet po dość solidnym podkręceniu głośności nie jestem w stanie wyczuć drgać na ściankach. Byłem w bardzo dużym szoku bo wszystkie kolumny jakie miałem "pracowały" a te nawet jeśli również drgają to tak nieznacznie, że nie jestem w stanie tego wyczuć. Cała konstrukcja sprawia wrażenie bardzo solidnej i zwartej bryły, na żywo wygląda niemal jak zrobiona z jednego kawałka drewna ;)

Kiedyś czytałem o tym, że jeśli sprzęt mniej zniekształca słuchamy głośniej i w moim przypadku okazało się to prawdą. Wydawało mi się, że kolumny graja cicho, zostawiłem włączony sprzęt i poszewdłem zrobić sobie coś do jedzenia. Jakież bylo moje zdziwienie gdy w kuchni na drugim końcu domu usłyszałem wyraźną muzykę z mojego pokoju. Zwykle gdy słucham cicho w kuchni nie słychać nic a tym razem poprostu tylko mi się wydawało, że jest cicho ;) Generalnie dźwięk jest bardzo klarowny a wysokie tony są znakomite, jak narazie nie zauważyłem wyostrzeń tweetera ciętego na 1500 Hz po podkręceniu głośności do poziomu przy którym ciężko było tego słuchać w 14 m2 :)

Reasumująć pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, jak uporam się z pokojem i osłucham się z kolumnami będę mógł napisać coś więcej.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
15-05-2008, 15:37
Pare fotek ;) Zaznaczam, że obudowa nie jest jeszcze wykończona. BR nie jest wklejony i trochę się nie spasowałó z podfrezowaniem. Po wklejeniu bedzie wygladać znacznie lepiej. Mam jeszcze sporo pracy przed sobą z lakierowaniem ale narazie grają :)

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
16-05-2008, 11:43
Bardzo dziękuję wszystkim a w szczególności Misiomorowi i eMilowi za całą pomoc oraz wsparcie teoretyczne w kwestii tego projektu.
Już moge powiedzieć, że projekt wypalił i kolumny grają tak, że momentami zbieram szczękę z podłogi :D Pozostaje mi jeszcze dokończenie pokoju, ustawienie kolumn na właściwej ścianie i finalny voicing.
Na koniec pewnie zostanie lakier ale szczerze mówiąc teraz mam tyle radości ze słuchania, że ciężko mi się oderwać i nie zwracam specjalnie uwagi na niedociągnięcia wizualne ;)
Moje oczekiwania odnośnie tego projektu były wysokie ale zdecydowanie się nie zawiodłem, więc pozostaję na ścieżce DIY (może następnym razem zlecę obudowę bo w domowych warunkach bardziej skomplikowane konstrukcje to koszmar...).
Na koniec jeszcze jednen wniosek, polecam obudowy sandwich, tym razem w oparciu o własne doświadczenia a nie tylko teorię :) Te skrzynki są poprostu niesamowicie sztywne i niemalże całkowicie pozbawione wibracji, w dodatku zaimpregnowany szkielet wewnętrzny powinien uniemożliwić paczenie się sklejki.
Jeśli ktokolwiek ma ochotę skopiować moje obudowy mogę podać wszystkie dokładne wymiary oraz rodzaje materiałów (jeśli nie ma chętnych to raczej nie chce mi się tego wszystkiego zrzucać w jedno miejsce) :)

Pozdrawiam

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
16-05-2008, 19:37
a jak bas? jaka jest roznica poziomu bas-srednie miedzy tymi kolumnami a wczesniejszymi, ktore posiadales z nie-pelna kompensacja baffle step?

Ps. Porzadna robota.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
16-05-2008, 21:08
Dzięki :)

Średniego basu jest trochę wiecej i całe pasmo jest bardziej wyrównane ale nie ma w tym zakresie tak dużej różnicy jak się spodziwałem. Prawdopodobnie ze wzgledu na niskie strojenie (35 Hz), w wyniku którego roll off zaczyna się już przy 300 Hz, co może wpływac wlaśnie na takie wrażenia. Zaskoczyło mnie natomiast co innego, mianowicie jest i to w znakomitej postaci niski bas. Kolumny bardzo równo grają w moim pomieszczeniu aż do okolic 35-40 Hz czego nie doświadczyłem z żadnymi wcześniej posiadanymi monitorami. Podczas odsluchu dźwięk właściwie nie traci natężenia od okolic wyzszego basu aż po sam dół a maly teścik w postaci soczystego drum&bassu prawie zrzucił mnie z fotela ;) Dodam jeszcze, że kolumny mają zaledwie kilka godzin grania na koncie i niestety obecnie kilka dni przerwy bo dokańczam kompletne przemeblowanie pokoju i znowu mam straszny burdel :/

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
17-05-2008, 09:06
bardzo fajnie Ci to wyszło
pozdro

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
17-05-2008, 10:18
Dziekuję za uznanie, bardzo przyjemnie jest usłyszeć miłe słowa po ponad 2 miesiącach walki ;) Znajomym i rodzinie też bardzo się podobają a ja trochę narzekam na małe niedociągnięcia wizualne... Dobrze, że od strony dźwiękowej nie mam na co narzekać, jest lepiej niż byłem to sobie w stanie wyobrazić ;)
Btw z tymi tymczasowymi podstawkami widocznymi na zdjęciach kolumny ważą 32 kg sztuka (20kg kolumna i 12kg stand) ciężko się z tym lata po pokoju ;)

Pozdrawiam  

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
18-05-2008, 13:08
Mam kolejny wniosek po stopniowym oswajaniu się z brzmieniem kolumn i docieraniu się sprzętu. 27 TBFC/G bez problemu radzi sobie z podziałem na 1500 Hz. Wraz ze wzrostem głośności charakterystyka dźwięku nie zmienia się i nie słychać absolutnie zadnych wyostrzeń aż do momentu, w którym SPL osiąga poziom zblizony do tego z wnętrza samochodu typowego polskiego dresiarza ;)
Ogólnie jestem zdziwiony tym jak głośno potrafią grać te kolumny, chociaż jeszcze nawet dotarłem do limitu ich możliwości. Pewnie w większym pokoju byłoby inaczej ale u mnie grają w 14m2 i jak na tą powierzchnie mają w zupełności wystarczające możliwości. Jak będę miał do dyspozycji duży pokój to zabiorę się za 3way a obecnie z każdym dniem jestem bardziej zadowolony z wyrzeźbionego wlasnoręcznie sprzętu ;)

Btw narazie kolumny odsłuchiwane są w bardzo partyzanckich warunkach, ustaiwenie jest tymczasowe ze względu na przemeblowanie dostosowujące pokój pod audio a źródło to DVD Philips (slim) bez zewnetrznego DAC`a, na którego czekam (poczta polska...)  

Pozdrawiam

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
18-05-2008, 17:26
Krs47 o ile dobrze pamietam to podzial byl wyzej niz te 1500, chyba okolo 1700Hz... ale to i tak stwarza ciekawe mozliwosci np. L18+27TBFC, bez pochylenia, podzial na 1700Hz (1 rzad dla woofera, drugi dla tweetera = tania zwrotnica, w przeciwienstwie do 2 X 3rzad elektrycznie w przypadku pochylej scianki).

W celach czysto badawczych mozesz jeszcze sprobowac zmniejszyc wylot BR filcowym rulonikiem, efekt podobny do nizszego strojenia.
No i pozostaje pokombinowac z wymiana cewki na powietrzna:))

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
18-05-2008, 19:03
eMil masz racje był wyzej niż 1500 Hz, właśnie sprawdzłem i jest dokładnie 1550 Hz.
W kwestii strojenia nie wiem czy nawet go nie podwyższyć, bo momentami mam wrażenie jakby niskiego basu było za dużo w stosunku do reszty (kolumny są na krótszej ścianie a pokój ma 4,3 x 3 m więc moze to być wynik wzmocnienia basu na dość sporej odległości). Na chwile obecną muszę obowiązkowo skończyć pokój i porządnie to ustawić. Wtedy przydzie czas na dopieszczenie brzmienia i pomyślę nad ceweczką ;)  

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
21-05-2008, 11:53
Porozmawiałem sobie trochę z Jay`em i przesłałem mu kilka fotek. Poniżej zamieszczam link to tematu na diyAudio, który Jay założył o mojej konstruckji:

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=123397

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
21-05-2008, 13:38
eMil po dość intensywnych testach jestem pewien, że podział na 1550 Hz jest znakomitym wyborem. Ani razu nie słyszałem wyostrzeń a słuchałem już całkiem sporo. Rzeczywiśie przy tak niskim podziale można coś pokombinować z prostą ścianką i L18RNX/P lub 18cm Daytonem RS.
Swoją drogą znakomite wyniki testów Klippela dla ER18RNX i kilku innych wooferów Seasa rzeczywiście przekładają się na zdolność do głośnego grania bez wyraźnych zniekształceń. Nawet przy bardzo dużych głośnościach i sporych wychyleniach dźwięk jest czysty, klarowny i nie zmienia charakteru. Nie spodziewałem się, że monitory na pojedyńczym 18 cm glośniczu mogą tak śmigać, aż boję się co by było przy 3 drogach na 2xCD22RN4X na stronę ;D

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
23-05-2008, 18:45
No Krs47, robisz sie slawny;)

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
23-05-2008, 18:47
Jak Ci brakuje sredniego i wyzszego basu to pokombinuj z jakims miekkim wytlumieniem, np. wloknina.

Pozdr.

misiomor

• 2094 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 21:58
Gratulacje - przyjemnie jest widzieć tak solidny oraz szybko i zdecydowanie zrobiony projekt. Akcje Jay\'a na diyaudio poszły w górę...