>> XYZPawel, 2008-12-21 12:52:00
>To musisz zbierać na większe mieszkanie :))
i to jest prawidłowa podpowiedź, tak właśnie czynie...
>Już chyba widzisz, że rozprawianie o iluzorycznych zaletach SACD słuchając na przeciętnych kolumnach nie ma większego sensu ?
oczywiście że ma, bo korzyści te nie są iluzoryczne, w swoich warunkach (15,5m2) słyszę różnicę na korzyść wysokiej rozdzielczości (SACD i DVD-A)
>A słuchawki, niestety, nie są w stanie zapewnić iluzji realności dźwięku (mam Senki HD600).
słuchawki to nie kolumny, ale słuchawki to jedna z podstaw audio, tak jak i kolumny, a propos sluchawek ostatnio mialem fajne doświadczenie, założyłem słuchawki i podszedłem do stoliku ze sprzętem żeby włączyć play (byłem lekko schylony pomiędzy monitorami stojącymi na standach i tak pół metra przed nimi) , włączam play i szybko spoglądam na monitorki na standach dlaczego zagrały podczas gdy mam wetknięte słuchawki, patrzę z powrotem na wzmacniacz żeby przyciszyć muzykę, ale jednocześnie zauważam że słuchawki są wetknięte i monitory oczywiście nie grają :))
wniosek, dobre słuchawki nie są złe, sam słucham i na monitorach ale też często na słuchawkach