Audiohobby.pl

AKG K1000

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
23-10-2012, 11:42
Ktoś tu już rekablował K1000 ...

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
23-10-2012, 11:44
... wiem! Wiktor kablami Staxa.

Tu gdzieś to jest:
http://audiohobby.pl/topic/10/2209/1

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-10-2012, 11:46
http://www.rw-soundsystem.de/

Można pisać po angielsku. Recabling K1000 też robiłem.

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
23-10-2012, 12:22
Johnys z mp3store, kolega majkela
robil rekabling na moich k1000 sprzedanych mu. Nie wiem czy majkel bral w tym udzial czy nie ale ktos byl napewno

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
23-10-2012, 12:57
zdezintegrowany
Nie robiłem recablingu. Nikt (poza Piotrem) na forum nigdy nie napisał, że ma system z K-1000, który pobije wszystko inne. Jeśli taki system usłyszę (i porównam z moim) to postaram się złożyć podobny lub taki sam. Jeśli będzie to wymagało recablingu lub zdjęcia grilla to kupię drugi egzemplarz. W sumie to bardzo tanie słuchawki jak na high-end :)

Napiszcie może jakie wg Was tranzystory (w tym końcówki mocy lub integry) dobrze napędzały K-1000. Mogą być wiadomości przeczytane lub zasłyszane, ale oczywiście najlepiej własne doświadczenia. Cena nie gra roli (powiedzmy). Mam diabelski pomysł pogodzenia elektrostatów Staxa z dynamikami AKG.
Pozdrawiam maniaków K-1000 :)
Włodek

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
23-10-2012, 13:25
Mozna podpatrzeć jaki wzmak ma Piotr.

Jeśli lubisz cieplejszy dzwięk  i starocie to kup jakiegoś leciwego  Accuphase, jest spora szansa że nie będzie cięło po uszach.

Np.: http://allegro.pl/accuphase-high-end-e-206-okazja-i2725908616.html

PS. Nie znam tego Pana :)

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
23-10-2012, 13:38
jjurek
Piotr ma po pierwsze lampy, po drugie coś czego już nie produkują i czego praktycznie nie można dostać z drugiej ręki (tak mi się wydaje).
Co do Accu to fajna propozycja. Dzięki.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-10-2012, 14:37
Nie wykonywałem nigdy usług wspólnych z Johnysem, a recabling, o którym wspominam to moja indywidualna robota.

Słuchałem K1000 w następujących konfiguracjach technologicznych:
- źródło tranzystorowe, wzmacniacz głośnikowy w czystej klasie A
- źródło tranzystorowe, pre-amp tranzystorowy, końcówka hybrydowa w klasie A
- źródło tranzystorowe, pre-amp lampowy, końcówka hybrydowa w klasie A
- źródło tranzystorowe, pre-amp tranzystorowy, końcówka lampowa
- źródło tranzystorowe, pre-amp lampowy, końcówka tranzystorowa w klasie AB
To są bardzo różne rodzaje prezentacji, o różnych akcentach i sposobie budowania dźwięków, jak i samej przestrzeni. Zasadniczą różnicę robi technologia końcówki mocy. Hybryda ma najciekawszą holografię, a pierwsze skrzypce gra nazwijmy to skorupa dźwięków, czyli kształt, skupiona energia, nasycenie barwą. Lampa najwięcej się zajmuje budowaniem planów przestrzennych. W hybrydzie najwięcej liczy się pierwszy plan i to co namacalne, a w lampie to co się dzieje dalej, podróż dźwięków, ale nie ma tej podawanej na talerzu energii każdego dźwięku, jest dystans do prezentacji. Klasa A tranzystorowa najwięcej się zajmuje rysowaniem wszystkiego możliwie dokładnie, stąd dobrze otwarta góra pasma, akuratna tekstura, barwy nie przesycone a naturalne, bezpośredniość gdzieś pomiędzy lampą, a hybrydą. Klasa AB tranzystor (chip) to dobre nasycenie i impakt, prezentacja nieco projektorowa, czyli bez szczególnej bezpośredniości w jedną, ani budowania planów przestrzennych w drugą stronę.

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
23-10-2012, 16:12
majkel
Gdybyś zechciał uściślić tzn. jakie to były tranzystorowe pre i końcówki, która (ze wszystkich łącznie z lampami) Ci się podobała najbardziej a która właścicielowi/właścicielom AKG. Do tej pory głównie miałem koncepcję napędzania AKG lampami 300B, co było spowodowane opiniami na head hifi.
Dziękuję

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-10-2012, 17:31
tranzystor klasa A - Accuphase A??, ten co miał Wiktor.
hybryda - Croft Polestar 1.
lampowiec - Dynakit Stereo 35 oryginał z podwojonym zasilaczem, nieco upgradowany. Brumi na granicy słyszalności (to do jjurka). To jest push-pull na EL84.
tranzystor klasa AB - Gainclone na porządnych częściach

Accuphase grał chyba najbardziej naturalnie, hybryda najciekawsza pod względem połączenia realizmu z efektownością. Lampa najbardziej relaksująca i eteryczna, w sensie nasycenia barwą podobnie naturalna do Accuphase. Generalnie to z lampy bym wziął kreację samej przestrzeni, z hybrydy holografię źródeł i obecność pierwszego planu, z Accuphase teksturę i stopień nasycenia barw. :) GainClone\'a można tu odpuścić jako wzorzec czegokolwiek, taki rzetelny równiak bez szału w czymkolwiek.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
23-10-2012, 17:45
Dobry opis majkel. Różnice musiały być ogromne, bo jak u siebie na jednym źródle mogę uzyskać każde z trzech brzmień i identycznie opisać, to jest dziwne:
1. granie przestrzenne, dźwięk niezwykle przyjemny, trochę papkowaty i niezbyt dokładnie, ale barwa bardzo przyjemna.
2. granie wszystkimi dźwiękami, nic nie ucieknie, każdy dźwięk zaznaczony, wyraźne, ale gra blisko.
3. granie zrównoważone, łączące przestrzenność, delikatność i barwność dalszych planów z bardzo dobrą wyrazistością pierwszych.

Za dużo się nasłuchałem opcji #2, opcja #1 jest fajna, a najlepiej wg mnie brzmi #3, gdzie czystość pięknie pozycjonuje plany, przestrzeni wystarczy, a barwność ciekawa przez poszerzone pasmo.

Bez dobrego oscyloskopu muszę wspierać się pomiarami innych i symulować. W dodatku z rzeczywistych pomiarów wynika, że pora użyć ferrytów do sprzęgania kondensatorów.

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
23-10-2012, 18:48
Dzięki majkel.
Johny pisał, że do LRT i Staxów mocy musi być dużo, min. 130-150W a zatem wzmaki Accu serii A odpadają.
Zostają P (czyli klasa AB) z mocą 500W lub więcej.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
23-10-2012, 19:11
Accuphase w klasie AB też dobrze grają, ale znam je z głośników, a nie ze słuchawek. W sumie to nawet znacznie lepiej sobie radzą np. z kolumnami Dynaudio niż te w klasie A. Ja w ogóle nie jestem fanem końcówek single-ended. Dobry push-pull to jest to, bez względu na to czy to lampa czy tranzystor. Oczywiście słyszałem bardzo dobre rozwiązania SET, ale też nie słyszałem ich wyższości nad PP. Pewnie też kwestia gustu.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
23-10-2012, 20:00
Majkel, gdy skończy się koniunktura na elektronikę, przy takich zdolnościach zawsze będzie mógł parać się literaturą, zwłaszcza liryką.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
23-10-2012, 20:04
Ok, to Majkel weźmie lirykę, Piotr R. epikę, a Rolandsinger co? dramat? ;-)