zdezintegrowany
Sorki, że nie odpowiedziałem wcześniej na Twoje posty, przegapiłem.
Nie porównywałem monobloków z wersją CAD 300SEI, ponieważ takiego nie ma w Audiosystemie (przynajmniej nie było jak szukałem). Moje opisy i porównania z innymi wzmakami znajdziesz na tym forum, wystarczy poczytać tematy związane z AKG K-1000 lub w wyszukiwarce moje wpisy. Monobloki grają bardzo bezpośrednim dźwiękiem, który mi odpowiada. Głos śpiewaka ma być bardzo blisko. Ta bezpośredniość sprawdza się w fortepianie, który zwykle jest źle nagrany, albo nie brzmi tak jakbym chciał. Najważniejsze - nie wiadomo dlaczego - bardzo mało brumią, jest to brum akceptowalny dla mnie (żadne inne lampy nie zachowują się tak cicho). Poza wzmakiem Staxa. Aha - i monobloki były stosunkowo tanie bo tylko 8500 PLN (używane).
Air Tight grał delikatniej, szlachetniej od monobloków, ale kosztował fortunę, brumiał i szumiał jak diabli. Poza tym trzeba zdawać sobie sprawę, że nie ma już nowych AKG, a mieć wzmak za 36 tys, do którego nie ma słuchawek ?
Twin Heada sprzedałem, jako pre używam teraz wzmaka majkela, z którego jestem bardzo zadowolony. Nie brumi, ale nie ma też taki pięknego, mocnego dźwięku jak TH. Jeśli Staxy mi się nie spodobają to kupię jakieś pre z górnej półki.
Jeśli chodzi o zapisy na head hifi to niestety głównie jest to szum informacyjny :) Najbardziej śmieszy mnie gość, który dziesiątki razy wypisuje, że RWA to najlepsze połączenie do AKG. To jest najgorsze połączenie jakie słyszałem. Music Angel za 2 tysie lepiej napędzał AKG niż RWA (wersja z przedwzmacniaczem - też 30 tysi).
FirstWatt nie jest dostępny w Polsce a kupowanie bez odsłuchów przeszło mi już dawno.
Marzy mi się zjazd wielbicieli AKG K-1000 i porównanie naszych systemów. Gdyby to było np. w Warszawie czy Łodzi - chętnie dojadę.
Pozdrawiam
Włodek