Audiohobby.pl

Dapik Cyrus

bsw

• 700 / 5625
  • Ekspert
16-03-2026, 11:28
Przecież tutaj większość roboty to właśnie te oryginalne i niepowtarzalne obudowy.
To prawdziwe DIY !

A wsadzić gotowe, polutowane płytki do fabrycznej obudowy to każdy głupi potrafi.
BTW:
Ja tak właśnie planuje zrobić swój player - wsadzić gotowe płytki do fabrycznej obudowy po cd.
Tylko otwory mi nie pasują - musze zrobić nowe... 
I to jest wyzwanie z przygotowaniem do którego zmagałem się całą sobotę. I jeszcze nie skończyłem...

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
16-03-2026, 21:49
No aż tak całkiem DIY nie jest bo wzmacniaczy ani nie zaprojektowałem ani nie zlutowałem :)  Dla piź....  purystów znaczy takie coś jest absolutnie nie do przyjęcia :)
   Na swoją obronę jednak ( potrzeby tłumaczenia się nie czuje, najmniejszej ) napiszę że ja nie jestem aż taki orzeł  żeby zaprojektować taki wzmacniacz.   Uważam szczerze że znam przynajmniej jednego czuba na świecie który to robi o kosmos lepiej niż ja (oraz lepiej niż fabryczne moduły znanych firm)    I to właśnie jego robota jest.  Projekt, dobór elementów, projekt płytki oraz własnołapne zlutowanie wszystkiego do kupy.
  Tak więc DIY zespołowy :)
No ale za to w razie czego -jeżeli będzie potrzebował to wykonam również parę pudełek wg mnie, albo jego wizji.    Bo w sumie mój porzedni projekt jest w drugim egzemplarzu u projektanta wzmacniaczy.
  W sumie to jego wersja budy pniak wzmaka jest lepsza od mojej.   Bo to już jakieś tam doświadczenie doszło i technologicznych zmian dokonałem sporo.

Tymczasem złapałem się jednak za budowe potka ulepa, na bazie Alpsa.   
 Wspominałem że mam pewne zastrzeżenia do tych potencjometrów no i dzisiaj mnie przważyło :)   Na nowo wszystko obejrzałem i stwierdziłem że jednak wlezie ten niby Alps.

ED:
  Teraz już wiąże się jedno z drugim.  Niestety szybki płynny metal mi się skończył i jeszcze z pół godziny muszę wysiedzieć.
Do czasu aż zacznie wiązać i na wszelki wypadek wtedy jeszcze sprawdzić osiowość.   Reszta, tj  dopracowanie długości tulejki od ślizgów już jutro.
  Oczywiście z poczwórnego Alpsa został mi zwykły stero hehehehehe.   Ale za to zostawiłem mu te dwa opory które są w punkt bez kalibracji pomiędzy sobą.   Do Dapikowych wzmaków nie potrzebuję idealnie równych bo i tak przecież kręcone oddzielnie i zasadniczo to całkiem fachowo i na oko-  po audiofilsku znaczy :)
         image3

« Ostatnia zmiana: 16-03-2026, 22:25 wysłana przez pień »

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
17-03-2026, 09:00
Z rana zmontowałem swój potek Frankensteina i działa.   Nawet da się dorobić blaszko-dekielek do niego i nie zapomnieć o dorobieniu jakiejś blokady obrotu :)

Teraz drugiego dorobić  :)   I po co zamówiłem te badziewne?    Trudno,  paczka fajek w plecy :(

A teraz już zaczynam główkować nad korektorem hehehehe.
   To będzie trochę bardziej złożone jak mi się zdaje.

« Ostatnia zmiana: 17-03-2026, 09:18 wysłana przez pień »

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
17-03-2026, 21:03
Nooo, teraz to już w sumie świruję hehehe.
  Dorobiłem blokadę potkowi i jak na obrazkach - prostszej nie dałem rady wymóżdżyć:   Power na środku,   to będzie 20% mocy max, potem analogicznie minimu i maximum czyli jak większości wiadomo to 100% heheheheeh  co akurat tutaj oznacza 100W-   jakby prawie zbiegiem okoliczności :)

A teraz go wkręcę i posłucham czy słychać różnicę z >tymczasowo prawym<   wzmacniaczykiem z audiofilskim potkiem który już drugi dzień działa- dziwne hehehehehe

..  dodam że na bank nie usłyszę -   ale mógłbym zmierzyć i już nawet wiem że o minimum  rząd wielkości ulep jest lepszy.
    Ten rząd w sumie to byłaby zmiana w rmaa  jak oceniam fachowo na oko coś w rodzaju  0.00015   a   0.0015 %  w szumie
:)
   No i w sumie nie chce mi się mierzyć-   bo to dużo kabli trza powtkać i powytykać.

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
18-03-2026, 00:06

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
19-03-2026, 10:08
Dobra, można powiedzieć że wzmaki dwa Dapika Cyrusa już zakończone :)
  Wczoraj zrobiłem potek, stado nóżek a dzisiaj rano złożyłem do końca.
Miałem jeszcze film ale jełopotub dał szlaban kompletny.    Akurat z RP  sobie na rockit we flaku fajnie grało, nawet trafiło na nieliczną wstawkę że to rp właśnie gra i żeby przyjaciołom i kumplom powiedzieć żeby słuchali.   Widać jełopotube uznało że nie mam przyjaciół i kumpli i k..................... a :(

Aaaaa, bym zapomniał.
   Pisałem że zamiany potków nie usłyszałbym na bank.   Tak więc albo banku nie ma w pobliżu, albo - kurna, audiofilia mnie dopada, znaczy urojenia  albo faktycznie gra lepiej.   Teraz żałuję że lenia zrobiłem i nie zmierzyłem pod rmaa.   Teraz już po ptokach bo zmianiać ponownie potków nie będę-  bo przyszły te sieroty hehehehehehe
  No ale po co niby mierzyć miałem-   rmaa i tak we wszelkich kategoriach pisałoby exlelent we wszelkich kategoriach.   No może na przenikanie byłoby very good.

« Ostatnia zmiana: 19-03-2026, 10:17 wysłana przez pień »

bsw

• 700 / 5625
  • Ekspert
19-03-2026, 21:39
Dobra, można powiedzieć że wzmaki dwa Dapika Cyrusa już zakończone :)
No piknie! A ja nadal garaż sprzątam...

Miałem jeszcze film ale jełopotub dał szlaban kompletny.
Bo trzeba grać to czego YT nie zna np. " Tropicale Thaitii Granda Banda"

&list=RDMZyMfqONmsU

pień

• 3280 / 1724
  • Ekspert
20-03-2026, 09:19
No piknie! A ja nadal garaż sprzątam...

Noooo, ja muszę saloon ogarnąć bo wygląda jak po westernie :) gdzie się z koniem kopali.    Na bank wolałbym garaż sprzątać.
 Dzisiaj zdaje się luźny dzień w robocie będzie, szybciej w domu i nie ma lipy-  mam mocne postanowienie że ogarniam syfa.
   Fakt, takie mocne postanowienie to już miałem wiele razy i może tym razem utrzyma się do popołudnia heheheheh.
    Poza tym groźba że mała przyjedzie a nie chcę ją kolejny raz w gary i szmate zapędzać.  No i ten widok ogólny to ją szlag może trafić na miejscu .......hehehehe

No ale wracając do rodzinki dapika.   Właściwie to jeszcze nie koniec bo puzderko zasilacza trzaba zrobić.  No ale to już pestka bo jedna sztuka.   Desgin oczywiście żeby nie było wątpliwości że to z kompletu jest.
   Co do brzmienia wzmacniaczy-  jestem bardzo zadowolony i nie ma co więcej marudzić na ten temat.   Ponadto zaplanowany, jak by tu nazwać...> dysonans poznawczy<   działa nawet na mnie.   Spodziewać więc się mogę raczej mocnego granata który będzie odrywać audiofila od jakiego innego sprzętu 100 kilo wagi.   
Wygląd sugeruje że po wzmacniaczykach można spodziewać się dźwięku niczym Chip i Dale z kreskówki a tu ..........
 Normalnie Vader hehehehehehe

Ed:   Właśnie zatrybiłem że na saloonie sie nie skończy.   Trzeba u góry ogarnąć żeby zrobić próby z absurdalnymi gabarytem kolumnami jak na dzisiejsze czasy,  B&W  Matrix.    Takie podobne kolumny Chip i Dale będą ciągnąć na ew. sparingu hehehehehe.
   Ja na dole już od dłuższego czasu nic nie kombinuję i nieodmiennie na Grundig Box 1000 jadę.
« Ostatnia zmiana: 20-03-2026, 09:30 wysłana przez pień »