Minął mi weekend, ale nie miałem czasu na zabawy.
Pogrzebałem sobie troszkę we wtorek w części cyfrowej - Oscony, tantale, bypassy... Wymieniłem kondensator filtrujący na Silver Mica. Podobno czym mniejszy tym lepiej ale miałem 1n i 330pF, ale przy tym drugim już słychać było jakieś śmieci. W zasilaniu DAC póki co 4x 47uF Os-con, bo najlepiej zagrało, mimo różnych konfiguracji z tantalami. Prawdopodobnie poradzą sobie lepiej, jak wyczyszczę zasilanie wg rad Majkela. 10nF wokół nich wymieniłem na foliowce, ale myślę nad wstawieniu 100nF Wima.
Cieszę się już strasznie, bo robi się ciekawiej i grzebiąc dalej wziąłem się za napęd wg porad Madly\'ego i strony
http://benjamin.silvestre.perso.sfr.fr/cd723/modif1.htmlJak się później okazało, wartości elementów nieco się różniły. Chyba, że słowa Madly\'ego dotyczyły jedynie schematu, ale on po swoich zabiegach nie narzekał.
U siebie wywaliłem kondy 470pF: 2764/2767/2765 tak jak w opisie oraz podmieniłem rezystory 470ohm: 3762/3763/3764 na 22R (tylko u mnie miały wartość 220R).
Później trzy bypassy dla elektrolitów ale ich wartości również są inne.
Na końcu kondensatory sprzęgające dla TDA7073A i TDA7072A ale też z mała zmianą, bo był chyba błąd na zdjęciu - 100nF do nóżki n.c. TDA7072A.
Miało to ogólnie wpływać na jitter i śmieci, a czuje jakbym dopiero teraz zaśmiecił sygnał.
Sprawa jest skomplikowana bo widoczne jest to kilku płytach, które dopiero sobie przywiozłem i nie wiem jak to grało wcześniej. Zastanawia mnie, czy to wina moich nagrań, bo na płytkach testowych chyba wszystko jest wporządku, mimo że wiele się zmieniło.
Zrobiłem szybki teścik z ominięciem analogu i wyjściem bezpośrednio na RCA. Nie powiem by mi się to nie podobało, ale na AD8599 jakoś ładniej kolorowało ten dźwięk, także wróciłem do poprzedniej konfiguracji.
Być może trzeba coś wstawić po drodze, ale wydawało mi się, że wzmacniacz załatwia sprawę.
Przyniosłem dzisiaj dwa trafka. Jedno 2x15.5 (40W) i drugie 2x12/2x6V (40W). Ten pierwszy pewnie pójdzie do wzmacniacza, bo czuję niedobór swojego toroidu 2x9V, a drugi pewnie fajnie mogę wykorzystać w kilku miejscach.
Poza DAC, może warto zrobić stabilizację analogu na LM317/337 do póki się nie dorobię choćby lampy.
6V wystarczy do prawidłowego zasilania DAC? Chyba jednak nie. Muszę to jakoś rozplanować, a Wy mi pewnie w tym pomożecie :)
Pozdrawiam,