Myślałem, że skoro odtwarzacz pokrewny to łatwiej mi będzie się rozkręcić i wpasować do innych wpisów, ale na AS skończyły się czasy, gdy można było dostać odpowiedź na przeróżne pytania.
Także...
Witam użytkowników Audiohobby :) Z forum jestem związany biernie od 2008 roku.
Pewnie mogłem od razu pisać w tym temacie, ale jeszcze nie zapeszam.
Od dłuższego czasu poszukiwałem budżetowego odtwarzacza CD, pod dalsze modyfikację. Na co dzień za transport służy mi przenośny odtwarzacz iRiver E10.
I tak przez przypadek trafiłem na Philipsa CD753 z TDA1549 na pokładzie.
Pierwsze odsłuchy bardzo mnie zaskoczyły, mimo że nie był to poziom iRivera E10 - może dla niektórych to niepojęte, ale opinia powszechnie głoszona między innymi przez Majkela czy Rolanda.
Mimo wszystko dążę do możliwości obcowania z płytami, ponieważ moja skromna kolekcja leży odłogiem od kiedy przesiadłem się na sprzęt przenośny.
Piszę tutaj, ponieważ potrzebuję wsparcia przy modyfikacjach odtwarzacza.
Na dzień dzisiejszy:
- zmieniłem WO na AD8599 (do wyboru miałem JRC4560, OPA2134PA, AD8397 i wspomniany AD8599... niestety AD8066 nie doczekał próby);
- następnie wymieniłem elektrolity 47uF na Elna Silmic II, a po chwili dwa z nich - sprzęgające - zastąpiłem Nichiconami 10uF, co lekko utemperowało dolne rejestry;
- za radami jednej ze stron poświęconej modyfikacji CD751 zmieniłem rezystory wyjściowe 1K na 100 ohmów;
- profilaktycznie zmieniłem diody na szybkie BYV27-200, bo akurat takie miałem w domu;
- rezystory przy WO bo w innych modelach wartości się nie zgadzają;
- wstawiłem radiator na stabilizator, a mimo wszystko temperaturę ma wysoką;
- odłączyłem sekcję słuchawkową.
Cała moja walka opisana jest
w tym temacie na AS.
Teraz czeka mnie:
- zmiana kondensatorów w zasilaniu na 2x4700uF BC Philipsa;
- jak dojdą wtyki, to złożenie poludzkiego IC;
- wymiana gniazda na IEC z filtrem;
- i inne proste modyfikację, które mogę we własnym zakresie zrobić.
Niestety, z braku doświadczenia w elektronice i modyfikacjach odtwarzaczy, boję się zabrać za coś poważniejszego. Domyślam się, że separacja zasilania jest tu kluczowa, jak i odpowiedni dobór komponentów. Na razie posługuję się tym co mam pod ręką, ale nie mam obycia z kondensatorami dla odpowiedniego zastosowania. Bardzo przydałyby mi się jakieś wskazówki.
Jeśli będzie się to fajnie rozwijać, a mi sprawiać przyjemność, to pewnie pokuszę się o lampizację, ale to w dalekiej przyszłości.
Póki co, chciałbym skupić się na szczegółach.
PS. W torze - CD753, modyfikowany wzmacniacz słuchawkowy AVT2850 oraz Alessandro MS-1i
Dziękuję z góry za każdy wartościowy i niewartościowy post.
Pozdrawiam,