Niestety nastąpił cd telenoweli z moim felernym egzemplarzem.
...
- nie idzie ustawić (dla danej kasety) azymutu głowicy nagrywającej tak samo dla obu stron kasety, ten różni się pomiędzy stronami. Czy to normalne? W sumie ANT wybiera "lepszą" stronę danego egzemplarza jak nagrywa kasetę testową.
...
Przykro słyszeć Pawle.
Mogę odnieść się do powyższego i odpowiedź brzmi "tak, to normalne". Jeżeli ustawiasz azymut głowicy nagrywającej na 15 kHz jak podaje to serwisówka, to ciężko będzie trafić kasety, których azymut w tych warunkach dla głowicy nagrywającej będzie idealnie taki sam na obu stronach. Zdarzało mi się kilka razy (TDK AD, któraś Sony UX-S - z pamięci, ale było i więcej), ale generalnie regułą jest to, że różnica jest.
Swoją drogą rozmawiałem o tym z Wojtkiem jakiś czas temu i zadał mi pytanie "a jak myślisz dlaczego ZX-7 do ustawiania azymutu używa 400 Hz?" Przyznam, że byłem przekonany, że ZX-7 używa 15 kHz, a tu proszę...
Także ustaw ten azymut nagrywającej na 15 kHz do jakiejś dobrej kasety i zostaw. Ja ustawiłem go jako uśrednienie dla obu stron ;), ale to pewnie większego sensu nie ma. Dla ciekawości możesz sobie sprawdzić jakby wyglądała "różnica" azymutu między stronami na 400 Hz - jak to w ZX-7 się dzieje... ja sprawdziłem i różnic ni-ma.
Co do reszty, to bladego pojęcia nie mam. Podobny efekt miałem, gdy wysokość głowic miałem zdrowo pochrzanioną - wtedy jeden z kanałów nie dawał rady nagrać nic wyżej niż 10 kHz i -20 dB. Tylko, że to dotyczyło wszystkich rodzajów kaset oczywiście, a powód był banalnie prosty - jeden kanał miał "za mało taśmy". Także myślę, że u Ciebie jest co innego.