Audiohobby.pl

Technics RS-B905

Macio4ever

• 254 / 126
  • Zaawansowany użytkownik
17-01-2025, 17:32
Przyszły kasety z Gennlab i zrobiłem ponownie test. No i wyszło ciekawie, bo prędkość idealnie ale już W&F słabo.
Mechanizm trzeba wyczyścić i zobaczymy jak to wyjdzie.

Co ciekawe, na kasecie testowej Genn RS-B100  ma 3Hz poniżej idealnej prędkości i jakieś 0,06-0,07 WRMS. 
Jak rozumiem RS-B100 trochę za wolno, kaseta odtworzona na RS-B905 dała wyższy odczyt (pewnie dlatego miałem odchyłkę 1-2 Hz w górę).

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
17-01-2025, 18:53
niezauważalne nawet przez audiophila.

Macio4ever

• 254 / 126
17-01-2025, 19:00
niezauważalne nawet przez audiophila.
Pełna zgoda plus w tolerancji z serwisówki. Niemniej jednak można spróbować zrobić w punkt :)

chorazy3

• 1959 / 1974
  • Ekspert
17-01-2025, 20:00
Ja bym nie wkładał cennych taśm testowych do nieprzeserwisowanego magnetofonu, bez sprawdzenia taśmą z lusterkiem i kilkoma innymi przedskoczkami.
Ten mechanizm lubi wciągać taśmy, zwłaszcza te cieńsze.
Paweł

RetroTape

• 736 / 1181
  • Ekspert
17-01-2025, 20:10
Zacząć trzeba od tego, czy w tym magnetofonie w ogóle coś nie działa jak należy ? Bo czasem chęć doprowadzenia starego sprzętu do perfekcji kończy się jego zrujnowaniem, szczególnie gdy brak jest odpowiednich narzędzi i doświadczenia ;)

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
17-01-2025, 20:17
Jak pisałem wcześniej najpierw mechanika potem tor audio a na końcu pomiary. W tej kolejności, nie odwrotnie. Szkoda kaset testowych na nieserwisowany sprzęt.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 254 / 126
17-01-2025, 21:15
Zacząć trzeba od tego, czy w tym magnetofonie w ogóle coś nie działa jak należy ? Bo czasem chęć doprowadzenia starego sprzętu do perfekcji kończy się jego zrujnowaniem, szczególnie gdy brak jest odpowiednich narzędzi i doświadczenia ;)

Tor przesuwu działa, nie gnie taśm itd. Stąd nie bałem się włożyć taśmy wzorcowej/
Problem jest z potencjometrami biasu i kalibracji, do wymiany minimum prawa rolka (spękana), jak widać też spore W&F, kiepska góra pasma (pamiętam jak miałem go na początku, to robił bardzo dobre kopie z CD, teraz już nie), nierównomierność w kanałach itp.

Nie zamierzam odkręcać głowicy ani lewej rolki - nie mam wzornika i jeśli to nie będzie niezbędne, to zostawię.

Z narzędzi to już mam chyba wszystko co jest niezbędne - są kasety, oscyloskop, multimetr, stacja lutownicza itp. Doświadczenie mam w dłubaniu w precyzyjnych rzeczach, lutownicę obsługuję. Decka nikt mi nie zrobi, a chcę z niego jeszcze skorzystać. Rozebrałem i zmieniłem paski w RS-B100 więc może nie polegnę ;)

Jeśli gdzieś utknę to Was pomęczę pytaniami. Dziękuję za cenne uwagi. :)

RetroTape

• 736 / 1181
  • Ekspert
18-01-2025, 14:17
Ok, pomożemy jakby co :) Wymiana rolki i ogólna regulacja nie będzie specjalnie trudna. Z paskami trochę gorzej, obecnie trudno jest znaleźć sensownej jakości zamienniki.

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 15:11
Ok, pomożemy jakby co :) Wymiana rolki i ogólna regulacja nie będzie specjalnie trudna. Z paskami trochę gorzej, obecnie trudno jest znaleźć sensownej jakości zamienniki.

Oczywiście coś zawsze podpowiemy ;-)
W 905 jest normalny mechanizm ALPS-a na dwóch wałkach z zwykłym silnikiem, więc pasków jest ilość gigantyczna do wyboru w necie. Może parametr W/F nie będzie super idealny ale 0,06-0,07% JIS to norma dla tych mechanizmów.
Wojtek.

RetroTape

• 736 / 1181
  • Ekspert
18-01-2025, 16:48
Wszystko się zgadza, tylko jak rozumiem kolega chce uzyskać parametr z instrukcji serwisowej, czyli 0,04% (WRMS), a to na dostępnych obecnie paskach (zamiennikach) będzie trudne. Zresztą same paski to za mało, takie wyniki da dopiero połączenie sprawności całego mechanizmu, toru prowadzącego taśmę i pasków właśnie.

chorazy3

• 1959 / 1974
  • Ekspert
18-01-2025, 19:46
Nie zamierzam odkręcać głowicy ani lewej rolki - nie mam wzornika i jeśli to nie będzie niezbędne, to zostawię.

Zawsze możesz zmierzyć wysokość ramienia lewej rolki suwmiarką, po wyjęciu mechanizmu, i wtedy spokojnie wymienić rolkę bez szablonu.
Niżej zdjęcie na przykładzie Sony 3ES:
« Ostatnia zmiana: 18-01-2025, 19:49 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 19:49
Jedno jest pewne, nie oczekujmy wzorcowych bliskich parametrom produkcyjny wskazań po 40-letnim urządzeniu.
Tolerancja i inne "zmienne" jest tym czymś z czymś musimy się pogodzić.
Wojtek.

Macio4ever

• 254 / 126
18-01-2025, 20:14
Wszystko się zgadza, tylko jak rozumiem kolega chce uzyskać parametr z instrukcji serwisowej, czyli 0,04% (WRMS), a to na dostępnych obecnie paskach (zamiennikach) będzie trudne. Zresztą same paski to za mało, takie wyniki da dopiero połączenie sprawności całego mechanizmu, toru prowadzącego taśmę i pasków właśnie.

Taki jest plan, natomiast rozumiem czym są tolerancje i ograniczenia wynikające z wieku urządzenia :). Mam nowe, oryginalne rolki, silnik jest praktycznie nowy, kiedyś go wymieniłem na oryginał (zła diagnoza, stary był ok). Nie przeskoczę idlerów (jeśli jest coś z nimi nie tak) i pewnie paska - o ile będzie do wymiany.

Dziękuje z podpowiedź z suwmiarką dla lewej rolki, zakładałem wstępnie że wyjmę ośkę i zmienię samą rolkę...

Macio4ever

• 254 / 126
19-01-2025, 15:20
Rozebrałem gada. Jak widać na zdjęciu prawa rolka ewidentnie kaput. Pamiętam, że ją kiedyś zmieniałem - to jest zamiennik, który uległ biodegradacji.
Zachowałem starą, oryginalna rolkę i wciąż wygląda lepiej niż ten zamiennik. Po wyczyszczeniu założę nowe oryginały.
Te rolki wciąż są dostępne jako NOS na ebay, choć w lekko szalonej cenie.

Lakier na śrubach głowic pod lupą wygląda na niedotykany, odnośnie skosu to ciężko powiedzieć.

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
19-01-2025, 16:42
Taaa, czyli rozumiem że 30 letnie rolki nawet w woreczkach się nie starzeją... guma forever...