Audiohobby.pl

Technics RS-B905

Hammer

• 5045 / 2614
  • Ekspert
01-02-2025, 17:53
Ja bym tego na 16v wymienił.
Technics był mistrzem świata w stosowaniu oszczędności w kaseciakach.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
01-02-2025, 18:10
Ja bym tego na 16v wymienił.
Technics był mistrzem świata w stosowaniu oszczędności w kaseciakach.

Taki mam plan, czekam na kondy - wymienię te duże w zasilaczu i będę miał już z głowy.

RetroTape

• 709 / 1124
  • Ekspert
01-02-2025, 18:12
Może to zbieg okoliczności ale z kasety nagranej na RS-B100 wynik WF i peak jest jak deklaruje fabryka (0,42 WRMS) Trochę tego nie rozumiem bo na kasecie z RS-B100 są już nagrane nierówności jego samego, do tego dochodzą te z RS905 a i tak wynik jest niski. Taki fart, że się kompensują? Na kasecie Glen pokazuje 0,9 WRMS
Też kiedyś myślałem, że jak nagram sobie sygnał testowy na magnetofonie, który ma 0,05% (WRMS), a odtworzę na drugim co ma 0,06% to wynik nie może być lepszy niż 0,11%, ale to tak nie działa. Jak nagrywam na jednym z 0,03% i odtwarzam na takim co ma 0,05% to często uzyskuję wynik właśnie 0,05%. Więc z pewnością nie można mówić, że wartości W&F obu magnetofonów się sumują.

Jeśli kaseta z GennLab daje tak duży parametr W&F, a z RS-B100 niski to nie jest kwestia "kompensacji" zakłóceń, tylko kiepsko nagranej kasety przez GennLab. Pewność można uzyskać sprawdzając na innych fabrycznych kasetach testowych, najlepiej od BASF, Teac czy Abex.

Nie ma raczej powodu myśleć, że robiono oszczędności na elektrolitach dając 16V zamiast 25V, to miałoby niewielki/marginalny wpływ na cenę. Każda firma wprowadzała z czasem oszczędności, gdy kaseciaki powoli zostawały zastępowane przez CD.

Hammer

• 5045 / 2614
  • Ekspert
01-02-2025, 18:30

Nie ma raczej powodu myśleć, że robiono oszczędności na elektrolitach dając 16V zamiast 25V, to miałoby niewielki/marginalny wpływ na cenę. Każda firma wprowadzała z czasem oszczędności, gdy kaseciaki powoli zostawały zastępowane przez CD.

Tak było i jest to udowodnione już od xx lat i nie tylko Technics robił na mininimum stykowych parametrów, ja tego nie wymyśliłem tylko serwisanci.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
01-02-2025, 19:21
Może to zbieg okoliczności ale z kasety nagranej na RS-B100 wynik WF i peak jest jak deklaruje fabryka (0,42 WRMS) Trochę tego nie rozumiem bo na kasecie z RS-B100 są już nagrane nierówności jego samego, do tego dochodzą te z RS905 a i tak wynik jest niski. Taki fart, że się kompensują? Na kasecie Glen pokazuje 0,9 WRMS
Też kiedyś myślałem, że jak nagram sobie sygnał testowy na magnetofonie, który ma 0,05% (WRMS), a odtworzę na drugim co ma 0,06% to wynik nie może być lepszy niż 0,11%, ale to tak nie działa. Jak nagrywam na jednym z 0,03% i odtwarzam na takim co ma 0,05% to często uzyskuję wynik właśnie 0,05%. Więc z pewnością nie można mówić, że wartości W&F obu magnetofonów się sumują.

Jeśli kaseta z GennLab daje tak duży parametr W&F, a z RS-B100 niski to nie jest kwestia "kompensacji" zakłóceń, tylko kiepsko nagranej kasety przez GennLab. Pewność można uzyskać sprawdzając na innych fabrycznych kasetach testowych, najlepiej od BASF, Teac czy Abex.

OK, dzięki za info. Trochę mam właśnie wątpliwości, co do kasety. A kosztowała sporo.

Info ze strony Gennlab:

"The residual W&F of the tape itself is 0.022 % RMS WEIGHTED measured to NAB / JIB C5551 Standards using for playback the same MX5050 Reel to Reel tape recorder the tape has been recorded on. A few measurements of the same tape portion have been done using a Neutrik A2 analizer. The results from 0.008% to 0.036% averaged to 0.022%. A cassette reproduced using our Nakamichi Dragon showed 0.014% to 0.057% averaged to 0.035%."

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
01-02-2025, 19:53
Każdy będzie swojego wyrobu się trzymał ,ale mało kto się przyzna do błędu. Jak koledzy napisali problemem może być kaseta od Gennlab-a. Watro sprawdzić na innych kasetach lub ta kasetę przetestować na innych magnetofonach to wiele wyjaśni.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
01-02-2025, 20:44
Każdy będzie swojego wyrobu się trzymał ,ale mało kto się przyzna do błędu. Jak koledzy napisali problemem może być kaseta od Gennlab-a. Watro sprawdzić na innych kasetach lub ta kasetę przetestować na innych magnetofonach to wiele wyjaśni.

Słuszna uwaga, tak zrobię. Pożyczę albo zdobędę inną kasetę. W sumie chciałbym zrobić możliwie dobrze kalibrację i mieć możliwość utrzymania decków w nienagannym stanie.

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
01-02-2025, 21:04

Słuszna uwaga, tak zrobię. Pożyczę albo zdobędę inną kasetę. W sumie chciałbym zrobić możliwie dobrze kalibrację i mieć możliwość utrzymania decków w nienagannym stanie.

Oczywiście wpierw bym sprawdził dokładnie tą kasetę od Genlaba na innych magnetofonach, czy zachowuje się podobnie. Po tym wydawał werdykt.
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
08-02-2025, 23:16
Doszły kondy, więc zrobię od razu sekcję zasilacza...

Odnośnie W&F w moim poprzednim poście wkradł się błąd (nie mogę już edytować) - wskazania, które podałem - brakuje jednego 0 -> są na poziomie 0,09%, a nie 0,9% na kasecie GennLab. Kombinowałem, przełożyłem do jeszcze innego pudełka (TDK D) i bez znaczącej zmiany, choć po 3 minutach wskazania spadły ale wciąż źle to wygląda.

Swoją drogą powinienem lepiej przeczytać opis tej kasety przed zakupem, bo jak patrzę na to raz jeszcze, to w sumie wyniki nie koniecznie mogą być na niej spektakularne....

Sprawdziłem, wysokie wskazania pochodzą głównie od składowej Flutter (zarówno w Rs-B905, jak i B100).

Chwilowo frustracja... pogłębiona faktem, że B100 zaczął giąć taśmy (pasek zamiennik i guma idlera zamiennik). No ale  100-ka to jak skończę 905-kę
« Ostatnia zmiana: 08-02-2025, 23:19 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
09-02-2025, 02:56
Ogarnij wpierw 905-tkę w całości to zajmiemy się doradztwem odnośnie "setki" :-)
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 00:14
Ogarnij wpierw 905-tkę w całości to zajmiemy się doradztwem odnośnie "setki" :-)

Super :)

Kondy w zasilaniu wymienione - Panasonic FM (2x2200uF 25V, 105c i 2x330uF) i jeden Nichicon KA Audio (akurat pasował wymiarem) 3300uF, 35V 105c. Pojemności jak w oryginale, natomiast 330, 3300 i jeden 2200 mają wyższe dopuszczalne napięcia.

Wymieniłem też kondensator C912 (47uF) w obwodzie capstana tak trochę na czuja, natomiast okazało się, że wylutowany pokazywał różne dziwne wartości na chińskim urządzonku do pomiaru kondów.

Elektronikę na tym etapie uważam za zamkniętą, czas na pomiary i regulacje. Dam mu oczywiście trochę pochodzić aby mechanika się ułożyła, a kondy uformowały.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
12-02-2025, 21:00
Wziąłem się za regulację, z lekkim stresem pierwszaka ;)

1. Skosu nie dotykałem ponieważ czekam na jeszcze jedną kasetę Panasonica, a GennLab to lipa, jak pisałem w wątku kaset serwisowych

2. Obroty regulowałem na QZZCWAT, zgodnie z serwisówką ustawiłem wartość uśrednioną na środku kasety. Były delikatnie zawyżone. Są stabilne +/- 1Hz, natomiast widać, że pod koniec taśmy, jak jest większe obciążenie spadają o kilka Hz, co jak rozumiem jest nieuniknione przy takim napędzie. Ustawiałem na licznik częstotliwości w oscyloskopie, natomiast odczyty pokrywają się z tym z NAK i WFGui

3. W&F bardzo dobrze, zgodnie lub poniżej deklarowanych 0,04% WRMS Wygląda na to, że mechanicznie jest cacy (zostały oryginalne paski).

4. Ustawiłem poziom odczytu na podstawie 315Hz 160nWb/m z kasety GennLab. Udało mi się uzyskać różnicę między kanałami rzędu 2 mV. Wyświetlacz pokazuje 0 dB.

W sumie to taka przymiarka. Jak dojdzie kolejna kaseta, to sprawdzę i dopiero pójdę dalej z kręceniem.

« Ostatnia zmiana: 12-02-2025, 23:02 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
12-02-2025, 23:16
Trafił Ci się nie wyeksploatowany 905 co jest żadkością. Te mechaniki Alpsa żadko idą poniżej 0.05% już nie wspominam że mierzysz w WFGUI dla normy DIN. A to Japończyk i większość norm dla nich tyczy się JIS. To także daje do myślenia w jakim stanie jest mechanizm.
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
12-02-2025, 23:33
Trafił Ci się nie wyeksploatowany 905 co jest żadkością. Te mechaniki Alpsa żadko idą poniżej 0.05% już nie wspominam że mierzysz w WFGUI dla normy DIN. A to Japończyk i większość norm dla nich tyczy się JIS. To także daje do myślenia w jakim stanie jest mechanizm.

Tak, ten egzemplarz jest bardzo spoko. Notabene, przypomniałem sobie, że kupiłem go od kolegi Radmara, którego pozdrawiam.

WF GUI jest mylący w opisie/etykietach. Wskazanie 0,036% to jest jest właśnie WRMS JIS (tak samo pokazuje NAK T-100, tylko zrzuty zrobiłem w odstępie czasu). Mechanizm trzyma książkowe parametry, i nawet w peaku jest ciut lepiej. Wklejam opis ku pamięci co jest co w WFG (wg info sama częstotliwość 3k vs 3,15k nie ma znaczącego wpływu na wynik pomiaru)

AUDIOTONE

• 10185 / 6153
  • Moderator Globalny
13-02-2025, 09:23
W/g. Informacji może i częstotliwość nie robi różnicy ale w praktyce zdarza się wprost przeciwnie. Ale my nie o tym. Skoro to magnetofon od Marka to miło, czasami tutaj zagląda.
Wojtek.