Audiohobby.pl

Technics RS-B905

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
15-02-2025, 18:27
Może wcale nie masz złego W&F tylko lipną kasetę. Z resztą w tym wątku tez o tym pisałem. Jeśli chcesz zobaczyć czy to dobry trop, to przerzuć taśmę do obudowy, która na bank jest precyzyjna (jakieś TDK czy Maxell) lub weź od kogoś taśmę nagraną na jakimś DD. Jeśli jesteś z W-wy, to mogę Ci nagrać sygnał na RS-B100

Obstawiam kasetę bardziej niż deck.  Pasek musiałby mieć duży poślizg albo się kleić. Wyniki mojego są na starym, oryginalnym pasku.

Od strony moich zmagań - przeszedłem całą procedurę serwisową, musiałem skorygować delikatnie timing i wzmocnienie DBX (pewnie ze względu na wymianę kondów). Pokręciłem biasem (zgodnie z procedurą) monitorując wyniki i chyba przedobrzyłem lub gdzieś w innym miejscu :) bo podbija mi (na nagraniu muzycznym) lekko górę pasma. Zrobię sobie raz jeszcze krok po kroku sprawdzenie i zobaczymy czy gdzieś nie popełniłem pomyłki.

Mam pytanie do fachowców - jak mierzę DC na punkcie pomiarowym encodera DBX, to mam ładne stałe napięcie. Jak robię pomiar na decoderze, to na punkcie pomiarowym to napięcie mi się zmienia... I nie wiem czy tak ma być czy coś gdzieś powinienem poszukać?

Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki za pomoc i doping. Jak będę zadowolony w 100% z kręcenia, to wrzucę wyniki pomiarów i wykresy pasma.
« Ostatnia zmiana: 15-02-2025, 20:02 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
16-02-2025, 17:45
Podłubałem z regulacją poprawiając poprzednie ustawienia (bias). Używałem TDK AD i TDK SA, zostawiam jak jest ponieważ widzę, że skos warto byłoby skorygować, a nie mam jeszcze kasety, której mogę zaufać.

Na razie zostawiam tak i słucham muzy. Na zdjęciach odtwarzanie z kasety GennLab i zapis na TDK AD. Źródło sygnału TrueRTA + karta SBx6. Odczyty z woltomierza w oscyloskopie.

Tak czy inaczej, zrobiłem sobie krótkie nagranie z dbx, dynamiczna muza - jest moc i sztos. ;)
« Ostatnia zmiana: 16-02-2025, 18:13 wysłana przez Macio4ever »

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
16-02-2025, 19:38
Te wykresy odczytu i zapisu i tak się bardzo ładnie mieszczą w zalecanym zakresie z serwisówki.

No i super wyglądają razem 100 i 905. RS-B100 od zawsze mi chodziło po głowie, ale dawno temu nie było mnie stać, a teraz z kolei ceny poszły w górę. :)

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
16-02-2025, 20:26
Super te magnetofony na zamieszczonym zdjęciu-:)))
Technisc RS-B905-po za zasięgiem portfelowym. Na pocieszenie moje mam inne Technics z których jestem zadowolony
nie tylko  wzrokowo i słuchowo-:)))

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
16-02-2025, 20:39
Dziękuję, dziękuję :) 905-ka to moim zdaniem absolutny top designu Technicsa, cała seria z tamtych lat była wizualnie udana.
Właśnie słucham muzy, wysokie wróciły po serwisie, wyświetlacz miga, szpulki się kręcą -  jest dobrze...

Niedługo zaczynam rewitalizację RS-B100.

RetroTape

• 709 / 1125
  • Ekspert
16-02-2025, 21:08
Bardzo fajne wykresy i zdjęcie. Mam z tej serii RS-B 505, magnetofon bardzo dobrze gra, mimo że do topowych modeli mu daleko. Zresztą w katalogu 87/88 Technicsa było aż 18 (słownie osiemnaście) modeli magnetofonów. Niesamowite czasy rozwoju tych urządzeń, które już nigdy nie powrócą. Natomiast ceny szczególnie za 100-tkę są obecnie absurdalne i nikt o zdrowych zmysłach nie kupi takiego magnetofonu za 10k ;)
« Ostatnia zmiana: 16-02-2025, 21:17 wysłana przez RetroTape »

AUDIOTONE

• 10187 / 6153
  • Moderator Globalny
17-02-2025, 17:23
W/g. wykresu wyszło dobrze, a jak jest faktycznie brzmieniowo to już inna sprawa. Moim zdaniem mając kilka 905-tek, uważam że Technics poszedł na łatwiznę względem poprzedniego modelu jakim była "setka" która brzmi lepiej.
Dając w 905 piękny wskaźnik i przyzwoitą mechanikę Alpsa zapomnieli o generatorach.... dlaczego? Reszta toru audio aż się prosi o generatory. Dało by się więcej wycisnąć z 905-tki. No cóż jest jak jest, i tak to bardzo ładny magnetofon.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
17-02-2025, 18:27
W/g. wykresu wyszło dobrze, a jak jest faktycznie brzmieniowo to już inna sprawa. Moim zdaniem mając kilka 905-tek, uważam że Technics poszedł na łatwiznę względem poprzedniego modelu jakim była "setka" która brzmi lepiej.
Dając w 905 piękny wskaźnik i przyzwoitą mechanikę Alpsa zapomnieli o generatorach.... dlaczego? Reszta toru audio aż się prosi o generatory. Dało by się więcej wycisnąć z 905-tki. No cóż jest jak jest, i tak to bardzo ładny magnetofon.

O jakich  generatorach zapomnieli-?
Jest regulacja Bias Adjust/Rec.Calibration/dbx.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
17-02-2025, 19:54

Generatorów to mi nawet nie brakuje, można podać sygnał z zewnątrz natomiast wizualnie - mógłby mieć peak hold ;) Dodałbym też mechanikę na DD i głowicę amorficzną. Trochę poszedł na skróty zgadzam się. Mam szczególny sentyment do 905-ki z czasów gdy byłem dzieciakiem i bardzo chciałem mieć ale nie dane mi było ;)

Co do brzmienia - definitywnie wypowiem się po regulacji RS-B100 aby obydwa porównać. Dla mnie magnet powinien możliwe wiernie zapisywać i odtwarzać. RS-B100 trochę dodaje natomiast odtwarza wszystko bardzo dobrze, tak że słucha się z przyjemnością. Z kolei 905 z DBX ma naprawdę dobrą dynamikę i kopa, głośne słuchanie bez ściany dźwięku i z dobrą separacją.

O jakich  generatorach zapomnieli-?
Jest regulacja Bias Adjust/Rec.Calibration/dbx.

Nie ma generatora sygnału do kalibracji (np 400Hz poziom i 12,5kHz bias jak w RS-B100) więc robisz na ucho/wyświetlacz albo podajesz z zewnątrz.

Tak jeszcze nawiązując do serwisu - chyba te wyciekłe kondy coś robiły z dolby. Teraz odpaliłem kasety nagrane na początku posiadania 905-ki i odzyskały górę pasma i brzmią OK (dolby C).

« Ostatnia zmiana: 17-02-2025, 19:59 wysłana przez Macio4ever »

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
17-02-2025, 20:29
Doczekałeś czasów kiedy jest dane  Tobie posiadanie takiego magnetofonu (marzenia się spełniają):)))
Jak naprawdę było z tym projektem założeniami konstrukcyjnymi to pozostanie tajemnicą.Może miał być własnie
taki jako kolejny inny model. Nie zawsze tylko decydują pieniądze przy projektowaniu. Mam też w  swoich zbiorach
technicsa takie modele bez kalibracji i dobrze sobie radzą z nagrywaniem/odtwarzaniem.W czasach kiedy były produkowane nagrywało się z radia (UKF/FM) i ten sygnał był zupełnie inny niż dzisiejszy z ogólnie dostępnych
źródeł audio.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
18-02-2025, 20:02
Dzięki za komentarze.

Mam jeszcze prośbę, jestem noga z elektroniki - może ktoś z Was mi podpowie na czym szukać lub w jakim kierunku.
A może nie szukać wcale...

Otóż serwisówka wskazuje (strona dekodera): ustaw 1kHz na wejściu z poziomem takim, aby na niebieskim punkcie testowym było 20mV AC (zrobiłem), podłącz pod TP501 (R500) miernik DC i tak kręć zieloną podkówką aby w TP501 było 15mV. No i na tym punkcie mam cały czas zmieniające się napięcie tak w okolicach 0,8-1mV, oscylujące wokół tych zadanych 15mV

Po stronie enkodera czynności są analogiczne i tam na punkcie testowym napięcie stoi na zadanej wartości (15mV)

Sprawdzić rezystancję R500? Pokręcić podkówką lewo-prawo bo może na niej buja się rezystancja? Zimny lut? Czy szukać gdzie indziej czy może tak ma być? :)
« Ostatnia zmiana: 18-02-2025, 20:04 wysłana przez Macio4ever »

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
18-02-2025, 22:22
Miesiąc minął odkąd u siebie grzebałem i o dziwo już zapomniałem jak dokładnie tam było, ale właśnie coś mi świta że miałem podobnie, w sensie niepokojąco duży rozjazd względem dokumentacji pomimo tego że dbx działa doskonale. Ale stwierdziłem że skoro po stronie enkodera na TP551 centralnie wychodzi te 15mV bez ruszania czegokolwiek, to nie będę przy dbx-ie grzebał nie wiedząc jak to faktycznie ma być, skoro działa.

Założyłem po prostu że jest błąd w serwisówce i timing dekodera należy ustawiać przy odtwarzaniu nagranego sygnału (o niewiadomym natężeniu) a nie tak jak jest napisane względem wejścia line in.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
18-02-2025, 22:38
Rozjazd mnie nie martwi tyko fakt, że napięcie cały czas pływa. Topologia (w zakresie tej regulacji) jest taka jak w enkoderze (na ile rozumiem) i jest regulacja wartości napięcia. Gdyby miało zmieniać się w jakimś zakresie to serwisówka powinna podać widełki. Ponieważ wymieniłem ileś kondów na wokół IC dbx, to próbuję się upewnić, że bangla (np po stronie enkodera musiałem lekko podregulować).

Ze schematu wynika, że wchodzi AC (sygnał z wejścia liniowego), a jego poprawność (wartość w mV) jest weryfikowana na dbx test point dla kanału lewego i prawego. Czyli weszły prawidłowe wartości i potem coś się dzieje, że DC w punkcie pomiarowym nie trzyma zadanej wartości.
« Ostatnia zmiana: 18-02-2025, 22:45 wysłana przez Macio4ever »

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
18-02-2025, 22:50
Postaram się jutro sprawdzić jak to u mnie jest, bo pamięć mam dobrą ale krótką. :)
Natomiast dbx jest jedyną rzeczą przy której w ogóle nie ruszałem potencjometrów.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
18-02-2025, 23:26
Postaram się jutro sprawdzić jak to u mnie jest, bo pamięć mam dobrą ale krótką. :)
Natomiast dbx jest jedyną rzeczą przy której w ogóle nie ruszałem potencjometrów.

OK, dzięki.
Właśnie przeczytałem datasheet do tego układu. :) Strona encodera i dekodera ma wejście zasilania na inne nóżki (dekoder Vcc na pin 11) -  na tych wejściach jest Test Point.  Tak na logikę to wygląda mi to na weryfikację czy wchodzi prawidłowe zasilanie, bo w obwodzie jest potek regulacyjny, którym można zmienić jego wartość. Więc wychodzi mi na to, że powinienem sprawdzić elementy na ścieżce do nóżek 11 i 13 i upewnić się, czy mam dobrze ustawiony multimetr :) Tak czy inaczej będę wdzięczny za sprawdzenie.