Audiohobby.pl

Technics RS-B905

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
19-02-2025, 18:47
Wygląda na to, że to mój brak doświadczenia. Sprawdziłem schemat, to jest zasilanie - prześledziłem całą ścieżkę, na płytę wchodzi 5,1V stabilnie. Wahnięcia na rezystorze - niedokładność multimetru lub coś podobnego. W obydwu punktach (decoder/encoder) są wahnięcia rzędu 1mV góra-dół. Widziałem problem chyba tam, gdzie go nie było :)
« Ostatnia zmiana: 19-02-2025, 19:24 wysłana przez Macio4ever »

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
19-02-2025, 20:44
To dobrze, bo raczej nie uda mi się dzisiaj swojego pomierzyć. Skoro wszystko ok, to pewnie zaglądnę tam dopiero gdy będę bawił się paskami.

Z tymi pomiarami starego sprzętu gdzie wiele metalowych czy cynowanych elementów ma już utlenioną warstewkę na powierzchni to też różnie bywa. W końcu kupiłem sobie przewody BST-020-JP z ostrymi igłami i się okazało że nie trzeba ich pięć razy przykładać żeby uzyskać stabilny pomiar. :)

AUDIOTONE

• 10187 / 6153
  • Moderator Globalny
19-02-2025, 22:09
Wygląda na to, że to mój brak doświadczenia. Sprawdziłem schemat, to jest zasilanie - prześledziłem całą ścieżkę, na płytę wchodzi 5,1V stabilnie. Wahnięcia na rezystorze - niedokładność multimetru lub coś podobnego. W obydwu punktach (decoder/encoder) są wahnięcia rzędu 1mV góra-dół. Widziałem problem chyba tam, gdzie go nie było :)

Czasami tak się zdarza, człowiek uczy się na błędach. A druga strona to błędy w samych serwisówkach. Zdarzają się często. Ja niestety już nie mam swoich 905-tek, została mi tylko setka i mała kopiarka z "śmietniksa";-) Udało się poprawnie ustawić dbx?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
19-02-2025, 22:19

Czasami tak się zdarza, człowiek uczy się na błędach. A druga strona to błędy w samych serwisówkach. Zdarzają się często. Udało się poprawnie ustawić dbx?

Tak, wszystkie parametry są zgodne z serwisówką. W punktach testowych po prostu zmienia mi się 14mV-15mV, na takiej dokładności to nawet coś tam się pewnie indukuje w kablach i pokazuje na mierniku. Jak się wczytałem to mi wyszło, że te 5,1V (przed punktem testowym) powstaje z przejścia 10,2V przez rezystor, potem już nie ma nic po drodze. Wcześniej 10,2 i 10,4 wychodzi z regulatorów za zasilaczem - tam wymieniłem duże kondy, może jakiś stary maluch nie działa idealnie. Natomiast obstawiam, że przy pomiarze pojawiają się jakieś mikro rezystancje i stąd napięcie nie stoi na sztywno.
« Ostatnia zmiana: 19-02-2025, 22:39 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10187 / 6153
  • Moderator Globalny
19-02-2025, 22:22

Czasami tak się zdarza, człowiek uczy się na błędach. A druga strona to błędy w samych serwisówkach. Zdarzają się często. Udało się poprawnie ustawić dbx?

Tak, wszystkie parametry są zgodne z serwisówką. W punktach testowych po prostu zmienia mi się 14mV-15mV, na takiej dokładności to nawet coś tam się pewnie indukuje w kablach i pokazuje na meirniku. Jak się wczytałem to mi wyszło, że te 5,1V powstaje z przejścia 10,2 przez rezytor, potem już nie ma nic po drodze. Wcześniej 10,2 i 10,4 wychodzi z regulatorów za zasilaczem - tam wymieniłem duże kondy, może jakiś stary maluch nie filtruje idealnie. Natomiast obstawiam, że przy pomiarze pojawiają się jakieś mikro rezystancje i stąd napięcie nie stoi na sztywno.

O, to ciesze się że temat ujarzmiłeś ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.