Maćku, szacunek. 905 z peak-hold-em robi robotę. ;-)
Dzięki, jednak jeszcze jest za wcześnie na pochwały, poczekajmy na efekt końcowy :)
Wyjaśnienie dla ciekawych jak to wszystko działa, a dokładnie jak to rozumiem na chwilę obecną.
RS-B905:
Układ AN6870 (IC703) pełni rolę sterowania wyświetlaczem, poprzez drivery mocy - układy AN6280 (IC701, IC702).
IC703 dostaje sygnał audio ze sekcji wzmacniaczy wyjściowych [Output amp, IC5,6], która to sekcja bazuje na układach AN6203 (układ potrafi realizować 3 funkcje: wzm liniowy, wzm sygnału wskaźników, wzm słuchawkowy).
IC703 natywnie obsługuje funkcje Peak Hold, czyli m.in. posiada pamięć sygnału szczytowego w zakresie od -20db do +8db. Ta funkcja działa cały czas, jednak aby mogły pojawiać się kolejne wartości szczytowe komórki pamięci muszą być resetowane. W tym układzie resetowanie odbywa się poprzez zwarcie pinu nr 24 do masy czyli do pinu nr 1. Jak widać na rysunku w RS-B905 pin 24 jest na stałe zwarty do masy [stan Lo] (ścieżka na PCB) więc nic się nie wyświetla, bo pamięć jest od razu kasowana.
Jak zrobiłem test i wywołałem peak hold na poprzednim zdjęciu? Odlutowałem pin 24 od ścieżki, w takiej konfiguracji pin ma stan HI, który zwarłem na chwilę do masy. To pozwoliło na reset oraz zapamiętanie i wyświetlenie punktu szczytowego. Taki punkt "wisi" na wyświetlaczu do kolejnego resetu lub wyłączenia decka.
Tak więc aby działało jak trzeba pin nr 24 musi być cyklicznie dostawać stan Hi/Lo czyli być zwieranym i rozwieranym od masy. Notabene w B905 lokalna masa tego układu to -10,4V, a nie masa obudowy.
I teraz jak to zrobić? Oczywiście nie ma potrzeby wymyślania koła na nowo, Technics już to zrobił. Na rysunku zaznaczyłem na fioletowo, na wycinku schematu RS-M270X, układ, który realizuje ww. funkcję. Jak doczytałem, taki układ to multiwibrator astabilny, czyli mrygacz :) Przy elementach, które są w 270X cykl resetu ma ok 2 sekundy. W RS-M270X masa ma inny potencjał (0V) ale same wartości napięć są takie same. Sam cykl można tą zmienić poprzez inne wartości rezystorów i kondensatorów - nie będę jednak kombinował.
Plan mam taki aby odtworzyć (na razie na płytce uniwersalnej) układ z RS-M270X, podmieniając jedynie tranzystory na aktualnie dostępne BC550C. Dodatkowo zamontuję przełącznik aby można było włączać i wyłączać peak hold gdybym zmienił zdanie.
Ta modyfikacja będzie w zasadzie bezinwazyjna, całkowicie odwracalna. Jedyne co jest konieczne, to odlutowanie pinu 24 od ścieżki, co już zrobiłem. Układ sterujący będzie zasilany z AN6870.
Zostało mi pokombinowanie, jak to ekranować (pod ori ekran wyświetlacza nie wejdzie), bo nie chciałbym aby mi się pojawiły jakieś zakłócenia.