Audiohobby.pl

Technics RS-B905

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
13-02-2025, 20:53
Dzięki za info odnośnie 3kHz vs 3,15kHz

Natknąłem się na problem - może coś podpowiecie, przynajmniej gdzie szukać...

Robię tak (duża gała na maksa w prawo, balans/bias na 0, wszystkie dolby/mpx wyłączone):

1. Kalibruję sobie generator z komputera na oscyloskopie. Mam  na wyjściu 1kHz 0,49V, różnica między kanałami 1mV
2. Wpinam na wejście decka, tryb nagrywania (pauza), wyjście na oscyloskop
3. Zmieniam wzmocnienie w generatorze aby mieć 0,4V na wyjściu decka

No i teraz mam 10mV różnicy między kanałami. Na tyle, że podświetla mi się jeden segment więcej na wyświetlaczu (nie jest równo).

Wyświetlacz ma regulację po jednym PR na 0db i -40db, bez podziału na kanały.

Czyli mam tak - wchodzi sygnał równy w obydwu kanałach, wyświetlacz pokazuje, że jednak nie :), poprawiam balans i wpuszczam sygnał, który jest nierówny. :(

Jedyne co mi przyszło do głowy to: nie ruszałem azymutu, natomiast podbiłem na podstawie kasety z GennLab (która nie jest full track) Playback gain do wartości z serwisówki (równo w obydwu kanałach). Jeśli skos jest lekko do bani ale zgrał się z nierównomiernością taśmy to chyba mam nierówne wzmocnienie...

lub coś jest nie tak z dużym potencjometrem tym od input level...

Dobrze kombinuję?

« Ostatnia zmiana: 13-02-2025, 21:31 wysłana przez Macio4ever »

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
13-02-2025, 21:37
Czy wyświetlacz dobrze pokazuje-? Na stronie nr 10 Service Manual Cassete Deck RS-B905-  (Fluorescent meter adjustment)

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
13-02-2025, 21:53
Czy wyświetlacz dobrze pokazuje-? Na stronie nr 10 Service Manual Cassete Deck RS-B905-  (Fluorescent meter adjustment)

Jestem na tym kroku. Pokazuje nierówno, chociaż na wejściu sygnały są równe. Jak wyrównam balansem sygnał to jest równo (w miarę, bo jak zmniejszam input level, to segmenty nie gasną równo tylko lewy szybciej)

Popatrzyłem w schemat blokowy i pomysł odnośnie PB gain raczej nie. Zostaje mi ten główny potencjometr jako winowajca. W sumie nie wiem czemu go nie umyłem... Ech..

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
13-02-2025, 22:02
Cyt.-"Zostaje mi ten główny potencjometr jako winowajca. W sumie nie wiem czemu go nie umyłem... Ech".-
Może ma miejsca tzw.dziury-hmm....
Ale kolegi magnetofon zacny:)))

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
13-02-2025, 22:29
Cyt.-"Zostaje mi ten główny potencjometr jako winowajca. W sumie nie wiem czemu go nie umyłem... Ech".-
Może ma miejsca tzw.dziury-hmm....
Ale kolegi magnetofon zacny:)))

A dziękuję :)
Wyszedłem na fajka i mam te same wnioski. Na ścieżce sygnału przed wzmacniaczem jest balans i duża gała. Tam musi być różnica w rezystancji. Idę po multimetr :)

AUDIOTONE

• 10187 / 6153
  • Moderator Globalny
13-02-2025, 22:57
Pomierz napięcia, wyjdzie Ci odrazu gdzie masz różnicę. Może być potek od zapisu "nierówny na otwartym końcu", ale to rzadkość. Bardziej są problemy na początku bieżni oporowej.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
13-02-2025, 23:32
Pomierzyłem, problem jest na potencjometrze balansu - w pozycji neutralnej jest 0,5 Ohma różnicy między kanałami.
Duży ma idealnie równe wartości na obydwu kanałach na pozycji maks.

RetroTape

• 709 / 1125
  • Ekspert
14-02-2025, 08:45
W większości magnetofonów jakie mam, potencjometr balansu nie równa idealnie w pozycji środkowej. Nawet jak już jest ok, to volume do zwiększania poziomu nagrania nie daje równych oporów w różnych pozycjach i trzeba go tym balansem korygować ;) Odchyłki takie jak 10 mV to zupełnie mało, prawdę mówią przestałem się już przejmować takimi rzeczami bo bym się wykończył.

Ja zwyczajnie jak nagrywam (źródło komputer) to po ustawieniu prawidłowego poziomu nagrywania, puszczam sygnał 1 kHz i patrzę czy mam równo na wejściu. Jak nie to koryguję balansem.

Wojciech7

• 2013 / 1416
  • Ekspert
14-02-2025, 09:09
W większości magnetofonów jakie mam, potencjometr balansu nie równa idealnie w pozycji środkowej. Nawet jak już jest ok, to volume do zwiększania poziomu nagrania nie daje równych oporów w różnych pozycjach i trzeba go tym balansem korygować ;) Odchyłki takie jak 10 mV to zupełnie mało, prawdę mówią przestałem się już przejmować takimi rzeczami bo bym się wykończył.

Ja zwyczajnie jak nagrywam (źródło komputer) to po ustawieniu prawidłowego poziomu nagrywania, puszczam sygnał 1 kHz i patrzę czy mam równo na wejściu. Jak nie to koryguję balansem.

W ogóle nie  ruszam balansu w magnetofonie bo jest równo-(z ciekawości pomierzyłem),jeśli chcę ewentualnie
sprawdzić to mam serwisową cd (różne sygnały) .Teraz czas na poranną kawę i może coś nagram  aby nie wyjść
z wprawy, nie zapomnieć -hehe....

RetroTape

• 709 / 1125
  • Ekspert
14-02-2025, 11:02
Musiałbyś pomierzyć w różnych pozycjach pokrętła rec level, różnice przeważnie nie są duże (do 1dB), ale niemal zawsze są. Ja to widzę, bo mam podpięty magnetofon, którym nagrywam pod komputer i widzę poziom wejściowy z dokładnością do 0,2 dB. Czasem gdy mierzysz sam potencjometr balansu to wychodzi ok, ale już ten od głośności wejścia dodaje swoje. Trzeba by zmierzyć oba potencjometry i to wielu różnych pozycjach. Na skali magnetofonu może tego w ogóle nie być widać, chyba że masz bardzo dokładny wskaźnik do 1 dB i jeszcze z miganiem jak przechodzi do kolejnej pozycji. Także nie jest to takie proste.

Macio4ever

• 126 / 70
  • Aktywny użytkownik
14-02-2025, 22:47
Dzięki za podpowiedzi.

Męczyło mnie oczywiście, więc rozebrałem, wylutowałem i rozebrałem potencjometr balansu. Był zabrudzony ale to nie było przyczyną problemu, umyłem jest w bardzo dobry stanie natomiast jest w położeniu centralnym niesymetryczny i nic z tym nie zrobię. Efekt pozytywny jest taki, że ładnie chodzi, równo w obydwu kanałach zmienia rezystancję.

Umyłem, złożyłem. Mam decka z punktem centralnym, który nie jest pod kreseczką na panelu :) Ustawiłem sobie do kalibracji w położeniu, gdzie na wyjściu ma równe napięcia.

Jak nagrywam to i tak mam tylko 2 źródła (komp i CD) więc nie ma potrzeby kręcenia bo deck dostaje sygnał równy w obydwu kanałach..

Wskaźnik pokazuje dobrze tzn równo i napięcia są równe. Punkt 0db nie wymagał kalibracji.

Sprawdziłem też w różnych położeniach Input Level i jest OK, tzn idą równo z dokładnością do 2 mV obydwa kanały. Tzn prawy wyprzedza lewy ale jak na wskaźniku są równo, to napięcie na wyjściu tez jest równe.

Złożony, zostało kręcenia potkami :)

« Ostatnia zmiana: 14-02-2025, 23:02 wysłana przez Macio4ever »

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
15-02-2025, 12:45
3. W&F bardzo dobrze, zgodnie lub poniżej deklarowanych 0,04% WRMS Wygląda na to, że mechanicznie jest cacy (zostały oryginalne paski).

Świetne wyniki. Obserwuję ten temat z ciekawością bo w zeszłym miesiącu w końcu wziąłem się za swój egzemplarz który mam od prawie 20 lat, a do tej pory używałem bardzo sporadycznie. Ale tak się złożyło że sąsiad mnie poprosił o zgranie kasety do plików, a tu się okazało że W&F słyszalny gołym uchem a prowadzenie taśmy też coś nie teges.

Więc rozebrałem mechanizm, wyczyściłem, nasmarowałem. Silniczek też rozebrałem, wyczyściłem komutator i naoliwiłem tuleje. Nowe rolki i paski zamontowane, napięcia wyregulowane wg serwisówki. Skos ustawiony (jedyne śruby które widać że wcześniej były ruszane to ta od skosu i widełki zaraz za głowicą). Tylna rolka ustawiona. Kondensatory wymieniłem 20 lat temu jak go kupiłem, więc tym razem nie ruszałem.

No i wszystko fajnie (słucham sobie teraz z przyjemnością wieczorami starych kaset z młodości :), ale nie jestem w stanie zejść z W&F poniżej 0,09% WRMS i dość mocno lata to wskazanie.

Pytanie do fachowców co tu jeszcze może pomóc?
- wymienić paski na inne? W tej chwili mam nowe od BlackReel, oryginalnych nie posiadam.
- silnik wymienić? Ma luzy na boki ośki. Ale boję się chińskich podróbek Mabuchi, a silniczek od Pacific Stereo trochę drogi jeśli ma się okazać że to nie to.
- szukać nowych tulei do wałka napędowego? Bo tu też są już minimalne luzy.

A może dać sobie spokój, założyć że ten typ tak ma, słuchać dalej kaset i obserwować z przyjemnością co robi Macio4ever? :)

RetroTape

• 709 / 1125
  • Ekspert
15-02-2025, 14:39
0,09% WRMS to nie tak źle, ja bym się nie przejmował, nie powinno być nic złego słychać. Chyba że masz bardzo dobry słuch i jesteś fanem muzyki poważnej z solowym fortepianem, harfą czy instrumentami smyczkowymi ;) Badania pokazują, że po 30-stce z każdym kolejnym rokiem życia, zakres słyszanych wysokich częstotliwości zmniejsza się nawet o 1dB, więc jeśli jesteś 45+ to już w ogóle nie ma z czym walczyć.

Co mogę doradzić, zwróć uwagę na:

- Jaką kasetą dokonujesz pomiaru W&F, to kluczowa sprawa, musi być dobrze nagrana, najlepiej firmówka: Teac, BASF, Abex, Matsushita/Panasonic. Jeśli nagrywana, to na grubej taśmie (C60), na magnetofonie dual capstan z cyfrową stabilizacją obrotów, magnetofon nagrywający powinien mieć jak najmniejszy W&F, coś około 0,03% jest już ok.

- Rolki, pisałeś że masz nowe, ale zamienniki obecnie są słabej jakości. Czasem trzeba sprawdzić kilka różnych od różnych sprzedawców, rolka może drastycznie poprawić W&F. Popatrz jak się kręcą, czy nie ma widocznych zniekształceń podczas obracania, rolki potrafią mieć nawet źle wycentrowany otwór oraz różne zniekształcenia na gumie, nawet "na oko" to widać.

- Paski, można też przetestować różne, ale kupienie dobrego zamiennika jest jeszcze trudniejsze niż rolki. Jeśli nie ma oryginału, chyba nie ma co kombinować. Szczególnie, że wymiany pasków wymagają sporo pracy i zabawa w sprawdzenie różnych będzie czasochłonne. Do tego kilkukrotne rozkręcania napędu może się skończyć w końcu czegoś uszkodzeniem.

Natomiast jak pisałem na początku, jeśli nic się nie polepszy zostawić jak jest i cieszyć się dźwiękiem.

AUDIOTONE

• 10187 / 6153
  • Moderator Globalny
15-02-2025, 15:47
Proponuję zacząć od testu na innych paskach. Ten Alps powinien bez trudu zejść do 0.06%. Oryginalne rolki Technics-a po wyczyszczeniu mogą pracować długi okres jak są w dobrym stanie. Wymienia się tylko jak są widoczne uszkodzenia.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

DeDragonSlayer

• 6 / 4949
  • Nowy użytkownik
15-02-2025, 16:51
Dzięki za sugestie.

więc jeśli jesteś 45+ to już w ogóle nie ma z czym walczyć.
No niestety, z której strony bym nie patrzył, to już jednak jestem. :)

- Jaką kasetą dokonujesz pomiaru W&F, to kluczowa sprawa, musi być dobrze nagrana, najlepiej firmówka: Teac, BASF, Abex, Matsushita/Panasonic. Jeśli nagrywana, to na grubej taśmie (C60), na magnetofonie dual capstan z cyfrową stabilizacją obrotów, magnetofon nagrywający powinien mieć jak najmniejszy W&F, coś około 0,03% jest już ok.
Kasetę kupiłem na ebayu, dostępna pod hasłem "Type II Calibration/Test Cassette Tape for Level, Speed, Wow & Flutter, Azimuth". Wydaje się całkiem OK, chociaż dla porządku to nie miałem styczności z innymi. Jeżeli nagram sobie sam sygnał testowy na podobnej jakości kasetę, to W&F przy odsłuchu jest identyczny, więc zakładam że ta kaseta pomiarowa przynajmniej nie jest gorsza.

Proponuję zacząć od testu na innych paskach. Ten Alps powinien bez trudu zejść do 0.06%. Oryginalne rolki Technics-a po wyczyszczeniu mogą pracować długi okres jak są w dobrym stanie. Wymienia się tylko jak są widoczne uszkodzenia.
Nowe rolki też mam oryginalne. Ale faktycznie tutaj wtopiłem, bo jak zdjąłem stare i dokładnie się przyjrzałem to nie były wcale w najgorszym stanie.

Myślę że popróbuję w takim razie w wolnej chwili pożonglować paskami. Te poprzednie chyba kupowałem na Allegro i o ile dobrze pamiętam były dość wąskie i jeden nie trzymał się centralnie na tym kole z dwoma rowkami.  Ale może spróbuję podmienić tylko ten bezpośrednio od silnika. A czy jest jakieś sprawdzone źródło pasków to tego magnetofonu?

Też nie chcę w nieskończoność go rozkręcać, bo faktycznie w końcu coś zepsuję, a teraz gdyby nie pomiary to działa i brzmi świetnie.