Zacząłem przymiarki do regulacji i ewentualnych napraw. Ponieważ mam minimalne doświadczenie, to postanowiłem że zacznę od pomiarów, na razie "na sucho".
Nie mam jeszcze kaset testowych więc zrobiłem sobie na potrzeby ćwiczeń kasetę w RS-B100 z sygnałem 3 kHz. Zdaję sobie sprawę, że nierównomierności jak i prędkość, to suma tego co wnosi 100-ka i 905.
Prędkość i W&F mierzyłem programami NAK T-100 i WFG (identyczne odczyty). Sygnał wchodzi przez zewnętrzną kartę Sound Blaster X G6 (we/wy linowe, stereo, direct bez żadnych modyfikacji)
Odchylenie na poziomi 1,6 do 2 Hz, natomiast ciekawe jest to, że jak startuje to ma trochę wyższe (3,5 Hz), po czym stabilizuje się. Zgaduję, że mechanika się nagrzewa/rusza plus pewnie regulacja obrotów może tez mieć swoje odchyłki. Oczywiście nie traktuję tego wyniku jako bazy, prezentuję jako ciekawostkę. Pomiary bazowe zrobię na kasecie testowej z Gennlab
WRMS na poziome 0,045 do 0,054 (wynik mało miarodajny)
THD wyszło ~ 1%, sweep słabo, pasmo d. nie urywa (NAK T-100) ale tu jeszcze muszę popatrzeć na kalibrację tego programu z kartą i sprawdzić inne programy.
To taki raczej wstęp do zabawy. Jak podłączę oscyloskop i dobrze skalibruję kartę to będzie ciąg dalszy.