Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

Artuh

• 39 / 5764
  • Użytkownik
21-02-2009, 10:05
Jak widać coś za coś .
Przynajmniej w propozycjach Qubrica
20/100/3 jest zapemne o ileś tam klas lepszy w dziedzinie parametrów dla tonów niskich. Czy w dziedzinie średnich tonów jest porównywalny z 20/40 tego nie wiem ale ma na pewno bardziej kłopotliwą char. Ten pik powyżej 2kHz jest z reguły kłopotliwy przy zszywaniu średnie-wysokie . Bedzie powodował problemy z dobraniem f podziału , podbarwianie pomimo zast. filtrów nawet wyższych rzedów itp. no i zaraz sie zacznie budowanie pułapek rezonansowych w zwrotce (plus czynnik cenowy...). Boję sie tylko że z "hiendu" dla amatorów robi nam się "hiend" dla hiendowych konstruktorów . Teoretycznie w 20/40 starczy filtr dolnoprzepustowy 6dB/okt z kompensacją impedancji i juz. Oczywiście nie wypowiadam się kategorycznie bo jak napisałem wcześniej wspomnianego 20/100/3 nie słyszałem a jesli jest jest wart zachodu ( brzmienie średnich ) to przetrenować go warto.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
21-02-2009, 10:35
Mam nadzieje ze z tej 20ki nie bedziemy robić głośnika szerokopasmowego, wogóle zapomnijcie o 2kz, kolumna zacznie szczekac

lancaster

• Gość
21-02-2009, 10:55
Dobra anowie. Ja z projektu wspólnego wydsiadam. . Niech sobie kazdy robi po swojemu.
Otwieram watek odotyczacyy konstrukcji ktora dogram do konca.

Pozdrawiam

Artuh

• 39 / 5764
  • Użytkownik
21-02-2009, 11:29
Pomysłodawców wielu jak w dobie PRL-u :)
W sumie tylko gadanie a fizycznie rąk do pracy brak coś w stylu weżmy sie i zróbcie :)
No taka wada netu - czasem niby zbliża a g... to daje.
Rozumiem Cię Lan

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
21-02-2009, 11:36
Artuh, jakby co to zapraszam :) :
http://audiohobby.pl/topic/1/2800#koniec

....nie wyszedl w naszym pieknym kraju serwis spoecznosciowy to jakim cudem miałaby sie taka konstrukcja udac ?:))))

Jak przyjedzie z zahramanicy(najlepiej z jułesej) i pojawi sie w Pewexie to bądź pewien że chętnych do klonowania nie zabraknie :))))
Ostanio WLM puscił paczke na TW70 i Visatonie W200S...klonujacy sie znalexli....a jak!:)
Myslisz ze gdybys zaproponowal taki proet to byliby chętni o tym pogadać ?:)))
Rozmowa by się ozpoczeła od standardowego : ale syf, na gore daj kopulkę a na średnice max 18cm....no i pogadaj sobie....a ja jestem przyzwyczajony do dużych zestawów :))))

sorki za offtopa.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
21-02-2009, 14:24
Całkowicie Lancaster rozumiem Twoje rozłoszczenie, a może tak a może siak, tylko nie rozumiem dlaczego chcesz wyważać otwarte drzwi, Tonsilowkie 20ki to głośniki BASOWE a aplikowanie ich jako wooferów średnioniskotonowych wymaga innego podejscia do tematu, zrobiłem na tym głosniku jekieś 5 par kolumn w różnych aplikacjach w wersjach 8i 4om nawet w jednej bez zwrotki a jak, z różnymi wysokotonowcami z vifa DX z XT25 z Papierowym tonsilem z TAfem 22 Sesa a nawet z Tonagenem, wiem ze ten głosnik jest fajny powtzram fajny , ale nie wyjątkowy poprosu pasuje do kolumny dynamicznej, ale nie idealnej, samo zawieszenie jest sporym problemem jest poprostu krotkie, a pianka taka sobie itd itd, powtarzam jeszcze raz tak powinna wyglądac  FORUMOWA KOLUMNA:

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
21-02-2009, 14:26
wolnostojąca tania , dynamiczna , łednie wykonana , jeśli lowcik z tyłu nie przejdzie mozna dac BR

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
21-02-2009, 20:03
odzew ze klawiatura mi się zgrzała, pewnie lepiej żyć z monitorkami wielkości pięści i byc pewnym,
pozdro

awaria

• 46 / 6107
  • Użytkownik
21-02-2009, 23:49
tak poza tematem,  chyba juz nie ma szans aby dostać parke GDN 18/60  ????
http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/114117_2.jpg
dlaczego już go nie produkują???

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
22-02-2009, 17:15
Może kiedyś cos takiego przejdzie w ra,ach forumowych kolumn:
http://www.humblehomemadehifi.com/Galactica.html

Dla fanów duuuuuużej dynamiki:)

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
22-02-2009, 17:20
fantastyczne te phl, zawsze mnie intrygowaly glosniki tej marki. Trzeba kiedys sprobowac ich ;]

Rick

• 34 / 6091
  • Użytkownik
22-02-2009, 17:54
Polecam :)

• Gość
22-02-2009, 18:02
PHLe można próbować jak się jest dość bogatym i niezadowolonym z aparatu słuchowego :))) Ktoś się na Audiostereo jęczał, że dał się nabrać na PHL w formie suba bez basu :)))

Wkleję tu jeszcze odpowiedź z tematu o monitorze na 20cm wooferze...

Z pobieżnej symulacji wynika że GDN 20/100/3 można ciąć wysoko. Można go nawet łączyć z GDWK 10/80/2 przy około 3000hz. Nie będzie raczej efektu "szczekania". Po wyfiltrowaniu charakterystyka pozostaje płaska aż do 3,5kHz z niewielkimi "ząbkami" rezonansów.

Wystarczy w tym celu zwrotnica III rzędu na oko 0,68-0,82mH + 0,22-0,33mH i do tego kondensator 15-18uF ewentualnie połączony w szereg z niewielkim rezystorem ok. 1-2om.
Głośnik może pracować w 25-30 litrowej obudowie BR. Nie zadudni imponująco na basie ale te 45 Hz z niego usłyszymy i to całkiem efektywnie.

Charakterystyka nie będzie równa jak stół ale nierównomierności mogą być niewielkie, głównie z powodu zapadłości przy 800 Hz...  Pozostaje tylko sprawdzić jaki wpływ na brzmienie tonów wyższych-średnich mają zniekształcenia harmoniczne.

Wszystko wskazuje na to, że GDN 20/100/3 jest zubożoną wersją GDN 20/120 stosowanego w TLC AMS-1, które chwaliły się niespotykanie wyrównaną charakterystyką przenoszenia i bardzo wysokim pasmem podziału jak na głośnik tej średnicy. Podobno miała też powstać wersja monitorów AMS z pasywną zwrotnicą. Nigdy się nie ukazała wiec może by teraz spróbować zbudować taki monitor?

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
22-02-2009, 18:49
Qubric, bardzo bym kibicowal budowie monitora na GDN 20/100/3 z mozliwie plaska charakterystyka przenoszenia. Dlaczego? Ano dlatego, ze bardzo amatorsko dlubie sobie w dzwieku i muzyce, a takie monitory bardzo by mi sie przydaly do domowego studia. Mialem w domu monitory Alesis aktywne, sluchalem tez monitorow Tapco za ponad 2 tys i specjalnie wrazenia na mnie to nie zrobilo. Poza tym bardziej pasowalyby mi monitory pasywne, niz aktywne. Nie musza tez byc ekranowane.
Oczywiscie taki monitor spelnialby rowniez potrzeby zwyklych uzytkownikow, audiofilow.

• Gość
22-02-2009, 20:54
Czy jednak ni eprościej byłoby kupic jakies Beringhery Truth w wersji pasywnej albo jakiś mały zestaw np. Tonsil Excellence?. Kosztują tyle co takie DIY na większych Tonsilach.