Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
13-03-2009, 00:13
Rozwiązanie wielu problemów - darmowa aktywna zwrotnica cyfrowa:

pcazeles.perso.cegetel.net/acxo.htm

Znalazlem na necie darmowy program do pobrania (4,1 mb), ktory po wyposazeniu komputera w karte dzwiekowa o min 4 kanalach (do 2-way), robi wszystko na raz: zwrotnica, opóźnienie w ms, korekcja akustyki pokoju. Niemal pelny automat. Potrzebny jest mikrofon. Pomiar w miejscu sluchania, 2 mln sampli. Do pobrania w powyższym linku.

Program jest z 2004, darmowy, i co dziwne, nie widzialem o nim wzmianki na żadnej innej stronie o audio. Moze dlatego że uderza on w spisek dystrybutorów... ;-), bo jeżeli dobrze rozumiem potencjał, to (w pewnym uproszczeniu) wystarczy mieć 4 ampy, skleić solidna skrzynke i wstawić w zasadzie dowolne glośniki (byle objetość pasowala do woofera a tweeter schodzil wystarczajaco nisko), karte dzwiekowa na usb 4-kanalowa i mamy wysokiej klasy active-audio z PC-ta. Koszt to głównie odpowiednia karta dźwiękowa.

Nie trzeba żadnych pochyleń ścianki i innych zabaw w zgranie fazowe - prosta decha, a opóźnienie ustalasz cyfrowo.

Niemal idealna liniowość i to w miejscu odsłuchowym a nie w warunkach komory bezechowej. Brak zaburzeń fazowych.

Zgadzam sie z opiniami kolegów powyżej, że FORUMOWA KOLUMNA powinna być aktywna. Zwłaszcza jak czytam ciekawy wątek "najprostsze wzmacniacze mocy" o fajnie grających i niedrogich scalakach. No i szeroko opisywane zalety systemów aktywnych, np tutaj:
http://www.sound.westhost.com/bi-amp.htm

Z których najbardziej przemawia do mnie zmniejszenie zapotrzebowania na moc i możliwość zróżnicowania mocy i typów wzmacniaczy dla rożnych sekcji. Mniejsza moc = mniejsze problemy. No i zabawa w aku :-).

Jeżeli mógłbym powtórzyć swoją listę marzeń to jest to kolumna:
1. wolnostojąca
2. zamknięta
3. o niedużym obrysie podstawy ale dowolnie wysoka (np do wysokości sufitu) jeżeli jest potrzebna określona objętość, lub też płaska i szeroka (i wysoka) do ustawienia bezpośrednio pod ścianą - chodzi mi ogólnie o to żeby to nie zagracało pokoju i było jednocześnie duże.

małe pytanko: co to jest baffle step ogólnie rozumiem. Więc czy możliwie duże spłaszczenie obudowy i dostawienie bezpośrednio do tylnej ściany nie rozwiązuje w znacznej części tego problemu? Pomijam że powyższy program po prostu ustawia liniowy dźwięk w miejscu odsluchu...

i drugie: nie dało by rady zawiesić tego waszego scalaka bezpośrednio na głośniku? Tj. żeby magnes robil przy okacji za radiator... :-)). Najlepiej z DAC przylutowanym do tego scalaka nóżka w nóżkę?
Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
13-03-2009, 00:19

;-)

po prostu jakoś straciłem serce do kabli, interkonektów, srebrnych bullet-plugów, rodowano-sromowanych RCA itp.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
13-03-2009, 01:17
Jest jeszcze kilka programów oprócz ACXO. Jak sie ogarnę z zajęciami to może pokuszę się o male podsumowanie moich poszukiwac w tym kierunku. Nie czuję się specjalistą w tym temacie, ale mogę dostarczyć dużo linków:) i kilka komentzarzy na temat ich zastosowań i przydatności.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
13-03-2009, 03:06
Pomysl zwrotnicy cyfrowej-komputerowej jest dobry ale, no wlasnie ALE... wg mnie aktywna kolumna powinna byc minimum 3 drozna. Zrealizowanie takiej koncepcji na karcie komputerowej jest klopotliwe bo:

- Potrzeba 6 wyjsc, a dobrych kart dzwiekowych z 6 jest malo i sa drogie... Zintegrowane karty na plycie glownej mimo ze 6 kanalowe nie nadaja sie ze wzgledu na niska jakosc dzwieku i olbrzymia ilosc smieci w sygnale audio przedostajacych sie z bebechow komputera.
- Koncepcja wymuszajaca uruchomienie komputera, a nie kazdy ma taka ochote sluchac wiatrakow w tle plumkajacej muzyki, no chyba, ze ktos ma zupelnie bezglosny komputer, a poza tym to dodatkowy pobor pradu, szkoda kasy ;)

Jesli koniecznie chcemy aktywna i cyfrowa filtracje to lepiej szarpnac sie na zwrotnice Behringera.

Co do pomyslu doczepienia kostki wzmaka do glosnika, to jest to jak najbardziej wykonalne, lecz moim zdaniem niepotrzebne. Nie mam pewnosci czy duze cisnienie w obudowie zamknietej nie bedzie mialo wplywu na dzwiek wzmacniacza doslownie przyklejonego do szalejacego glosnika i powietrza w obudowie.
W kolumnach aktywnych wzmaki montuje sie w odzielnej komorze, polaczenie z glosnikami sa naprawde krotkie, od kilku cm do kilkudziesieciu.
Co do baffle step to trzeba symulowac w progsie i mierzyc gotowy projekt. No chyba, ze zrobi sie obudowe w ksztalcie kuli lub splaszczonej kuli :)

Natomiast sama konstrukcja kolumny to chyba kazdy z nas ma zupelnie inna idee :) Nie ma sensu pchac sie w jakies polowiczne rozwiazania.  Albo porzadny, spory szerokopasmowiec z korekcja aktywna ( wyrownanie charakterystyki ) albo minimum 3 drogi. Jeszcze lepiej 4 lub 5way. Wzmacniacze to nie problem. Sa zintegrowane kosci do zasilania akku i mocy 4x50. Aplikacja jest banalnie prosta, a jednym scalakiem mozna napedzic cala kolumne 3 lub 4 drozna.

Pomyslow oczywiscie wiele, ale moim zdaniem forumowa kolumna powinna byc nietuzinkowa, z ciekawymi rozwiazaniami, zaprojektowana z fantazja i rozmachem, a nie jakies pierdy dwudrozne na ospalej kopolce i nisko-sredniotonowcu :)
O taki np. Backes-Mueller BM-10 lub BM-12 to jest COS! :))

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
13-03-2009, 09:06
Jeżeli zwrotnica jest tylko na karcie to ściszanie/wyrównanie poziomów poszczególnych głośników zachodzi w domenie cyfrowej. Nie zmniejsza to przypadkiem rozdzielczości sygnału?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
13-03-2009, 12:12
>mordensiur

poprosimy te linki i info o daxo - po to wlaśnie jest forum :-)

Bacek, zmniejszanie rozdzielczości sygnału nastepuje na wszystkim, na potencjometrach i drabinkach rezystorowych zwłaszcza. Tyle że cyfrowa jest za darmo i jest precyzyjniejsza.

Wracajac do FORUMOWEJ KOLUMNY, to tez myślałem o full-range jak i 3 way aktywnym i sądzę, że te idee wcale sie ze sobą nie kłócą. Jeżeli większość muzyki miesci sie w paśmie telefonicznym, w którym czlowiek jest najbardziej wyczulony na zakłócenia fazowe (coś ponoć 300-3700 hz). To dlaczego nie uzupelnic fajnego niedrogiego szerokopasmowca jakimś subwooferem 20-300 i tweterem 3700-22khz? 3 way w zwrotnicy pasywnej jest faktycznie trudny i wymaga dużej wiedzy, ale przy zwrotnicy aktywnej??

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
13-03-2009, 12:27
Tak chyba nie do końca. Potencjometr zimniejsza poziom sygnału i ew wprowadza własne śmieci. Natomiast przy cyfrowej zmianie (i mam na myśli tu mechanizmy w kartach dźwiękowych) zmniejszenie poziomu wyjścia o 3 dba powoduje wyrzucenie jednego bitu. Mniejszy problem jeżeli jest jakiś upsampling do 24 albo więcej. Ale przy 16 bitach to już może boleć. No chyba że sam dac na karcie umożliwia regulację głośności w domenie analogowej.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
13-03-2009, 12:32
forumowa kolumna nie powinna byc moim zdaniem kolejną konstrukcja z serii "ja też", czyli kolejnym dwudrożnym pasywnym monitorem, ani kolejnym dziwactwem które zaprojektowane "inaczej" graja też "inaczej", tylko prostą i wykonalna konstrukcja ktora zaprojektowana "inaczej" gra po prostu LEPIEJ bez żadnych "ale".

Koszt karty 6-kanałowej przy koszcie takiego np. procesora Lyngdorfa czy zwrotnicach aktywnym Linna jest nieiwielki. A jako nałogowy słuchacz mp3 od wielu lat obstaję przy stanowisku że 90% radości ze słuchania muzyki to interakcja wzmacniacza, kolumn i pomieszczenia - OBY pokazały one chociaż jak fajnie potrafi zagrać 128 kbps...

Co do szumów z wnętrzna komputera, to faktycznie - optymalne by było tylko 8 wyjść cyfrowych na karcie zewnętrznej i łaczonej z kompem na Wifi, i własnych 8 mono-DAC na spdif, najlepiej przylutowanych do wzmacniacza. To by były dopiero "anty-kable" - jedyne druty audio to 6/8 najtańszych kabli spdif i 2 najtańsze sieciowki (choć tu bym się zastanawiał... ;-). Poszukam, jak znajde dam znać.

• Gość
14-03-2009, 13:45
To jest zakładka DIY, nie koncert życzeń. Jeśli macie jakiś pomysł to go tu zilustrujcie, bo na razie tylko snujecie rozważania na zasadzie -kupiłbym wieś, tylko że pieniądze gdzieś.

Wracając do tematu monitora na GDN 20/100/3 + GDWK 10/80/19 dodam że powinien jednakowo dobrze sprawować się w obudowie 28-29 litrów jak i w obudowie 38 litrów, np. podłogowej. To znaczy zmniejszenie objętości nie podnosi efektywności średniego basu, a w większej obudowie jest trochę więcej niskiego pasma z okolic 40Hz. Jest to o tyle ważne dla idei forumowej kolumny że może być zaakceptowana przez większą liczbę osób.

A teraz coś z całkiem innej beczki...

Gdzie można znaleźć rysunki wymiarowe tubek wysokotonowych? Chodzi konkretnie o wybranie najlepszego kształtu tubki wysokotonowej - takiego kształtu, który zapewnia najszersze kąty promieniowania i najlepiej wyrównaną charakterystykę częstotliwościową?

Czytałem gdzieś, że w taki sposób konstruowane są tuby Avantgarde Acoustic. Są to podobno tuby o kształcie asferycznym (stosunkowo łatwe do opisania na rysunku).

Z kolei w innym miejscu przeczytałem, że tak konstruowana jest tubka wysokotonowa Triangle która jest ekspotencjalna (wykładnicza?) - TZ2900
 http://www.voice.com.pl/triangle/tz2900.php
(ciekawe też jaka jest różnica między TZ2400
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/triangle.html
z tańszej serii Esprit, wyglądająca na tubkę o przekroju stożkowym).

Ma ktoś informacje na ten temat?

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
14-03-2009, 15:04

Dominicanos

• 5 / 6088
  • Nowy użytkownik
14-03-2009, 21:08
>> Qubric

Jak juz to eksponensjalna, a nie eks-potencjalna;)  

• Gość
16-03-2009, 20:41
WaldemarK, 2009-03-14 15:04:13

Coś tam z tego zrozumiałem ale niewiele... Interesuje mnie jak się ma długość (głębokość) tuby do jej kształtu.
Przyjmując jednakową średnicę wylotu dla różnych tub, tuba asferyczna będzie płytsza od tuby wykładniczej.
A gdybym tubę asferyczną chciał zrobić tej samej głębokości i takiej samej średnicy wylotu co wykładniczą, to musiałby ona być odcięta styczną. Krzywizna tuby nie byłaby opisana wtedy pełną ćwiartką okręgu. Czy w takim razie pracowałaby nadal jak tuba asferyczna?
Można gdzieś zdobyć opracowania dotyczące kształtu tub Triangle?

PS. Dominicanos, chciałeś chyba opowiedzieć dowcip...

• Gość
16-03-2009, 20:57
A niech to... Dominicanos, właśnie "zrozumiałem dowcip zająca"... Bezpieczniej jak będę pisał "wykładnicza" :)))

• Gość
16-03-2009, 21:00
A gdybym tubę asferyczną chciał zrobić tej samej głębokości i takiej samej średnicy wylotu co wykładniczą, to musiałby ona być odcięta sieczną (a nie styczną) ...  

pieprzona geometria

• Gość
16-03-2009, 21:04
znaczy cięciwą (jaką znowu sieczną???)...

Rozumiecie jeszcze o czym napisałem, bo ja już nie bardzo... chyba wkleję jakiś rysunek