Lancaster - próbowałem te GDN 17/100 ze zwrotką podobną do tej która podałem dla GDN 20/80/2 (ale bez układu RLC). Głośnik jak na mój słuch brzmi z manierą przypominającą sztywne membrany metalowe. To znaczy posiada pewną gładkość w brzmieniu bez nadmiernej gradacji tonów średnich, która się czasem pojawiała w GDN 16/50/6 i przypuszczam, że w większości Tonsili o tej lub większej średnicy membrany, odcinanych w paśmie wyższych częstotliwości. Od metalowych membran odróżnia go mniejsze skupienie rezonansu i mniejsze naświetlenie wyższej średnicy. Moim zdaniem wymaga kopułki metalowej grającej równie gładko i bez gradacji odciętej dość nisko (2,5kHz). Kopułki tekstylne dodadzą trochę szorstkości - w tym wypadku kopułka Tonsila GDWK 10/80/19 lub 11/100 albo tubka wysokotonową dodadzą mu więcej grubszej barwy i ograniczą detale. Zwłaszcza z kopułką Tonsila (trochę próbowałem) całość brzmi mniej subtelnie, mniej dźwięcznie w wysokich rejestrach ale wyrazistą barwą i trochę dosadnie (tu oczywiście trzeba by popracować nad zwrotnicą jeszcze).
Jeśli chodzi o wykorzystanie Tonsili o 20 cm średnicy, to one nadal są mocno tańsze od porównywalnych Seasów a wcale nie gorsze. Zwłaszcza GDN 20/80/2 zaskakuje równą i szeroką charakterystyką przenoszenia jak na głośnik basowy. W dodatku jakby jeszcze dał się słuchać w TL i z tuba estradową GDWT 12-19/150 to już byłaby rzecz której się w sklepie nie kupi :)