Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
17-02-2009, 17:38
yolaos, a bo ja wiem :)
Myśle ze go nie wpuścili ze wzgledów ekonomicznych :)
AN stosuje racze sprawdzone przez siebie filtry i ich kombinacje....3 rzad tweeter, 2 midbas elektrycznie....taki pojedynczy kond.....no moze nie wiem....nie słuchalem, wiec sie nie wypowiadam.
Moje dotychczasowe doswiadczenia z AN byly różne....kolumny raz grały jaskrawie i niemal chudo, innym razem nieco misiowato...troche dziwne, ale moze to daje z kolei większe mozliwości w dopasowaniu elektroniki ?
2 prezentacje zestawów AN mi sie podobały w tym 1 nawet bardzo.

• Gość
17-02-2009, 18:28
>> Qubric_, 2009-02-16 21:32:51
Głośniki Tonsila potrafią być skaszanione w montażu.

Jeżeli to prawda i Tonsil sprzedaje w sklepach odpady produkcyjne to, moim zdaniem, cały projekt staje pod znakiem zapytania. Trudno będzie za każdym razem znaleźć kilkudziesięciu chętnych do zamówienia serii ....

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
17-02-2009, 18:44
Jarek, godzina pomiarów w Protonsilu kosztuje chyba 100zł/netto
Jezeli głośniki będa na stanie to mozna przez taką godzinę pomierzyc ich z 10 na bank.
dolozymy po 10zl za unit i bedziemy miec sparowane.
To akurat nie problem.
A jak glosników nie beda mieli to i tak na 200szt raczej nie widzę chętnych ;)

• Gość
17-02-2009, 21:02
Nie znajdzie się raczej chętnych na 100 par tak egzotycznych kolumn, więc zamówienie zbiorowe w Tonsilu odpada.
Większe szanse miałoby zamówienie na GDN 17/100.

Tonsil nie kaszani głośników jak chce, one raczej wszystkie przechodzą przez pomiar i są sprawne technicznie. Prawdopodobnie Tonsil dokonuje ich selekcji pod względem jakości wykonania. Te nieprecyzyjnie poskładane też są po pomiarach też są sprawne tylko nie wiadomo jak trzymają parametry.
Kiedyś trafiłem w sklepie na partie głośników z niecentrycznymi magnesami. Co ciekawe wszystkie miały podobną niecentryczność jakby nie był to przypadek tylko jakiś powtarzalny błąd w montażu. Zauważcie też że problem może być techniczny w ogóle a nie tylko w Tonsilu, bowiem niektóre firmy w potęznych głośnikach estradowych stosują układ magnetyczny skręcany dodatkowo śrubami zapewnającymi idealną centryczność układu napędowego.

W sumie ja Tonsil rozumiem, bo produkuje głośniki dla siebie i kooperantów a nie dla idei sprzedawania pojedynczych unitów rozkapryszonym i nielicznym hobbystom DIY.  Jeśli znalazłby się jakiś krajowy producent zdolny zamawiać jednorazowo po 200 sztuk to Tonsil zrobiłby dla niego głośnik odpowiadający najwyższym wymaganiom jakościowym ... a nadwyżkę tych niższych jakościowo pewnie skierowałby do hurtowni.

PS. Wg mnie to ze zdjęcia Yolaosa to TL. Wcale nie musi być duży - wlot ok. 1,5x powierzchnia membrany a wylot jakieś 0,75x. Raczej obawiam się jak takie cos będzie brzmiało w niższej średnicy bo prawdopodobnie gorzej niż BR

lancaster

• Gość
18-02-2009, 07:58
Qubric

PS. Dlatego osobiście bedę robil projekt B0R jaki zapodalem

....kiedy sie juz zdecyduje(a mam do ukonczenia jeszcze jeden zestaw) to tak jak pialem pogadam z ProTonsilem zeby mi drivery sparowali z dostepnych....zaplacę moze ze 100zł więcej.

Zresztą widzę ze zainteresowanie tematem śladowe(2-3 osoby) więc partia 200szt odpada na wstępie :)

lancaster

• Gość
18-02-2009, 09:55
Qubric, moznaby pomyśleć nad tym 17/100 w kolejnej odsłonie szczuplej "klasycznej" podlogówki + 11/100.Masz dostep do tych głosnikw jak rozumiem u siebie i zwrotka ktora podales jest sprawdzona nausznie ?

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
18-02-2009, 10:41
11/100 = 10/80/19 tylko inny korektor (jak ktoś woli front); osobiście wybrałbym ten drugi.

Artuh

• 39 / 5764
  • Użytkownik
18-02-2009, 11:27
Witam!
Szczególnie Lancastera
Nie jest tak żle z kibicowaniem ! :)
Ja bardzo chciałbym dołożyć się do projektu jak najbardziej w sposób aktywny tym bardziej że jestem z Poznania  i można by działać na żywo .
Korci mnie ten temat i rwie mnie do pomocy ale niestety nie moge teraz na to poswięcić ani krztyny czasu i nie wiem jak długo taki stan potrwa.
Odnośnie założeń projektu popieram Cię Lan w zupełności . Myśle że wykonanie ciekawego  zestawu na dobranych głośnikach nawet  z niskiej półki cenowej jest jak najbardziej możliwe.Jako koncepcja łatwego w budowie - proste filtry , nie kłopotliwe char. głośników, prosta skrzynka - również.  Moj pogląd na możliwości brzmieniowe twoich propozycji jest podobny. Mysłałem jednak o przetestowaniu szerszej grupy głośników dla lepszej orientacji i ew. wybraniem jak najoptymalniejszego - nie koniecznie GDN 20/40 ale myslę ze jako jeden z faworytów jak najbardziej.

lancaster

• Gość
18-02-2009, 12:09
Artuh, witam również :)
Nie mam nieograniczonego dostepu do niedrogich glośników....niech ten GDN20/40 posluży jako punkt wyjściowy i o ile nie trafi sie nic bardziej interesujacego "za grosze" to bierzemy i po sprawie.
Z tanich glosników będe miał w tym tygodniu stx 22cm....tzn. obiecano mi że bedę mial...porownam z GDN i opiszę jak sie zapowiada.
reszta założen dokładnie taka jak piszesz !:)
Nie mam zamiaru niczego komplikować, ten zestaw bezproblemowo pójdzie z najprostszymi filtrami i tak to wlasnie widze.
Taki zero level.
A grac to ma szanse lepiej niz przyzwoicie z tego co miaem okazję porownać same drivery(troche sie tego naprzerzucałem)
Serio.

Potem można atakowac bardziej zaawansowane konstrukcje przecież :)

Monsignore

• 6 / 5763
  • Nowy użytkownik
18-02-2009, 12:49
Może w takim razie użyć Seasa 22RNY? Dostępny i starannie wykonany[chyba?] Cena nie jest wysoka.

• Gość
18-02-2009, 12:55
Lancaster, zmień głośniki na Seasy Prestige, bo :

1. powtarzalność
2. dostępność bez znajomości w fabryce
3. dobra cena
4. dobra jakość
5. większe zaufanie klientów
6. ....

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
18-02-2009, 13:13
Monsignore, Jarek, moze macie rację....ale....jaki tweeter ?

Prokjekt wyjdzie juz sredniobudżetowy 2 szt RNY to 700zł

lancaster

• Gość
18-02-2009, 13:15
ktoś wogole sluchal tych RNY ?
Przyznam ze od zawsze(kiedy je zobaczyłem :)) mi sie podobały i żalowałem ze wcześniej kupiem RNX.

RNX zadnym cudem jezeli chodzi o odtwarzanie srednicy nie byl....tonsil 20/40 "na odlegość" wydaje się spoooooro lepszy.

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
18-02-2009, 13:57
cóż... miałem kiedyś jakieś Tonsil TLC130 czy jak się to nazywało.... te kolumienki naprawde w sobie coś miały:) jak zaczniecie cudować to się zatrzymacie na excelach:) Tonsil może być ciekawszy ze względu na lepszy stosunek jakość/cena (prawdopodobnie)

Artuh

• 39 / 5764
  • Użytkownik
18-02-2009, 15:13
Jak moge podpowiedzieć ...
Ja kiedyś poszukiwałem glośnika średniotonowego o średnicy 16 cm z otwartym koszem do III dróg z gdn 30 cm i gdwk 11/100 Tonsila .Miałem już w domku pewien zakres głośników ale postanowiłem przeszukać jeszcze pewien asortyment.Mój wybor padł na alpierda (budżet) jako że nie interesował mnie poddawany często w wątpliwośc zakres niskotonowy (popieram) a brzmienie średnicy i odpowiednia efektywność. "Zakupiłem" wtedy z cztery głośniki z zastrzeżeniem że biorę je z zamiarem zweryfikowania czy nadadzą sie do mojej konstrukcji i jak sie nie nada to po prostu oddam. Odbył się bez problemu a ja mogłem na spokojnie w domciu sprawe przetestować.
I o takim też posunięciu myślę i w tym przypadku.