Nie znajdzie się raczej chętnych na 100 par tak egzotycznych kolumn, więc zamówienie zbiorowe w Tonsilu odpada.
Większe szanse miałoby zamówienie na GDN 17/100.
Tonsil nie kaszani głośników jak chce, one raczej wszystkie przechodzą przez pomiar i są sprawne technicznie. Prawdopodobnie Tonsil dokonuje ich selekcji pod względem jakości wykonania. Te nieprecyzyjnie poskładane też są po pomiarach też są sprawne tylko nie wiadomo jak trzymają parametry.
Kiedyś trafiłem w sklepie na partie głośników z niecentrycznymi magnesami. Co ciekawe wszystkie miały podobną niecentryczność jakby nie był to przypadek tylko jakiś powtarzalny błąd w montażu. Zauważcie też że problem może być techniczny w ogóle a nie tylko w Tonsilu, bowiem niektóre firmy w potęznych głośnikach estradowych stosują układ magnetyczny skręcany dodatkowo śrubami zapewnającymi idealną centryczność układu napędowego.
W sumie ja Tonsil rozumiem, bo produkuje głośniki dla siebie i kooperantów a nie dla idei sprzedawania pojedynczych unitów rozkapryszonym i nielicznym hobbystom DIY. Jeśli znalazłby się jakiś krajowy producent zdolny zamawiać jednorazowo po 200 sztuk to Tonsil zrobiłby dla niego głośnik odpowiadający najwyższym wymaganiom jakościowym ... a nadwyżkę tych niższych jakościowo pewnie skierowałby do hurtowni.
PS. Wg mnie to ze zdjęcia Yolaosa to TL. Wcale nie musi być duży - wlot ok. 1,5x powierzchnia membrany a wylot jakieś 0,75x. Raczej obawiam się jak takie cos będzie brzmiało w niższej średnicy bo prawdopodobnie gorzej niż BR