Mam jeszcze jedną obawę za to zasadniczą, która już kiedyś wyraziłem. Głośniki Tonsila potrafią być skaszanione w montażu. Widziałem już całe serie z niecentrycznie wklejonymi magnesami czy drobne niedoróbki w klejeniu zawieszeń albo zagniecione resory. Nie sprawdzałem od czego to zależy, ale przypuszczam że do sprzedaży hurtowej kierowane są egzemplarze nieco mniej dokładnie zmontowane od tych wybranych z serii produkcyjnej, które Tonsil przeznacza do montażu we własnych kolumnach lub wykonuje na zamówienie kooperantów. Są nawet różnice pomiędzy głośnikami kupowanymi bezpośrednio od Tonsilu, a tymi kupowanymi z innych hurtowni i sklepów w zależności od oznaczenia serii produkcyjnej (to te małe nalepki na koszu w pobliżu przyłączy z numerami).
Żeby otrzymać najlepszej jakości głośnik Tonsilu należy u nich zamówić minimalną serię produkcyjną, najlepiej od razu z parowaniem egzemplarzy.
Więc eksperymenty na przypadkowych głośnikach wybranych z serii mogą nie odzwierciedlać rzeczywistych możliwości i brzmienia, a co gorsze mogą nie być powtarzalne u innych konstruktorów którzy zechcą zbudować formową kolumnę.
PS. Na zdjęciu przy wpisie Yolaosa jest chyba obudowa TL. W tym układzie oba proponowane GDNy powinny się spisywać dobrze, a zwłaszcza 20/40 powinna taka obudowa pasować.