Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
16-02-2009, 14:19
Nie ma problemu, w sprawie wymiarów krzynki mozna sie bezproblemowo dogadać....byle litraż nie zrobićl sie kompaktowy.

Rozmawialem dziś ze stolarzem. Do końca miesiąca są zawaleni robota, ale propozyca wspólpracy atualna jka najbardziej i jaki termin wyznaczy takiego będzie sie trzymał.
Nie ma chetnego na experyment ?:)

lancaster

• Gość
16-02-2009, 15:39
Do przyjęcia ?
Obudowaw zależnosci od grubości scianek będzie miała 22-24 l

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
16-02-2009, 17:52
A co powiesz lan na takie pudło?

• Gość
16-02-2009, 19:01
>> lancaster, 2009-02-16 15:39:29
Do przyjęcia ?

Na "oko", super.

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

• Gość
16-02-2009, 21:32
Mam jeszcze jedną obawę za to zasadniczą, która już kiedyś wyraziłem. Głośniki Tonsila potrafią być skaszanione w montażu. Widziałem już całe serie z niecentrycznie wklejonymi magnesami czy drobne niedoróbki w klejeniu zawieszeń albo zagniecione resory. Nie sprawdzałem od czego to zależy, ale przypuszczam że do sprzedaży hurtowej kierowane są egzemplarze nieco mniej dokładnie zmontowane od tych wybranych z serii produkcyjnej, które Tonsil przeznacza do montażu we własnych kolumnach lub wykonuje na zamówienie kooperantów. Są nawet różnice pomiędzy głośnikami kupowanymi bezpośrednio od Tonsilu, a tymi kupowanymi z innych hurtowni i sklepów w zależności od oznaczenia serii produkcyjnej (to  te małe nalepki na koszu w pobliżu przyłączy z numerami).

Żeby otrzymać najlepszej jakości głośnik Tonsilu należy u nich zamówić minimalną serię produkcyjną, najlepiej od razu z parowaniem egzemplarzy.

Więc eksperymenty na przypadkowych głośnikach wybranych z serii mogą nie odzwierciedlać rzeczywistych możliwości i brzmienia, a co gorsze mogą nie być powtarzalne u innych konstruktorów którzy zechcą zbudować formową kolumnę.

PS. Na zdjęciu przy wpisie Yolaosa jest chyba obudowa TL. W tym układzie oba proponowane GDNy powinny się spisywać dobrze, a zwłaszcza 20/40 powinna taka obudowa pasować.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
16-02-2009, 22:22
Właśnie też tak pomyslałem i mielibysmy coś innego

lancaster

• Gość
17-02-2009, 07:36
Coraz lepiej  mi sie z Wami Panowie rozmawia.

Qubric , oczywiscie masz racje.
Zamawiamy minimalną ilość produkcyjną(200szt)...lista:

GDN20/40
1 lancaster - 2szt

GDW9/60
1 lancaster - 2szt

Dajcie tez znać jak wyszły próby w TL.
Bardzo dobry pomysł.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
17-02-2009, 11:41
A czemu Lancaster sie złościsz, na takie obudowy jest wiekrzy odzew

lancaster

• Gość
17-02-2009, 11:42
No to super. Czy ja coś mowie ?

lancaster

• Gość
17-02-2009, 11:43
yolaos, zapodaj projekt tej TL. Chętnie sam bym to zrobił, ale zupelnie sie na TL nie znam.

• Gość
17-02-2009, 14:30
>> Qubric_, 2009-02-16 21:32:51

dawno temu pisano o tym na elce, że głośniki tonsila ze sprzedaży detalicznej nie trzymają T/S. Po protu w detal puszczają to, co nie przeszło testów jakościowych. Pytanie - jak to możliwe, jeśli podobno mają sprzęt centrujący cewkę z dokładnością do setnych części mm...
A niewycentrowane magnesy i niezbyt symetryczne zawieszenia to i ja widziałem. Najpierw to zastanawiałem się, czy ktos sam w domu z tonsilowskich części tego nie sklejał...

Przez to Tonsil stracił masę klientów, którzy woleli kupować gorsze tesle, stxy czy alpfardy(to obok swoich T/S nawet nie stało) bo w necie rozeszła się fama... No i zdaje się sam McG wymieniał kopułki Tonsila na "lepsze" i tańsze ARV.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
17-02-2009, 15:59
NIestety Lancaster nie mam takiego projektu, ale pamiętam test kolumn Castle Harleh S2, w Audio Video był rozrysowany przekrój tej kolumny jednak Castle zrobiło to troche inaczej stosując ćwierć fale, pamiętam ze strasznie podobały mi sie te kolumny w całym paśmie a bas to porpostu arcydzieło każdy szczególik ,ale na górze jeszcze  jeden woofer i zaczyna się zadyma, zeby to zestroic i złapać scene, ale przecież projekt i tak będzie przypadkowy więc walimy dechy do środka i próbujemy, a moze te pudła z mojego zdjęcia nie mają zadnych TL tylko dziure jak stodołe zamiast BR? jest to najtańsza kolumna w ofercie AN i jakoś nie chce mi się wierzyć aby  skrzynia była najbardziej skomplikowana.

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
17-02-2009, 16:28
Może ta TL to TQWT ?

lancaster

• Gość
17-02-2009, 16:52
yolaos, takie "coś" z dziurą nie musi wcale źle grać.
Avalon w  wyższych modelach stosuje, Goodmans stosował....a co jak co ale bas z tego typu obudowy nie byl problemem.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
17-02-2009, 17:24
troche to przypominać może Lowtera, wymiary skrzyni można obliczyć z proporcji wychodzi coś koło100cm wys, nie trzeba zadnych podstawek, ale strojenie chyba inne niż w madelu E bo widze ze bardzo blisko jest wysokotonówka co sugeruje szybkie cięcie , brak frezu pod woofer moze być zwiastunem filtru pierwszego rzędu na górze
dobrze gadam?