Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
22-02-2009, 23:08
Problem w tym, ze Beringhery Truth to tak naprawde marne monitory. Przyznaje sie bez bicia, ze ich nie sluchalem ale opieram sie na tym co mowia ludzie, siedzacy ostro w temacie nagrywania dzwieku. Co do Tonsila to myslalem o zakupie dwoch centralnych Tonsil Siesta. Troche przypominaja mi monitory Lipinskiego ;). Maja praktycznie zupelnie plaska charakterystyke przenoszenia i obudowy zamkniete. Tylko do tego jeszcze jakis sub...

• Gość
23-02-2009, 19:58
Kiepsko to one nie grają. Raczej grają prawdziwie jak przystało na nazwę. Ale podobno są zawodne z powodu chińskiej jakości wykonania. W tej samej wielkości ale o 25% droższe można kupić Yamahy HS80. Z tym że zarówno Beringhery Truth jak i Yamahy HS80 są znacznie mniejsze od APS-1 Obudowy mają objętości poniżej 20 litrów i widać to także w rozciągnięciu basu.

Z Tonsila GDN 20/100/3 w 25-30 litrowej obudowie da się pociągnąć jednak niżej na basie nawet w wersji pasywnej. Sama konstrukcja DIY nie będzie tańsza.

lancaster

• Gość
23-02-2009, 20:19
Qubric, czy ty myślisz ze ludzie robią DIY bo to "warto" ?:)
Najczesciej nie warto. I co z tego ?
Cały bajer żeby stworzyc cos oryginalnego i swojego. Przynajmniej jak dla mnie w przypadku DIY jest to kręcace.
Gdybym mial kazdorazowo liczyc czy cos mi sie oplaci i czy aby nie kupię taniej w ostatecnym rorachunku to bym sie za DIY wogóle nie bral, bo i po co ?
Kupujesz uryginalne paczki, stawiasz i okazuje sie że wszystko fajnie ale  wkonkretnym pomieszczeniu przydaoby sie to i tamto....pozostaje sie pogodzić.
Robisz DIY i nagle sie okazuje ze maz np. za mao gory pasma to sobie korygujesz i masz idealnie skrojoną paczke pod swoje pomieszczenie.
Taka parka Tonsili to oczywioscie nie bęzie top światowy....ale słuchając czasami gosników(driverów) ze szczytów zaaplikowanych w cudowne obudowy z magicznych materiaów, pokrytych kultowymi lakierami tez bym nie powiedzial ze to jakis top.....no i co ?
Ano dla mnie DIY to hobby samo w sobie.
Moze nawet lepsze jak dla mnie niz audiofilia....lubię posluchac muzyki(w zasadzie wszelakiej) i jezeli utwor mi sie podoba to czego wiecej potrzenuję ? Ano życia w muzyce :)
Wymagajacy specjalnie nie jestem a jak sie okazuje nawet systemy a spora kase nie sa dla mnie wiele bardziej zadowalajace od niedrogich stosunkowo(wiadomo ze rzetelnei wykonany amp nie bedzie kosztował 200zl bo tyle to amo trafo porzadne kosztuje) prawidlowo skonfigurowanych.

• Gość
23-02-2009, 20:24
Ale ja nie liczę czy warto, tylko doradzam koledze w sprawie zaopatrzenia się w monitory do home-recordingu. W tym wypadku znaczenie ma raczej cena i uzyteczność, a nie frajda z budowania kolumn.

lancaster

• Gość
23-02-2009, 20:26
W zakładce DIY ?

• Gość
23-02-2009, 20:32
Jeśli spytał w zakładce DIY to tu mu odpowiadam...

A poza tym nie uważam żeby proponowany przeze mnie monitor pasywny na GDN 20/100/3 i GDWK 10/80/2 miałbyc gorszy od fabrycznych kolumn klasy Beringher czy Yamaha. Jak napisałem byłaby to pasywna wersja AMS-1.

lancaster

• Gość
23-02-2009, 20:43
Qubric, ja tez nie widzę powodu dlaczego takiego projektu(zaproponowanego przez Ciebie) by nie machnąć zamiast studyjnej budżetówki.
Ludzie mają czasami takie podejście ze jak na czymś jest metka to ulalala....ostatnio miałem okazję posluchac tego:
http://audiohobby.pl/topic/4/2812#koniec
i FPB nie mial lekko.....a pod niektorymmi względami(szybkosc, powietrze)wzgledem DIY odstawal....tak ze nieśmiao będe nadal uwazał ze DIY moze dać wiecej niz pelną satysfakcje również w kategoriach bezwzgednych.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
23-02-2009, 23:00
Qubric, dzieki za cenne rady i sugestie. Reszte kolegow przepraszam za off topa :) chociaz nadal najbardziej podoba mi sie opcja monitora na GDN 20/100/3 i GDWK 10/80/2 (czyli niby kopia AMS-1). Jesli zagralby choc w polowie tak dobrze jak oryginal AMS-1 to juz bylby duzy sukces.

lancaster

• Gość
23-02-2009, 23:01
Qubric, wyzwanie :)

• Gość
24-02-2009, 20:22
Proszę się nie wyzywać! :)))

PS. Nie zagra tak samo jak AMS-1z kilku względów ale przede wszystkim z tego powodu że nie będzie miał aktywnej korekcji na zwrotnicy. Jest szansa ze zagra bardziej jak typowy monitor czyli liniowo od 50 Hz. W tej chwili próbuję zasymulować jakąś zwrotnicę. Jeśli mi cos sensownego wyjdzie to napiszę tutaj stosowne wnioski. Zakres średniotonowy ciągnie w tym głośniku wysoko i równo przy odpowiedniej filtracji, ale ponieważ nie słyszałem tego głośnika wiec nie będę rozważał jak te średnie tony brzmią, czy będą czytelne czy będą podbarwiane nosowością itp.

lancaster

• Gość
24-02-2009, 20:50
Qubric, będzie OK jako wstępniak ustalić zgrana fazowo zwrotnicę.
Pasmo sie dopieści wartościami elementów(w granicach poprawności synchro między driverami)

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
24-02-2009, 21:31
Jesli ten monitor zagra liniowo od 50hz to bedzie znakomity. Oczywiscie aktywna zwrotnica inaczej "pracuje" co napewno ma wplyw na brzmienie oryginalnych AMS-1 ale mysle, ze mozna sie do nich zblizyc stosujac glosniki tonsila, ktore sa dostepne. Nie widze powodow dla ktorych taki monitor nie mialby zagrac lepiej od firmowych klamotow do 1000 zl. To naprawde nie sa rewelacyjne glosniki, a ich producenci nie posiedli zadnej tajemnej wiedzy na temat budowania monitorow studyjnych z mozliwie plaska charakterystyka przenoszenia :)

• Gość
04-03-2009, 21:29
Wstępna symulacja. W przybliżeniu tak by to mogło wyglądać. oczywiście trzeba jeszcze brac poprawkę na dokładność wprowadzonych harakterystyk impedancji oraz wzajemne położenie głośników wzgledem siebie i ustalenie odpowiedniej osi akustycznej monitora. Ale mysle że poniższe wykresy dają jakiś ogólny pogląd na mozliwości techniczne tego układu głośników.

• Gość
04-03-2009, 21:31
oraz poprawke na ch ;)

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
04-03-2009, 22:22
>> Qubric

Charakterystyki wzglednie pokrywaja sie z tym co mialem "w glowie" :) . Taka charka bylaby bardzo dobra, wyglada obiecujaco.

Qubric, co Ty na to zeby dolac oliwy do ognia i szarpnac sie na zestawy aktywne? 4 wzmaniacze na TDA7294 to jakies 100-150zl. Filtry aktywne to doslownie kilka zl. Dwa transformatory 150W na kolumne plus kondensatory i mosteki to jakies 200zl lub mniej. Biorac pod uwage ceny dobrej klasy elementow do pasywnej zwrotki to tez wcale tanio nie bedzie.

Tak wogole, to mysle, ze forumowa kolumna powinna byc wlasnie aktywna :) Wbrew pozorom nie jest to rozwiazanie drogie, a daje niewatpliwie same zalety.

No ale dobra dobra, juz nie chce mącic w glowach :P