a z newsow, paczka basreflex pod 18 calowke gotowa, test niebawem.
Tak wiem basrefleks banalny, 18 cali w basrefleksie banalne, brak konceptu, moze 0,1% audiofilskich kolumn tak ma ale banalne, jak wezme 21 cali to przecinek przesuwa sie 2-3 miejsca w lewo dazac do zera :-))))
spokojnie, to tylko poczatek, od czegos trzeba zacząć zeby z czyms porownywac i byc moze nawet zostanie, tego w tej chwili nie wiem wtedy bedziesz mogl dopisac do listy ;-)
a jak bedzie klapa albo niewystarczajaco satysfakcjonujaco to szukamy dalej, moze znajdziemy moze nie.
W kazdym razie zgredzic nie bedziemy i kopiowac też :-)
na ta chwile po basrefleksie o ile pojdzie w oczekiwana strone jest pomysl na zmontowanie drivera sredniotonowego w pasmie 250-2KHz z klasycznego sredniotonowego glosnika poprzez wyposazenie go w komore kompresyjna, symulacje w hornrespie dla kilku modeli glosnikow wygladaja tak ze powinno sie udac, jesli nie, pomyslimy, moze sie takowy zaprojektuje :-)
zupelnie serio z dostepnych obecnie na rynku wszystkie znane mi graja nieco za "sztywno"/sterylnie na srodku.
Jest jakis nowy coax B&C DCX464, na ta chwile nie sluchalem, milo by bylo moc pojsc na łatwizne ;-)
No i na koniec najbardziej masonski sekret czyli zwrotnica, moze sie zdarzyc ze znajda sie tam tak banalne elementy jak kondensatory cewki i rezystory, ale moze zaszalejemy i wrzucimy tam jajecznice ze szczypirkiem, robie bardzo dobra ;-)