Robercie!
Z testami kabli, to inna sprawa i taki przelacznik faktycznie sie nie nadaje. A wtedy u mnie to zapewne pamietasz, ze testow ABX nie bylo lecz jawne, (choc Ty probowales rowniez rozpoznac w ciemno), a przelacznikiem byly tylko przelaczane urzadzenia aby zapewnic porownywanie sekwencji muzycznych bez zadnej zwloki czasowej, co jest bardzo istotne. Poza tym, gdybysmy nawet w ciemno w ten sposob uzywali przelacznika, to i tak nie bylyby to typowe testy ABX lecz po prostu bylyby odtwarzane kilka razy (prawie bez zwloki) te same krotkie sekwencje i przelacznikiem bez zadnej zwloki przelaczane na drugie urzadzenie. Do takich testow przelacznik sie bardzo nadaje i jest wrecz nieodzowny.
Jesli urzedzenia w czymkolwiek roznia sie nawet minimalnie brzmieniem, to tylko dzieki takiemu przelacznikowi i takiej metodzie porownan mozna te roznice uslyszec (wykryc). W innym wypadku, porownujac urzadzenia typowo po "audiofilsku" (przelaczanie kabelkami ze zwloka czasowa), nie ma mowy o uslyszeniu bardzo malych roznic w brzmieniu (jesli takie sa) i nie ma na to sily. A jesli ktos twierdzi, ze takie roznice slyszy, to bez watpienia sa to tylko zludzenia, co zreszta nie raz udowodniono w wielu testach. Ja rowniez nie raz mam do czynienia z takim "slyszeniem".
" Jak rozpoznać dwa kable, jeśli w środku przełącznika są przypadkowe druciki? "
Uwazam ze dwoch rodzajow kabli wprowadzajacych jakies roznice w brzmieniu nie da sie w ogole odroznic i jak wiadomo, jeszcze nie znalazl sie taki, ktory dokonalby tej sztuki. Ci co twierdza, ze slysza roznice w brzmieniu systemu po zmianie kabli na inne, to nic innego jak tylko ich zludzenia. Jesli faktycznie byliby pewni slyszenia, to bez obawy by te umiejetnosc udowodnili. Mowic, ze sie slyszy, a udowodnic - co jest bardzo proste - aby byc wiarygodnym, to dwie rozne sprawy i mysle, ze Ty Robercie doskonale zdajesz sobie z tego sprawe.
P.s.
A tak przy okazji..., kiedy mnie odwiedzicie z Witkiem (ktory wpada do mnie juz od lat) posluchac moich DIY na
koaksjalach Tannoy-a i Rehdeko (dopoki nie sprzedane). Zadnych testow, tylko sluchamy muzyki..., no, chyba, ze Wy cos przywieziecie i bedziecie mieli ochote porownac bez przelacznika, z przelacznikiem - obojetnie jak bedziecie sobie zyczyli :-)
Pozdrawiam