boogi, ostatnio mieliśmy odsłuch w którym nie było tematu gustów :-) Na 4 osoby biorące w nim udział wszyscy łącznie ze mną w lekkim szoku...szok trwał do nazajutrz :-)...to jeden z tych dźwięków które zostają na bardzo długo. cieszy, ze po takim ""przebiegu" odsłuchowym coś takiego może mieć jeszcze miejsce.
Żadnych stereotypów utartych na niekoniecznie trafionych aplikacjach tub. To naprawdę nie jest tylko kwestia gustu...no może na olimpijskim poziomie gdzie wszystko jest super dograne, tak że nic tylko słuchać rzeczywiście można o tym mówić. Ktoś po prostu będzie wolał jaśniejszy, kto inny ciemniejszy przekaz itp.
Jaki dźwięk proponował system ? Pogodny, dynamiczny, soczysty z piękną przestrzenią i świetnie różnicujący płyty.
Mimo to nie było bez drobnych "ale". Nie do końca/nie zawsze przekonywało mnie przejście woofer/T-400. Niemniej
jak na strojenie "na ucho" dźwięk był znakomity a i w skali absolutnej po prostu mega pozytywne wrażenia (pogadaj z np. Krzyśkiem).
Jeżeli dodam do tego, ze elektronika to CD Sony podpięty do x-over Behringera a następnie każda droga napędzana również ze wzmacniacza Behringera (700zl tryb stereo :-) ), wszystko spięte kablami praktycznie z metra (o głośnikowych wiem na pewno, ze mogłaby być spoooro lepsza holografia) to będzie pełen obraz możliwości samych tub.
Czasami sie słyszy że tuby na srednicy bywają sterylne...ja bym powiedział, ze nieprawdopodobnie plastyczne i barwne tym razem :-) ...oczywiście słyszałem i "suche" a nawet całościowo podbarwione prezentacje z tub (np. jakieś szklane pomysły designersie...te z kolei tez się pewnie komuś tam podobają, luz) ...niemniej dla mnie reprezentatywne będzie zawsze to co najlepsze w danej dziedzinie, bo nie ma sensu zmierzać w kierunku mniej udanych rozwiązań....wynalazków można a nawet wypada spróbować i jeśli są OK to usprawnić nimi to co wiemy, ale jeśli się średnio sprawdzają to bez żalu szukamy dalej albo pozostajemy przy tym co jest - jeśli jest OK.
Myślę, ze na jesieni będę miał gotowe swoje pierwsze pełnoprawne zestawy i będzie okazja posłuchać.
Mam nadzieję, że wyjdą tak jak system którego słuchaliśmy ostatnio, bo jeśli lepiej to Alleluja :-)
To jest tak jak ze wzmacniaczem (A1) który opisywałem wcześniej. On w 3 systemach miał do tej pory realnie lepsze osiągi w zakresie basu od niezłych konstrukcji (zresztą całą resztę tez ma uważam OK :-) ).
Nie lubię się męczyć i gdyby był badziew w tym temacie to raczej nie pisałbym, że ma kiepski bas ale to kwestia gustu bo są osoby które oszaleją na jego punkcie...choć i tak być może (dla mnie to dorabianie ideologii) :-) Jestem w stanie bezproblemowo określić/zidentyfikować co mi się w dźwięku podoba, wraz z niuansami i ew. niedostatkami względem przybliżenia do dobrych realizacji live.
Nie ma tu jak widzisz za wiele miejsca na psychoakustykę :-)
Pamiętasz boogi kiedy byliśmy u Ciebie z TB ?
Ustawiłem system zupełnie inaczej niż sugerował Behringer (:-) ) TB bez zwrotnicy a woofer poszedł dość wysoko.
Na ucho, ale słysząc ze idzie w dobrą stronę ciśnięte było optimum. I tu też nie było kwestii gustów, po prostu lepszy dźwięk podobał się wszystkim bardziej. Naprawdę dobrze się słuchało, było coś z magii....hologramu i pełnego uwolnienia dźwięku.