Audiohobby.pl

HORN

1AUTOTECH

• 284 / 5641
  • Zaawansowany użytkownik
23-08-2011, 13:16
Zdecydowanie częściej kupują basreflexy.... albo w markecie albo na allecośtam...
Bo przecież jak jest logo znanego producenta na kolumnie to nawet już nie trzeba słuchać .... musi być dobrze...:):):)
lukasz

lancaster

• Gość
23-08-2011, 13:17
Autotech, podobnie jak z modą na JMLC...

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 13:22
Po targach Jacek zrobił wersję pasywną i tylko pasywne rozwiązania się sprzedają...
Teraz pracujemy nad wersją z aktywnym basem.
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 13:23
Ogólnie panuje moda na tuby... widać to było w Monachium.
Pewnie za chwile co innego będzie na topie ale naszczęście moda lubi wracać...:)
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 14:57
Próby B&C DE5 w samochodzie. Teraz Jacek musi wymyśleć do tego jakiś falowód...:):):)
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 15:22
Lancaster,
"Wszystko solidne konstrukcje. Jeśli chodzi o ramę to nie widzę powodu by nie zgrać systemu tak by przemieszczanie było wręcz niewskazane (wygoda użytkownika)."

Jasne, w przypadku gdy mówimy o produkcie finalnym to jak najbardziej. Ja miałem na myśli osoby takie jak ja, które dochodzą do tego metodą prób i błędów. W takim przypadku dobrze jest mieć ramę, która bezproblemowo umożliwia mocowanie i przemieszczanie driverów-tub. Wieczorkiem po powrocie z pracy wkleję fotkę jak to wygląda u mnie.

"Zanim zrobimy na gotowi formy do 100Hz najpierw wykonamy prototypy kartonowo-betonowe w takim razie dla 100Hz i powiedzmy 125Hz. "

Poniżej zamieszczam mój projekt, tak powinna wyglądać tak tuba. Moim zdaniem jest optymalna. większa już nie może być. Jedyne co trzeba tam poprawić to, zmniejszyć komorę. Jest za duża, tuba będzie wtedy krótsza.

"JMLC jest moim zdaniem słabsza brzmieniowo od Tractrixa, JMLC powstała nie ze względu na koncepcję brzmieniową, tylko w oparciu o równanie matematyczne..."

Zgadzam się, mam Jmlc 420 od paru lat, teraz bawię się z tractrixami i podobają mi się bardziej. Dla mnie to taki jeszcze bardziej tubowy bezpośredni dzwięk.

Autotech,

"Titan czy Twoim zdaniem Jmlc “nie nadaje się do niczego” biorąc pod uwagę gabaryty czy brzmienie?"

Gabaryty, nie słuchałem Jmlc na wyższym basie. Bo parę minut w małym pokoju na audioszoł słuchaniem raczej nazwać nie można.

"Moim zdaniem przy dużych tubach (niskich częstotliwościach pracy) Jmlc są lepsze bo krótsze"

Moim zdaniem jest odwrotnie. Przy niższych częstotliwościach długość się przydaje.

"Biorąc pod uwagę aspekty czysto komercyjne również bo Jmlc sprzedaje się 4x lepiej niż Tractrix...:):):)"

Bo to komercja jest, nakręcana na diyadio i innymi podobnymi przez samego Jmlc i jego kolegów.

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 15:33
Nie jestem pewien, niech mnie mądrzejsi poprawią ale wydaje mi się, że im dłuższa tuba tym większe opóźnienia i kłopoty z fazą.
Efekt megafonu (grania przez rurkę) większy porównując np. Jmlc200T vs Tractrix 200.
Da się oczywiście tego uniknąć idąc w kierunku systemów wielodrożnych.
lukasz

p.f.pawlikowski

• 289 / 6098
23-08-2011, 15:36
I to już tez było sprawdzone i mówione ;)

Więc nie można powiedzieć, że bezwzględnie jedna konstrukcja jest lepsza od drugiej, wszystko zależy od zastosowania.

p.f.pawlikowski

• 289 / 6098
23-08-2011, 15:43
Nie zapominajmy, że są też inne konstrukcje tubowe, mnie osobiście interesuje iwata-300 i mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane jej posłuchać w sprzyjających warunkach.

lancaster

• Gość
23-08-2011, 16:20
Autotech, ufffff. JMLC Brzmi słabiej....szczerze mówiąc wnikanie dlaczego nie bardzo mnie interesuje.
Myślę ze to kwesta samej krzywej a nie długości tuby.
Idąc w kierunku systemów wielodrożnych opartych o profil JMLC mamy tweetery na wysokości antresoli.

W zasadzie nie mam żadnego interesu w tym żeby cokolwiek podpowiadać, z marketingowego punktu widzenia (jeśli rozważać sprawę w kategoriach konkurencji) powinienem być raczej zainteresowany, żebyście do dziś robili cieńsze tuby i rozwijali koncepcje zestawów głośnikowych jak dotychczas.
Dorzucę do tego, ze prawidłowa koncepcja to początek i jazda obowiązkowa. Później następuje czas na wrażenia artystyczne, bo zestaw tubowy tak jak każdy inny dobrze kiedy jest dograny.
Wtedy dopiero można mówić o naprawdę znakomitym dźwięku.

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 16:35
Autotech,
Jak ja coś piszę o tubach, to mam namyśli TYLKO systemy wielodrożne, bo to jest moim zdaniem jedyna droga.
Reszta to są jakieś pół środki, które nie dają takich spektakularnych efektów. Nie dziwne, że pózniej ludzie chodzą i narzekają, że tuby to fe są.
Nie jestem jakimś wielkim specem od tej zabawy, nie żyje tym 24h. Ale od paru lat przerabiam ten temat. Nie znam teorii, wzorów itd.  Od jakiegoś czasu przestałem się sugerować tym co inni piszą na forach, bo to nie zgadzało się z moimi wynikami.
Ludzie uznający się za wielkie osobowości audio piszą takie bzdury, że głowa mała.
Dobrze, że w końcu ktoś zabrał się za robienie i sprzedaż tub u nas i to nie za wygórowane pieniądze. Fajnie by było żeby istniała POLSKA firma produkująca nie bezmyślne twory, tylko systemy tubowe z prawdziwego zdarzenia, takie jakie powinny być.
Ja pierwszą swoją tubę, właśnie Jmlc parę lat temu zamawiałem w austarli!!! Póżniej zrobiłem sam 5 modeli, z mdf nie sferyczne, wyglądały tragicznie ale parametry trzymały i to było najważniejsze. Doszły jeszcze 3 modele zrobione przez znajomego stolarza, też wygląd tragedia ale na tym mi nie zależało, to miało służyć do testów.
I muszę przyznać, że od paru ostatnich miesięcy nabrałem sporej pewności w tym co mówię, bo słyszę efekty mojej dłubaniny. To jest przerażające jak na tym może zagrać wielka orkiestra!!!
Ostatnim moim odkryciem jest dodatkowa tuba odtwarzająca dolną średnice 400-1100hz, niby mało przez tą tubę słychać jak jest podpięta sama ale w zestawie, efekt jest naprawdę... nie wiem jak to ująć :) mój młodszy brat powiedział by MASAKRUJĄCY :) Mogę teraz podnosić i powiększać cały obraz audio, (nie wiem jak to się fachowo nazywa), dodawać  przestrzeni i całościowo ilości dzwięku w pokoju, podkręcając gałkę potencjonometru na tym driverze. Acha bo każdy głośnik powinien być "zasilany" przez oddzielny wzmacniacz :)
Zabawa jest jest przednia, szczególnie jak ktoś czuje, że to co zbudował to nie jest coś co można usłyszeć wszędzie...

lancaster

• Gość
23-08-2011, 16:52
"Fajnie by było żeby istniała POLSKA firma produkująca nie bezmyślne twory, tylko systemy tubowe z prawdziwego zdarzenia, takie jakie powinny być. "

Spoko, już istnieje :-) premiera niebawem :-) Pierwszy model to powiedzmy entry level - tak jak pisałem na basie 2x10 cali wg podobnej koncepcji jak JBL Everest, tylko z niższa efektywnością.
Przerobiliśmy kilkanaście cd (nowe i vintage), kilkanaście wooferów, różne profile tub, różne koncepcje ich ustawienia, zwrotnic itp. A co najważniejsze jak pokazał ostatni odsłuch świetnie się to sprawdza również w "gościach" (system złożony w godzinę) w praktyce.
Jak pewnie zauważyłeś mamy w ofercie nieprzypadkowe tuby do takiej konfiguracji (T-400, T-600), jest też tuba wysokotonowa, której nie będziemy sprzedawać jako komponent DIY (wykonana jako podzespół zestawu głośnikowego). Jeżeli wszystko pójdzie OK to kolejna flagowa konstrukcja będzie oparta o np. T100-130 + bas z dipola (aktywnie pędzone 2x15cali).
Wzorniczo raczej powinno się spodobać :-)

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 17:13
Jeśli Jmlc jest faktycznie tak kiepski to dobrze, że mam w ofercie również Tractrix i troszkę falowodów...:)
Co do koncepcji budowy gotowych zestawów... cóż jakoś się sprzedają..., a Jmlc stosuję bo mi osobiście pasują zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i brzmienie.
Chociaż osoby, które kupiły ode mnie czy tuby, czy gotowe systemy już się zorientowały że nie robię tego dla pieniędzy. Oczywiście siostrą PCK nie jestem i nie jest to działka charytatywna w mojej firmie.
Lan nie mogę się doczekać kiedy wreszcie posłuchamy Twojego zestawu. Jestem pewien, że będzie to knstrukcja wybitna po tak dłuuuugich testach i szczegółowych analizach wszystkiego - oczywiście bez złośliwości...:):):):)
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 17:21
Dominik M.

Bardzo podziwiam i szanuję ludzi z pasją,
a z tego co pamiętam to nie tylko tuby Cię kręcą...
(jak postępy przy V12 ?)
lukasz

lancaster

• Gość
23-08-2011, 17:26
Autotech JMLC nie jest "aż tak" kiepski, po prostu jest mniej praktyczny i brzmi słabiej od Tractrix.

Odnośnie konstrukcji - z przyjemnością ugoszczę na spotkaniu podczas prezentacji :-)