Testy T-400 z driverami 2 cale (wylot). Dzięki uprzejmości boogiego mieliśmy okazję posłuchać kilku rozwiązań.
1. Radian z berylową membraną + JMLC 200 + Tweeter B&C
2. Radian z berylową membraną + JMLC 200
3. B&C + T-400
4. B&C + T400 + Tweeter B&C
5. Radian B&C vs Radian solo (bez tub)
6. Radian + T-400 vs JMLC 200
7. B&C + T-400 vs JMLC
8. Różne położenia tweetera względem tuby średniotonowej
9. Test B&C w tubie 400Hz pozwalający ustalić pasmo użyteczne (od dołu) tego zestawu.
Na początek powiem, ze ciężko jest nawet szybkiemu wooferowi nadążyć za tubą :-)
Boogi ma zabawę na kilka tygodni (strojenie zwrotnicy) co go niezmiernie cieszy :-)
Dźwięk jako całość słychać ze ma możliwości ale też wymaga dogrania. Głośniki są na razie włożone w tubę, podział zrealizowany aktywnie, bez kompensacji częstotliwościowej tuby itp.
Wnioski (moje) :
1. Punkt wyjściowy/odniesienia
2. Zniknęło powietrze z góry, ale podstawowe informacje bez zmian.
3. Wyraźnie słabiej rozciągnięte pasmo w górę.
4. Inaczej niż bez tweetera, więcej góry ale dograne to to nie jest (prowizoryczny kondensator + zabawa "na ucho" w dobranie fazy). Ruchy wykonywane z czystej ciekawości "co będzie" :-)
5. Radian spoooro lepiej rozciągnięte pasmo w górę z kolei średnica cieplejsza i pełniejsza w B&C - może to być efekt braku informacji z góry pasma B&C. Efektywność obu głośników zbliżona.
Jedna uwaga w tubie 200-ce (dłuższa) głośnik ma wyższą efektywność niż w krótszej 400-ce. Plus/minus...ciężko powiedzieć, tak czy inaczej jest pewnie ok 100dB :-)
6. Wokal ogólnie bardziej obecny i bezpośredni w T-400 (boogi nawet stwierdził, ze w T-400 ma wrażenie że jest więcej niższych skłądowych - choć podział w obu przypadkach równy 650Hz....dla mnie po prostu cały zakres był czytelniejszy) ogólnie dźwięk czytelniejszy w T-400, JMLC200 bez takiego pazura, raczej spokojnie....na pewno znajdą się osoby preferujące taki typ prezentacji. Dla mnie osobiście potwierdziły się wcześniejsze spostrzeżenia.
7. Wrażenia podobne, choć Radian jako głośnik solo obsługujący pasmo do samej góry jest z pewnością głośnikiem lepszym od B&C.
8. Kiepskim pomysłem okazało się położenie tweetera obok tuby. Najlepsze miejsce to tradycyjnie nad tubą w osi (koledzy trzymali :-)).
9. Dokładnie od 500Hz zanotowaliśmy skokowy zdecydowany wzrost ciśnienia.