Audiohobby.pl

HORN

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
31-03-2011, 13:20
To znaczy że najmniej podbarwiają tuby w których dźwięk najszybciej zanika?

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
31-03-2011, 14:40
Jakie są ceny falowodów SEOS?

lancaster

• Gość
31-03-2011, 23:44
Nie chcę się czepiać, ale profile Goto i Avantgarde różnią się ZNACZNIE. A "sferyczne" o swoich tubach w opisie pisze np. Stereolab (Tractricx)...a jak wiadomo to tez INNA krzywa :-)

W każdym razie krzywa dająca kulisty kształt czoła fali jest znana :-)

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:09
Spoko, Tractrix jest całkiem blisko profilu sferycznego (Avantgarde).

Falowody mnie zupełnie nie interesują (póki co).
Słuchałem Emeralda....słuchałem tub.... Klipscha, Alteca...Avantgarde.
Emerald brzmiał OK, ale bez 2 zdań wolę tuby.

fakamada

• 1066 / 5902
  • Ekspert
01-04-2011, 09:41
To tuba nie jest falowodem ???

lancaster

• Gość
01-04-2011, 09:59
Moim zdaniem tuba jest jak najbardziej falowodem :-) , ale może te OSWG czy jak to się tam nazywa jest jakimś specjalnym typem falowodu, extra uprawnionym do tej nazwy :-)

Nie używam określenia falowód.

reactor

• 1649 / 5839
  • Ekspert
02-04-2011, 14:51
Ja tam nic z tych wykresów nie kumam ;-)

lancaster

• Gość
02-04-2011, 14:58
reactor, nawet jakbyś kumał, to niewiele mówią o możliwościach brzmieniowych tuby. Tak uważam.
Na Triode Festival kiedy porównywali tuby m.in z soczewkami akustycznymi miały przewagę brzmieniową i jednocześnie słabiej wypadały w pomiarach.
Dla mnie pomiar jest świetną sprawą, ale tylko wówczas gdy oddaje rzeczywistość.
Co mi z tego, ze na wieży z hipermarketu przeczytam, ze ma thd 0,001% jak przysłowiowa lampa z thd o rząd wielkości większymi brzmi zwyczajnie lepiej....jakiś Kondo na ten przykład :-)
co innego np. pomiar spl głośników. Jeżeli jest 95dB to możesz być pewien, ze są skuteczniejsze (zagrają głośniej) od takich które maja 90....przynajmniej tyle :-)
...natomiast nadal nie wiadomo JAK zabrzmią jedne i drugie.

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
02-04-2011, 16:22
Który materiał membrany wypadł najlepiej?

lancaster

• Gość
03-04-2011, 09:23
Wczoraj małe spotkanko w Szamotułach.
Podziękowania dla gospodarza za gościnę i możliwość potestowania kilku rzeczy :-)

System na dobry początek - B&C(tweeter), Supravox w tubie 115hz(średnica), Visaton (bas w Onkenie)
Fotki nie zrobiłem (po czasie przypomniało mi sie, ze mam czym :-)).
Systemu nei słuchaliśmy zbyt długo, jako ze przyjechaliśmy sprawdzić jak w  tubach zabrzmią Tang Band W8-1772....tydzień wcześniej grały Lowther(DX5 ?).
No to może zdjęcie tuby, wewnątrz dla oddania skali litrowa butelka coli )

lancaster

• Gość
03-04-2011, 09:29
Nie słuchałem w prawdzie Lowthera, ale osoby mające taką okazję uznały, ze TB brzmi lepiej....wiedząc jak może zabrzmieć ten głośnik nie byłem do końca usatysfakcjonowany....no ale po kolei sprawdzaliśmy najpierw DAC.
Gospodarz gra na tuningowanym Behringerze, am też CEC-a DX71.
Powiem tak...CEC kurzy się nieprzypadkowo :-) ...niestety. CEC oferuje w prawdzie nieco gęstszy dźwięk, ale też jest w nim mniej werwy i DUŻO mniej detali. Dźwięki z  CEC-a były jakby sklejone/poruszone z mniejsza klarownością.
Oczywiscie na CECu też słuchało się całkiem OK, spostrzeżenia są natury : jakie różnice oba DAC oferują w DANYM systemie.

lancaster

• Gość
03-04-2011, 09:31
Na powyższym zdjęciu (bna dole) widzimy monobloki DIY na el84, które wysadziły z systemu Ancient Audio gospodarza.
Po porównaniu DAC nawet nie prosiłem o porównanie - wierzę na słowo :-) ...może przy okazji następnego spotkania będę udawał wątpiącego ;-)

lancaster

• Gość
03-04-2011, 09:36
I na koniec spostrzeżenia natury tubowej...szerokapsmówki raczej tam nie widzę po wczorajszych porównaniach. tang Band duuuużo lepiej (barwa, klarowność) zagrał w dipolu niż w tubie.
W zasadzie dźwięk z dipola był dla mnie satysfakcjonujący w tej konfiguracji.
Jedna uwaga do basu. Słuchałem już wcześniej tego systemu z pracującą na basie sporą końcówka mocy (Sherwood ?) i bas był zupełnie inny. Cóż parka EL84 daje świetne barwy, przestrzeń i przejrzystość, ale bas (druga para identycznych monobloków sterowała Onkenami) w tej konfiguracji ustępowały mocnemu tranzystorowi.

Materiał muzyczny, od NIN, przez klasykę, Jazz po Irka Dudka :-)
Bardzo uniwersalnie (pomijając czasami mało energetyczny na tle reszt bas).

Detektyw Kwass

• 7851 / 6359
  • Ekspert
03-04-2011, 10:16
Lancaster, możesz podać jakieś szczegóły dotyczące wzmaka na EL84? Pentoda czy trioda a może UL albo jeszcze co innego, sprzężenie, jakie, punkty pracy lamp itp.

lancaster

• Gość
03-04-2011, 10:26
Niestety nie :-) Nie pytałem po prostu. Nie jestem autorem wzmacniacza.