Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
29-03-2011, 15:12
"Rommie The Cat wiedział co robi ! Trio były tylko modelem wyjściowym bez niego nie poruszył by się ani krok dalej"

Szkoda czasu i kasy na takie modele wyjściowe :-) Jak wiadomo co zrobić to sobie można odpuścić na dzień dobry. Ktoś musiał przetrzeć i ten szlak...pewnie tylko po to, żeby się nie znalazła zrzęda stawiająca pomniki bo coś jest "fabryczne"...a DIY Rafaell to masz u siebie w domu....bo raczej nie wejdzie do produkcji, przynajmniej nei słyszałem żebyś planował :-)

Odnośnie systemu Romyego też mam uwagi(nie byłbym sobą :-)) - tym razem ja pozrzędzę. Nie słuchałem co prawda, ale nie łapię co tam robi pełnopasmowo puszczony Tannoy dual concentric jako injection chanell. Moduł basowy tez bym inaczej widział, bo bateria ScanSpeaków jakoś do mnie nie przemawia, poza tym wszystko klarowne.

Aczkolwiek gdybym posłuchał i byłoby super to z przyjemnością bym się podzielił tym info.
Pełen szacunek dla Romyego za kawał dobrej roboty tak czy inaczej.

• Gość
29-03-2011, 15:15
>> lancaster, 2011-03-29 12:35:27
PS. Wspomniany wyżej Monitor Silver był porównywany z kilkoma konstrukcjami i sorry...."fabryczne", lub przynajmniej firmowe były....i spokojnie do klasycznego basrefleksa nawet takiego z dobrym rodowodem studyjnym i za ok 50Kzł NA LUZIE dają radę :-) ...no może bas za nisko nie schodzi (w okolice 45Hz)

1. subiektywne
2. kwestia gustu

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
29-03-2011, 15:26
>> lancaster, 2011-03-29 15:12:05
"...a DIY Rafaell to masz u siebie w domu....bo raczej nie wejdzie do produkcji, przynajmniej nei słyszałem żebyś planował :-)

Kurde jak Ty mozesz cokolwiek robić w audio jak masz taki słaby słuch? :-)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 15:55
A, sorry....kabelki !!:-) Miałem na myśli Twoje kolumny, bo temat jakby nie o kablach :-)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 16:12
Jarek, niemal zawsze jest subiektywnie, czasami na tyle ze nie ma o czym mówić i wydaje się ze to obiektywnie :-)
Serio, różnica miedzy przyzwoicie zestrojonym hornem a paczka na klasycznych głośnikach jest spora in plus dla zestawu tubowego.....zależy jeszcze kto czego szuka w domowym audio, ale większość ludzi po takim porównaniu jest przekonana bez 2 zdań.
Ludzie żyją stereo-typami :-)  - Tuby podbarwiają itp. Nawet czytając ostatnio recki Avantgarde w Polsce w każdej recenzji pada sformułowanie, ze tuby nie podbarwiają(trochę jednak tak w tym przypadku).....i totalny brak odniesienia które  tuby wcześniej podbarwiały :-)
Jednym słowem zacytowany stereotyp i nieubłagana z nim walka :-)
A z drugiej strony niektóre tuby podbarwiają niestety i nie m co z tym dyskutować...tka jak niektóre konstrukcje na klasycznych głośnikach powodują ziewanie od pierwszych taktów.

...zresztą analogiczna sytuacja jak w hornach jest w szerokopasmówkach. Kiedy robiliśmy ostatnio prezentację na Zlocie  Swarzędzu ludzie szukali tweetera i pytali czy wewnątrz stosunkowo małej obudowy nie jest ukryty drugi woofer  i ogólnei podobał się witalność:-)
Jeden ze słuchających zrezygnował z zakupu kolumn (używanych) za 5Kzł i wstąpił do kluby fullrange...a obok grały i horny i klasyczne paczki za circa 20Kzł...zresztą dość ładnie.

Dominik.M

• 180 / 5371
  • Aktywny użytkownik
29-03-2011, 16:20
"nie słuchałem co prawda, ale nie łapię co tam robi pełnopasmowo puszczony Tannoy dual concentric jako injection chanell"

Słuchałeś kiedyś tannoy red? Ten driver ma, aż za dużo tego czego nie posiadają głośniki ciśnieniowe(przynajmniej w takiej ilość jaka jest mile widziana) czyt. barwa.
Roomy używa tego kanału kilka decybeli poniżej całego systemu. Pełno pasmowo też u niego on nie hula, przycięty jest od dołu. Kupiłem i sprawdziłem. Działa, tylko warunkiem jest właśnie ta charakterystyczna barwa starego drivera tannoy red. Może są i inne takie "miodowo" brzmiące  głośniki. Ja ich nie spotkałem.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
29-03-2011, 16:28
>> lancaster, 2011-03-29 15:55:34
A, sorry....kabelki !!:-) Miałem na myśli Twoje kolumny, bo temat jakby nie o kablach :-)

Koncepcję kolumn mam ogólną niestety trza policzyć i nie na byle czym i to nie tylko akustykę ale tak że jak to wykonać, bo istotne sa szczegóły. Pomysł jest technologicznie bardzo skomplikowany ale po wykonaniu obliczeń możliwy  do wykonania . No ale jak pisałem  najpierw nauka i to sporo. Jutro mam rozmowę z team menagerem firmy która program takowy zakupiła i używa. Co z tego wyniknie nie wiem, sprawę urabiam juz od lipca zeszłego roku. Jeśli się nie uda czuj się niezagrozony :)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 16:32
Domonik, głośniki ciśnieniowe i barwa....przecież w Tannoy jest głośnik ciśnieniowy, ale OK. Nie słuchałem, mam wątpliwości, ale nie wypowiadam się.
Mam znajomego z Red-ami na stanie...tyle że nie planuje na razie konstrukcji z tubą w pasmie poniżej 600-700Hz.
Tak sobie myślę ze może jako injection podrasowałaby jakaś przyzwoita szerokopasmówka ?
Są szybkie, pełne, brak zwrotnicy....protestuję kilka które mam pod ręką przy czasie (Tang Band 1772, F180).
Zupełnie tego nie czują....na razie przynajmniej :-)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 16:34
Rafaell, trzymam za Ciebie kciuki, serio :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6387
  • Zaawansowany użytkownik
29-03-2011, 16:38
Przecież ogólnie wiadomo, że gramofon tylko trzeszczy, lampowce zamulają, a tuby podbarwiają   ;P

Dominik.M

• 180 / 5371
  • Aktywny użytkownik
29-03-2011, 16:48
Miałem na myśli barwę i wypełnienie  tego co się dzieję przed wejściem do akcji wysokotonowca w red, chociaż z barwą tego wysokotonowca też nigdy nie miałem do czynienia w innych ciśnieniowych. Dzwięk tego drivera kojarzy mi się z misiem i miodem :) Gdybym słuchał tylko małych składów, max trio, to zostawił bym sobie tylko te redy w skrzynce i odpuścił kombinowanie z tym wszystkim...

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
29-03-2011, 17:18
>> Rafaell

Co to za program komputerowy?

Mati 94

• 253 / 5287
  • Zaawansowany użytkownik
30-03-2011, 10:23
Może nie ta kategoria ale coś wspólnego jest

Bacek

• 2444 / 6394
  • Ekspert
30-03-2011, 12:55
>>Dzwięk tego drivera kojarzy mi się z misiem i miodem :)

Czyli lepki, ciągnący i po chwili zamula?
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
31-03-2011, 11:36
Jaki rodzaj tuby ma najbardziej neutralne brzmienie w zakresie średnio-wysokotonowym?