Audiohobby.pl

HORN

• Gość
29-03-2011, 08:41
>> lancaster

luzik

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
29-03-2011, 08:44
Jacek, patrząc na te pomiary to niezła kaszana wyszła. Musiałeś coś zrobić nie halo z Tractrixem nawet zakończonym na "ostro" ....chyba ze tak jak na rysunku profil kończył mu się powierzchniami odbijającymi przy wylocie :-)
Nie widziałem takiego :-)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 08:45
Jarek, akurat interesuję się tematem, wiec jestem ciekaw :-)

lancaster

• Gość
29-03-2011, 08:54
Przykłady znalezione dla Tractrix :

http://forum.speakerplans.com/limmer-243-horns-perfect-for-mt122_topic41464.html

...zwykły, prosty estradowy horn, a nie ma odbić jak u Jacka...dziwnie ten pomiar Jackowi wyszedł, albo faktycznie miał pod ręki taki nieudany horn.

lancaster

• Gość
29-03-2011, 09:06
Jacek, słuchało tego co najmniej kilka osób, z czego 1(słownie jednej) bardziej podobał się JMLC. Też już o tym pisałem.  Możesz wierzyć, możesz nie wierzyć, dla mnei to bez znaczenia :-) Gustaw wklejał fotkę systemu znajomego, wtedy jeszcze nie myślałem o komercyjnym wykorzystaniu tub. Testy były robione...ja wiem...dobre 2 lata temu....może lepiej.
Po tym jak odpaliliśmy produkcję 400-ek i 600-ek nie było sensu trzymać wcześniejszych próbek. Być może gdzieś się uchowały.

A teraz chciałbym, żebyś Ty uwiarygodnił to o czym piszesz i opisał jak pomierzyłeś wrażenia subiektywne ?

lancaster

• Gość
29-03-2011, 09:45
Jacek, słyszałem tubę JMLC z pełnym wywinięciem (co najmniej 2 :-)) i tez mógłbym powiedzieć że nie mamy o czym mówić....mi nie chodzi o "przepychanki" tylko o wrażenia i ich ew. korelacje z pomiarem

Jeśli nie robiłeś nawet prób odsłuchowych, a piszesz o pomiarze subiektywnych wrażeń to nie wiesz o czym piszesz.

Yogi

• 493 / 6401
  • Zaawansowany użytkownik
29-03-2011, 10:02
a kazda pliszka swój ogonek chwali ... :)

spokojnie Panowie, jeden lubi brunetki drugi blondynki, jak tylko dorwę tractrixa to porównam subiektywnie, zobaczę co mi się bardziej spodoba

lancaster

• Gość
29-03-2011, 10:44
jzagaja, pisałem wyżej jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy, czy to było aż tak niezrozumiałe ?
Mogę dorzucić, ze tuba była zdaje się T 0,8 - jak proponuje Azurahorn, bo na nim początkowo się wzorowaliśmy.

Pytanie o pomiar subiektywnych wrażeń widzę za trudne.

lancaster

• Gość
29-03-2011, 11:28
Jacek, w tej chwili mamy gotowe tuby 400 i 600Hz. Estetycznie wykończone z obu stron i solidne. To tyle w temacie gotowe horny.

Jeśli masz ochotę na zakupy, gotowy komercyjny zestaw na głośniku koaksjalnym :-)
Dostępny od jakiegoś roku w regularnej sprzedaży :

http://allegro.pl/cube-audio-silver-monitor-i1419952927.html

Masz jakąś swoja konstrukcję w tym typie ?:-) tzn. sprzedawaną nie jako prototyp ?
"Rzetelnie" jak piszesz.
Niebawem (2-3 tygodnie) pojawi się również wersja wolnostojąca zestawu.

W międzyczasie Jacku wykonałem kilka wzmacniaczy lampowych, DAC, transportów, popełniłem nawet stolik (nota bene dogrywam kolejny, tym razem mam nadzieję, ze podwykonawca będzie rzetelny/terminowy i będziemy współpracować w trybie ciągłym) audiofilski, dogrywałem z stx głośniki szerokopasmowe...i jeszcze kilka innych rzeczy o których nie mogę pisać a są całkiem przyjemne :-)
Zrobiłeś Rakietę, Mumię i dropsa, OK. Przynajmniej tyle wiem.

A teraz Ty pomyśl jak zrobić dobry dźwięk, bo rakieta trafiła obok....choć w pomiarach wypada pewnie przyzwoicie.
To się właśnie nazywa wodolejstwo lub sztuka dla sztuki (wklejanie pomiarów z automatu i ocena na tej podstawie).
Konstrukcje na hornach produkowanych przez nas będą gotowe na tegoroczny AS. Przynajmniej jedna 2 way. Zależy mi na tym, żeby była dopracowana.

lancaster

• Gość
29-03-2011, 11:40
Nawet erystyka Ci nie wychodzi dzisiaj.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
29-03-2011, 11:42
>> jzagaja, 2011-03-29 11:06:50
Od dwóch lat skutecznie lejesz wodę kiedy proszę Cie o pokazanie wykonanych projektów. Proszę pokazać rzetelną pracę a nie marketingowe chwyty.

No właśnie ,konkrety prosimy :)  

A tak serio ta cały czas to po prostu DIY, nie czarujmy się, na forum nikt nie ma dojścia do porządnego sprzętu diagnostycznego, programów do analizy. Cały czas to tylko ucho  i czy nam się to podoba czy nie po prostu samo życie.  Sam wiem jak to trudne aktualnie poszukuję chętnego który by mi pomógł nauczyć się i popracować na programie za 10\'000EU (1 stanowisko) -tylko 1 moduł.

Ech !

lancaster

• Gość
29-03-2011, 12:35
Rafaell, jasne. Na tym stanowisku/programie pewnie zaprojektujesz super łożysko gramofonowe, które będzie miało pasowanie powodujące samozaparcie, albo będzie projektował tuby węglowe nie do wykonania co prawda za sensowne pieniądze w ilościach detalicznych (Audio Tekne np. robi - sprawdź cennik)
Tak się skalda, że koncerny mające dojście do aparatury z NASA robią masówkę niespecjalnie potrafiąca zaliczyć top. Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego np. zestawy Sony czy Philips nie są uważane za jedne z lepszych na świecie ? ....weźmy hoćby Twoje jedne z bardziej ulubionych Grado....wyrób raczej DIY przyznasz ? Patrząc na cykl produkcyjny raczej nawet wczesny DIY...może sie podobać może nie podobać ale fanów ma.
....zanim zaczniesz pisać że coś jest mozliwe bądź nie najpierw się zorientuj co jest potrzebne do zrobienia zestawów głośnikowych....specjalistyczna aparaturą to wiesz....Japończycy kiedyś sklonowali 1:1 Stradivariusa (w drewnie z epoki) dźwięk - kaszana.

Akurat stopień trudności budowy dobrych skrzypiec vc najbardziej zaawansowane zestawy głośnikowe na świecie oceniam wyżej....może dlatego, ze skrzypiec nigdy nie budowałem :-)

PS. Wspomniany wyżej Monitor Silver był porównywany z kilkoma konstrukcjami i sorry...."fabryczne", lub przynajmniej firmowe były....i spokojnie do klasycznego basrefleksa nawet takiego z dobrym rodowodem studyjnym i za ok 50Kzł NA LUZIE dają radę :-) ...no może bas za nisko nie schodzi (w okolice 45Hz)

...i wiesz co...akurat te studyjne paczki w pomiarach nie maja jakiejś super liniowej charakterystyki...

Wracając do tub i DIY, weźmy takie Avantgarde np. ...taki Rommie The Cat miał zdaje sie Trio ?
Po zlokalizowaniu pewnych "ale" w dźwięku zaczał kombinować co by poprawić - naturalne.
Najpierw stwierdził, ze tuby które świetnie wypadaja w pomairach JMLC jednak brzecza i trzeba je czymś wytłumić, potem stwierdził że aktywny bas w Avangardach jednak nie zdąża, a na koniec że compression driver na średnicy zamiast stożka jednak brzmi lepiej....no i sprzedał Trio bo można zrobić DIY taniej :-)

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
29-03-2011, 13:17
>> lancaster, 2011-03-29 12:35:27

Dziękuję za potwierdzenie ze to DIY; ciężko Ci to przechodzi miedzy wierszami ale to prawda !

Zawsze coś łatwiej poprawić niż robić zupełnie od zera i ja tak najbardziej lubię-japończycy też ;)
Rommie The Cat wiedział co robi ! Trio były tylko modelem wyjściowym bez niego nie poruszył by się ani krok dalej

Ja też wiem ze bez solidnego programu i modułu który mi jest potrzebny mogę sobie co najmniej palcem w bucie pogrzebać, czasy kartki i ołówka powoli się kończą. Mając spore doświadczenie w "starych technologiach" można dostać z nowymi potężnego kopa naprzód. I o to mnie konkretnie chodzi.

Jak są nowe technologie to dla czego z nich nie skorzystać ?  Kiedyś Yamaha robiła takie sobie fortepiany a dziś "starożytny" tradycyjnie produkujacy Steinway zastanawia się kto mu wskoczył na plecy.

konrad

• 850 / 6035
  • Ekspert
29-03-2011, 14:27
>> lancaster, 2011-03-29 12:35:27
Wspomniany wyżej Monitor Silver był porównywany z kilkoma konstrukcjami i sorry...."fabryczne", lub przynajmniej firmowe były....i spokojnie do klasycznego basrefleksa nawet takiego z dobrym rodowodem studyjnym i za ok 50Kzł NA LUZIE dają radę :-) ...no może bas za nisko nie schodzi (w okolice 45Hz)

Chyba zrobię sobie takiego "klona" MS bo potrzebuję takiego point source do paro watowej lampki :-P
Docelowo w TL, wiem bo słyszałem referencyjne moim zdaniem "słupki" na tl- br może ssać pałkę. Czy bms 4538 to najlepsze rozwiązanie na wysokie do takiego zastosowania wg. Was?

lancaster

• Gość
29-03-2011, 15:03
konrad, polecam :-)

"Czy bms 4538 to najlepsze rozwiązanie na wysokie do takiego zastosowania wg. Was?"

Z testowanych "rzetelnie" (:-)) przeze mnie głośników Panie Konradzie zdecydowanie tak. :-)
Dość wspomnieć że ten neodymowa wersja tego głośnika pracuje/pracował również w kosztujących (nie ma jak zrobić wrażenie ceną :od razu ludzie klonują-)) 50KEuro La Grand Castine :

http://www.6moons.com/industryfeatures/grandecastine/1.html

Pasmo od 1800Hz odtworzy bezproblemowo. Głośniki są dość czułe na topologię zwrotnicy. Z dobrze wstrzeloną (tutaj nie żebym był złośliwy, ale nie podpowiem za dużo :-)) brzmią świetnie.
W kilku systemach zabrzmiały jak elektrostat z sporo wyższą od klasycznych zestawów głośnikowych dynamiką.

PS. Rafael La Grand Castine to tez firma nie mająca oprzyrządowania z NASA. Dobre oprogramowanie w tej branży sie przydaje...żeby np. stolarzowi maszyna cnc równo dechy pocięła :-)