Naprawdę super, ze mierzy się już wrażenia "subiektywne"/artystyczne...ciekawe jakie efekty odsłuchowe na finał sprawy ?:-)
W przypadku Tractrixa i krzywej zakończonej "na ostro" może jakieś jaja wychodzą. Też zauważyliśmy, ze lekkie wyprofilowanie wylotu jeszcze trochę poprawia (stosujemy) brzmienie, choć jest to kosmetyka.....myślę ze "sukces" pomiarowy JMLC czy Avantgarde (opisze wrażenia ludzi za chwilę) bazuje właśnie na takim profilowaniu ust..
Niemniej nawet Tractrix bez takich zabiegów brzmiał od JMLC precyzyjniej i mocniej, sprawiając subiektywne wrażenie właśnie MNIEJSZYCH podbarwień i LEPSZEGO wyrównania pasma, oraz zaryzykuję szerszego pasma w górę (choć być może jest to subiektywne wrażenie spowodowane lekkim właśnie subiektywnym pogrubieniem/rozmyciem średnicy w w JMLC)
Wystarczy zrobić test odsłuchowy. Kwestię gustów pomijam.
http://www.triodefestival.net/index.php?mact=News,m73248,default,1&m73248number=3&m73248detailpage=news&m73248pagenumber=4&m73248returnid=81&m73248returnid=81&page=81Na European Triode Festival były robione testy tub (przez JMLC). Najfajniej w pomiarach wypadła tuba Avantgarde, potem właśnie JMLC....niestety żadna z nich nie załapała się do finału pod względem oferowanego dźwięku :-)
(link na dole strony)
"Full result list :
1/8 final :
Mélodium 8 cells horn + diy throat + Altec Lansing 802-8D vs Altec Lansing Mantary horn + Altec Lansing 909 (Mélodium wins)
Le dauphin horn + modified TAD2001 vs black horn + ACR driver (Le dauphin-TAD wins)
Smith horn + JBL 2441 vs Avant garde horn + TAD 4001 ( Avant garde wins)
Gaumont Kalee horn+driver vs Klangfil horn and acoustic lens + field coil Klangfilm driver (Klangfilm wins)
Le Cleac\'h horn + TAD 2001 vs wood conical horn + RCA driver ( Le Cleac\'h wins)
Electrovoice horn + Altec 288-16G driver vs JBL horn + Altec Lansing 288-8K (EV wins)
Stereolab horn + vitavox S2 driver vs stereolab horn + yamaha JA6681B driver (yamaha wins)
Lansing 808 horn + JBL D175 (DIY diaphragm) vs Klangfilm horn+driver (AlNiCo) (Klangfilm wins)
1/4 final :
Mélodium 8 cells horn + diy throat + Altec Lansing 802-8D vs Le dauphin horn + modified TAD2001 (Le dauphin-TAD wins)
Avant garde horn + TAD 4001 vs Klangfil horn and acoustic lens + field coil Klangfilm driver (Klangfilm wins)
Le Cleac\'h horn + TAD 2001 vs Electrovoice horn + Altec 288-16G driver (EV wins)
stereolab horn + yamaha JA6681B driver vs Klangfilm horn+driver (AlNiCo) (Klangfilm wins)
1/2 final :
Le dauphin horn + modified TAD2001 vs Klangfil horn and acoustic lens + field coil Klangfilm driver (Klangfilm wins)
Electrovoice horn + Altec 288-16G driver vs Klangfilm horn+driver (AlNiCo) (Klangfilm wins)
final :
Klangfil horn and acoustic lens + field coil Klangfilm driver vs Klangfilm horn+driver (AlNiCo) (Klangfilm field coil & lens wins)
small final :
Le dauphin horn + modified TAD2001 vs Electrovoice horn + Altec 288-16G driver (Le dauphin-TAD wins)"
W próbach odsłuchowych (a chyba po to cała ta zabawa ?) JMLC i Avantgarde znalazły się gdzieś po środku stawki.
Zarówno odsłuch jak pomiary w tym przypadku nie były moim zdaniem do końca miarodajne, bo stosowano różne compression drivery. Ale my stosowaliśmy dla porównania Tractrix vs JMLC te same :-)
Z pomiarami często(żeby nie powiedzieć najczęściej) niestety jest tak jak z przysłowiowymi pomiarami mini-wież w supermarkecie. Wszystkie one maja w pomiarach "subiektywnie" lepsze brzmienie od dowolnej lampy za 20-30Kzł....niestety za cholerę ta "lepszość" nie chce się objawić podczas prób odsłuchowych.
Gdyby JMLC brzmiał w porównaniu lepiej od Tractix to ani mi za tym ani po tym nie zawracałbym sobie głowy niczym innym (na dzień dzisiejszy).
Mogę tylko powiedzieć, ze zarówno Tractrix jak JMLC zyskują na grubości ścianek. I tu tez sprawa do dobrania prosta - na drodze eksperymentu(w pewnym momencie dalsze dokładanie betonu bo z nim eksperymentowalismy nie przynosiło zmian.