Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
07-04-2011, 00:33
rys.2
Sumowanie głośników. Klipsch (Tractrix) bezproblemowo gładkie pasmo z podbitym basem (zamysł konstruktora).
Avantgarde (tuba sferyczna...podobno najlepsza w pomiarach) poszarpana na tle Tractrixa charakterystyka i problem integracji tuby śreniotonowej z wysokotonową.

lancaster

• Gość
07-04-2011, 00:34
rys.3

Wodospad. W zasadzie bez komentarza :-)

Yogi

• 493 / 6401
  • Zaawansowany użytkownik
07-04-2011, 07:28
chłopaki, dajcie już spokój, Lancaster będziesz promował Tractrix bo takie tuby robisz, Jacku po twojej stronie JMLC gdyż większość tub Autotechu to one właśnie. Nie ma sensu udowadnianie na forum która tuba jest lepsza, albo raczej jak ma to miejsce która jest gorsza. Powoli to zaczyna wyglądać jak polemika producenta diesla z tym który promuje silniki benzynowe. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Chyba lepiej skupić się na chwaleniu niż na ganieniu, i pokazywaniu nowych konstrukcji. A moim zdaniem najwięcej nam czytelnikom i użytkownikom tego wątku (wszak DIY) korzyści przyniosły by porady (otwarte porady a nie ... pisz na PW to uśmiech w twoją stronę Lancaster) co do konkretnego zastosowania tub, opisy wrażeń z KONKRETNYCH odsłuchów - i tu plus dla Lancastera za opis wizyty u boogiego, pomysłów itp itd ... to wątek DIY (zrób to sam) więc jeśli panowie producenci mają jakieś tajemnice niechże nimi kuszą gdzieś indziej.

no nie mam racji :)

miałem teraz okres remontowy w domu ale powoli odgracam pracownię i już za chwilkę wracam do gry
pozdrawiam

Yogi

lancaster

• Gość
07-04-2011, 09:42
Jacku, tuby są chyba falowodami ? (tak ogólnie), w materiałach Klipscha i na stronie Stereophile są podane informacje o tym, ze zastosowane tuby to Tractric (zresztą tradycyjny dla Klipscha jakbyś nie widział).
Fajnie, ze jest "udokumentowana" metoda pomiarowa, podpierasz sie autorytetami (pewnie dogadałbym się prędzej :-)), jednak przydałoby się żebyś je w JAKIKOLWIEK sposób skorelował z rzeczywistością :-)

To jest właśnie wątek DIY a wiec dla osób które ew. chcą sobie wykonać zestaw tubowy, a nie program 3 semstru w technikum. Mi osobiście Twoje pomiary mówią tylko tyle, ze masz je opanowane. Ukłon z mojej strony, bo sam takich nie wykonuję (o ile to pomiary a nie SYMULACJE :-)) .....nie marudzę jednak, ze je wklejasz hurtem z komentarzami jak pewnie w Simsach w stylu "pomiar subiektywnych wrażeń".
Potrzebowałbym się dowiedzieć JAK pomiar przekłada się na brzmienie SENSOWNIE zaprojektowanego zestawu tubowego ?

Pomiary ze Stereophile które wkleiłem mówią wiele o REALNYM DZIAŁANIU tub,a  w każdym razie KONKRETNYCH ZESTAWÓW tubowych. Nie mówimy o wirtualnym pitu-pitu.
W tym kontekście traktuję Twoje Jacku jako ciekawostkę....w sensie ze pomiary jedno a rzeczywistość drugie ....jednocześnie prosząc o korelację z rzeczywistością (chyba że tak jak pisałem wcześniej to TYLKO symulacje - wtedy nie ma tematu)

lancaster

• Gość
07-04-2011, 09:58
Yogi, mi jest serio obojętne od strony czysto handlowej czy profil Tractrix, czy JMLC :-))), na marginesie pierwsza średniotonowa  600-ka JMLC w toku...chodzi o poszerzenie oferty i tyle. Podobnie Autotech tak jak Jacek pisze ma w ofercie Tractrixa.
Sam jestem przekonany bez 2 zdań o tym(i dlaczego) że Tractrix bardziej mi(i w większości przypadków jak do tej pory) się podoba, chętnie dowiem się czegoś nowego, ale też majacego zastosowanie praktyczne, zamiast prób dopasowania rzeczywistości do wyników metody (o ile w ogóle jakaś metoda JEST, a nie np. SYMULACJE) :-)
Po prostu nie dorabiam ideologii do pomiarów/symulacji tylko dzielę się dźwiękowymi wrażeniami z REALNYCH porównań.

Handlowo życzę Autotechowi najlepszego. Od samego początku ich istnienia. Jak widzisz (na dole strony :-)) "konkurencja" bezproblemowo umieściła baner (z czego się cieszę) :-) Serio.

boogi

• 63 / 5633
  • Użytkownik
07-04-2011, 12:09
Peace Koledzy :-)

Popieram Yogiego, ma rację.
Temat przenosi się w sferę rozważań akademickich i zatraca swój podstawowy cel, czyli porady „jak to zrobić samemu”.
Bardzo szanuję Waszą wiedzę, ale czy prezentacja kolorowych wykresów lub odwołania do autorytetów przekładają się bezpośrednio na pomoc tym, którzy chcą zrobić, ale nie wiedzą jak?

Spór, „który profil” jest ślepą uliczką. Proszę, piszcie jak je zrobić w domowych warunkach i każdy wybierze to, co uzna za ciekawsze. To zakładka DIY!

W tym temacie (jak w każdym innym) nie ma prawdy ostatecznej. Są jeszcze gusta i indywidualne oczekiwania. Nie wszyscy kochają blondynki, nie wszyscy chcą jeździć mercedesem, nie wszyscy chcą by bogaci - no może wszyscy ;-)

Dźwięk tuby, którą zrobiłem nie spodobał się na naszym spotkaniu. Rzeczywiście Tang Band zagrał lepiej w odgrodzie, ale kolega zestawił ją z Lowtherem w swoim pokoju odsłuchowym i nie może przestać się cieszy z tego, co uzyskał :-D
Czy On się myli? Nie On tego szukał.

Nie zrobiłbym tej tuby bez pomocy przesympatycznych osób z tego forum – Krzysiu jeszcze raz ogromne DZIĘKUJĘ :-D

Zdobyłem, jakąś skromną wiedzę, którą podzielę się ze wszystkimi zainteresowanymi, od tego jest to forum…

Spotykać się, słuchać, oceniać, wymieniać doświadczeniami – do tego zachęcam i zapraszam.

P.S. cały wpis chyba nie na temat Horna – ale musiałem ;-)
Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5857
  • Ekspert
07-04-2011, 12:17
>> jzagaja, 2011-04-06 23:25:11
Jeszcze raz Tractrix i JMLC - dokladny wykres kierunkowosci wykonalem w Matlabie. Zafalowania Tractrixa spowodowane wieksza iloscia odbic wewnetrznych.

Bardzo proszę o zdjęcie stanowiska pomiarowego bo mi to nie wygląda-po prostu!

lancaster

• Gość
07-04-2011, 13:33
"Temat przenosi się w sferę rozważań akademickich"

...z mojej strony nigdy tam nie był. Teoria jest o tyle interesującą o ile ma przełożenie na praktykę.

booogi, dźwięk tuby jaką zrobiłeś ciężko ocenić, bo ona moim zdaniem nadaje sie do pasma max 1K a szło przez nią wszystko pełnopasmowo.
Nie było to dla mnie zaskoczeniem  - po raz n-ty potwierdziło się to samo :-)
Dla mnie eksperyment o tyle ciekawy, ze nigdy wcześniej nie słuchałem tak dużej tuby z głośnikiem szerokopasmowym
Odnośnie profilu tuby to nie jest spór Boguś :-) To jest opinia potwierdzona doświadczeniem - testowaliśmy oba profile, porozmawiaj z Krzyśkiem.
Gdybym miał do tego podejść naukowo to szukałbym przyczyn takiego stanu rzeczy a nie rozwijał symulacje które akurat w tym przypadku są mocno obok wrażeń dźwiękowych (moim i nie tylko zdaniem).

Dla mnie temat sam w sobie nie problem, zawsze chętnie dowiem się czegoś nowego....nawet na pomiary bym się rzucił jak dziki :-) ....byle miały odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Jasne że prościej kliknąć myszką niż robić próby w realnych warunkach...ale jak do tej pory tak to tylko w Simsach :-)

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
08-04-2011, 21:34
Jacek robiłeś pomiary waveguide Dayton  H07E 6" x 6" ?
http://tinyurl.com/Dayton-Audio-H07E

cadam

• 4401 / 6400
  • Ekspert
08-04-2011, 22:03
Czy zamierzacie sprowadzać i sprzedawać coś z oferty parts-express w Polsce?

Yogi

• 493 / 6401
12-04-2011, 09:11
przyszła mi do głowy taka myśl, skoro tak bardzo boimy się o drgania tuby jako wprowadzające podbarwienia do dźwięku, to co w takim razie z klasycznymi głosnikami koaksjalnymi ? przecież membrana midwoofera będzie pełniła role falowodu, a ona drga z załozenia ! I to jak drga! ... np. taki WLM na koaksjalnym eminence, czy monitory na seasach, o KEF\'ie czy Tannoy\'u nie wspominając. Mimo wszystko to dobrze brzmiące głosniki.

lancaster

• Gość
12-04-2011, 09:41
Yogi, to prawda. Zatem robimy 200-ki do wysokich tonów i cienkie tuby do reszty bo i tak super grają :-)

....pomyślałem, ze najprościej będzie przygotować gotowe kity.
Każdy kto będzie zainteresowany tematem dlaczego tak a nie inaczej sam poeksperymentuje.

Obejrzyj Eminence, Obejrzyj Alteca (tu akurat membrana nie jest częścią Tuby ewidentnie)
Membrana w coaxie drga z częstotliwościami NIE EMITOWANYMI przez tubę. Mozna zatem mówić o specyficznych warunkach pracy ale nie o PODBARWIANIU cienkiej tuby impulsami z głośnika.

W przypadku tuby typu wydmuszka CAŁA TUBA gra a właściwie drży z częstotliwościami emitowanymi przez głośnik W NIEJ zainstalowany.
Wystarczy zrobić 1(słownie jeden) eksperyment, żeby nie mieć wirtualnych dylematów.

Ja się drgań tuby nie boję,  po prostu solidniej wykonana brzmi lepiej :-)
Doświadczalnie sprawdzone (przez wiele osób)
Ameryki nie odkryłem.

Mati 94

• 253 / 5287
12-04-2011, 14:01
A tak niedawno śmiałem się że większość głośników  to przecież tuby (-: a tu takie odkrycia

Gustaw

• Gość
14-04-2011, 14:34

rafaell.s.cable

• 1166 / 5857
  • Ekspert
17-04-2011, 22:32
Pamiętaj o zmianie kierunkowości dźwięku wraz z temperaturą. Typowy problem akustyków na świeżym powietrzu :)