Vector
Kupując drivery do membran Truextent, nie jesteś ograniczony do jednego drivera alnico jbl 2440, gdyż masz jego legendarny starszy domowy odpowiednik jbl 375 i wiele innych glośników alnico, które jbl sprzedawał dla innych firm..a ci przyklejali własne etykietki i może w paru przypadkach dokonywali małych zmian. Były to firmy:
DuKane, RCA, Heath, Sunn, Fender, Peavey, Ampex i inne. Na liście podanej przez Truextent masz RCA MI11427 (wyglądający jak jbl 375) i 3xDuKane z których 5A360 przypomina do złudzenia jbl 2440. Również driver jbl 2441 jest alnico, ale trochę słabszy, 2440 ma 20,500Gauss, ale to nie gra roli..bo wszystko zależy od konstrukcji drivera i zastosowanej membrany. Np. starszy driver (fenol) Low-Mids jbl 2480 alnico ma bardzo mocny magnes, ale nie jest za liniowy, bo podbija średnicę.. Za to trochę słabszy 2482 alnico jest świetny na niskiej średnicy z orginalną membraną fenolową. Co do 2440/375 pod membranę Truextent lepiej kupić je bez membran, albo z jakimiś zamiennikami, bo orginalnych gładkich Al szkoda wymieniać, gdyż są świetne na średnicy i nikt tych driverów w orginalnym stanie tanio nie sprzeda. Z B&C chyba jest niezły tweeter 35. Również nie interesuje mnie pasmo przenoszenia danego głośnika, a jego jakość w swoim najlepszym zakresie, gdyż używam 2440 2\'\' na średnicę z hornem jbl 2309, ale bez lensów 2310 które odłożyłem na bok. Do tego na wysokie driver 1\'\'alnico i tweeter alnico.
Poniżej orginalna lista oem name. Jest jeden błąd..do RCA MI11427 diaphragm jbl D16R2440..nie 2240, bo to przetworniki 18-calowe.