Audiohobby.pl

HORN

• Gość
11-02-2011, 21:21
niestety jednak samym audio czlowiek zyje(-: Cie pragne uspokoic tylko.

• Gość
11-02-2011, 21:26
a swoją drogą co Ci się kojarzy z " dwururką"? ,  że tak do kolegi lecisz z zewizytą?

atlon11

• Gość
12-02-2011, 10:25
Witam! wszystkich sympatyków/sympatyczki kolumn tubowych. Pierwszy mój post na forum i mam nadzieję, że do odpowiedniego wątku trafiłem:).
  Jakich diaphragm\'s - membran używacie w swoich driver\'ach, czy mieliście styczność z poniższymi membranami..
Mg - Magnesową
Be - Berylową
Al - Aluminiową
Ti - Tytanową, czy Fenolową albo innymi..
Jake cechy brzmieniowe przypisujecie poszczególnym membranom...

atlon11

• Gość
12-02-2011, 10:54

vector

• 321 / 6256
  • Zaawansowany użytkownik
12-02-2011, 13:40
Atlon11

Mam w domu drivery z membranami alu i fenolem ale jeszcze ich nie porownywalem. Be zamierzam tez kupic i chcialbym jeszcze przetestowac papier - jak w B&C dmc50. Od razu mowie, ze szybko tego nie zrobie bo bede to testowal do wielodroznego zestawu. Teraz gram na coaxach BMS i nie chce mi sie na razie eksperymentowac. Zreszta dopiero co, w koncu uzyskalem zadawalajace wyniki z BMSa. Ale moge obiecac, ze jak przetestuje to opisze wyniki. Jest tylko jeden problem, ze i tak drivery beda inne bo z al i fenolem mam altecki a do Truextent(be) musze chyba kupic jeszcze jbla 2440 (lub innego). Rezultaty do konca nie beda wiec porownywalne ale byc moze beda jakies ogolne wnioski. Jeszcze jedno..... Poniewaz to bedzie zestaw wielodrozny to nie bede specjalnie zainteresowany pasmem przenoszenia (bo i tak pokryje cale) ale raczej klasa dzwieku w zakresie nie wymagajacym specjalnie duzo od driverow. Bede pokrywac tylko 2 oktawy i to od oktawy wyzej niz podaje producent (na dole pasma).

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

atlon11

• Gość
12-02-2011, 19:11
Vector

Kupując drivery do membran Truextent, nie jesteś ograniczony do jednego drivera alnico jbl 2440, gdyż masz jego legendarny starszy domowy odpowiednik jbl 375 i wiele innych glośników alnico, które jbl sprzedawał dla innych firm..a ci przyklejali własne etykietki i może w paru przypadkach dokonywali małych zmian. Były to firmy:
DuKane, RCA, Heath, Sunn, Fender, Peavey, Ampex i inne. Na liście podanej przez Truextent masz RCA MI11427 (wyglądający jak jbl 375) i 3xDuKane z których 5A360 przypomina do złudzenia jbl 2440. Również driver jbl 2441 jest alnico, ale trochę słabszy, 2440 ma 20,500Gauss, ale to nie gra roli..bo wszystko zależy od konstrukcji drivera i zastosowanej membrany. Np. starszy driver (fenol) Low-Mids jbl 2480 alnico ma bardzo mocny magnes, ale nie jest za liniowy, bo podbija średnicę.. Za to trochę słabszy 2482 alnico jest świetny na niskiej średnicy z orginalną membraną fenolową. Co do 2440/375 pod membranę Truextent lepiej kupić je bez membran, albo z jakimiś zamiennikami, bo orginalnych gładkich Al szkoda wymieniać, gdyż są świetne na średnicy i nikt tych driverów w orginalnym stanie tanio nie sprzeda. Z B&C chyba jest niezły tweeter 35. Również nie interesuje mnie pasmo przenoszenia danego głośnika, a jego jakość w swoim najlepszym zakresie, gdyż używam 2440 2\'\' na średnicę z hornem jbl 2309, ale bez lensów 2310 które odłożyłem na bok. Do tego na wysokie driver 1\'\'alnico i tweeter alnico.
Poniżej orginalna lista oem name. Jest jeden błąd..do RCA MI11427 diaphragm jbl D16R2440..nie 2240, bo to przetworniki 18-calowe.

atlon11

• Gość
13-02-2011, 10:18
Dzięki, za zdjęcia z pomiarem Truextent w zestawieniu JMLC-350+Radian 950PB.
Przedstawię kilka zestawień (horn+lens) godnych uwagi.. JBL HL90, HL89 i HL88.
   HL90 z metrowym lensem wnosi do dzwięku dużą przestrzeń, szerokość sceny, głębię, dynamikę, detaliczność, wybrzmienia z lensem i ogólnie lepsze rozpraszanie dzwięku, od tradycyjnych kierunkowych hornów grających bardziej do przodu. Sam horn H5038 (jbl Paragon) ma otwarty, dynamiczny, detaliczny charakter i zapewne dla tego w owych kolumnach były skierowane, na przedni drewniany panel.
   HL89 (JBL Hartsfield). Dzwięk w odniesieniu do HL90 jest bardziej stonowany, w mniejszej skali, do mniejszych metraży. Za bardziej stonowany charakter dzwięku w dużej mierze odpowiada horn, który brzmi spokojniej, aczykolwiek detaliczny..miły w odsłuchu i z klasą.
  HL88 najdroższe horny, których nie słuchałem. Na eBay zostały sprzedane za $13.500 w kąplecie z pierwszą wersją 375 w szarym kolorze. Całość była w idealnym stanie. Najlepsze głośniki średniotonowe na świecie.. Western Electric 594A poszły na eBay za $42.000, przy których Goto i ALE Acoustic grają sucho.
  Czy ALE Acoustic i Goto są warte swojej ceny. W poniższym linku filmik YouTube i kolumny Alteca z driverami Goto stoją nie używane, a w głównej akcji bas Altec 416a + JBL 2482 (z bardzo fajnym hornami) + B&C 35.

http://www.google.pl/m?q=Altec+416a+%2B+JBL+2482+2%27%27

Arek_50

• 1130 / 6257
  • Ekspert
13-02-2011, 20:21
..to nagranie z linku to ....Mary Stalings   "Sunny" z plyty "Fine and mellow"...Clarity Records...na dwa mikrofony swietna pozycja na testowanie sprzetu i nie tylko...

atlon11

• Gość
14-02-2011, 12:46
Ciekawo jak mamebrana Truextent zagrałaby z driverami alnico jak: JBL 2440/375, DuKane lub RCA.
Bardzo prawdopodebne, iż projektant studyjnych monitorów Sony SME-1W, miał wcześniej styczność ze studyjnymi monitorami Pioneer-Exclusive 2401 (TAD 2401)..
http://laurent.delisle.pagesperso-orange.fr/stephane/PCP.html

Inne ciekawe kolumny na głośnikach TAD\'a:
JK Audio SL-01
Kinoshita Monitor Rey Audio
Westlake Audio Tower SM-1. - w 40% na głośnikach TAD\'a i Gauss\'a, pozostałe 60% JBL. Gauss był stosowany w starszych konstrukcjach, gdy nie było problemu z dostępnością tych przetworników, w nowych częściej TAD\'a i JBL\'a, ale nie ma reguly w Westlake, gdyż model modelowi nie równy, bo stosowali różne głośniki w tych samych modelach kolumn. Na życzenie klienta mogą wykonsć na przetwornikach jednej firmy.

Yogi

• 493 / 6257
  • Zaawansowany użytkownik
14-02-2011, 15:38
fajne paczki, śmieję się że w ostatnim roku zaszło u mnie tyle zmian że nawet ich gabaryty mi nie przeszkadzają

• Gość
14-02-2011, 20:06
wlasnie o tym mowilem wczesniej;-) wszystko juz zostalo zrobine dawno , dawno temu w ameryce.

atlon11

• Gość
14-02-2011, 20:36
Odpowiednikiem domowym drivera JBL 2450, jest JBL 475ND i różni się istotnie. Nazwa 475 została utworzona w hołdzie dla słynnej 375. Z 475 powstała pierwsza konstrukcja JBL K2-S9500 z 89r. w kolorze lakieru fortepianowego i głośnikami neodymowymi w całym zakresie.
Jakość wykonania nie gorsza od studyjnych monitorów Sony SME-1W. Składają się z czterech oddzielnych elementów.. Można np. zdjąć jeden bas, by uzyskać tańszą wersję K2-S7500 z jedym 14\'\' basem.

Yotomeczek

• Gość
14-02-2011, 20:47
Ja mam pytanie - czy optymalizowane komputerowo kształty tub nie pozwalają na zbudowanie jeszcze lepszych - od tych legend kolumn? Czy współczesne przetworniki nie są w stanie dogonić jakośćią dźwięku tych sprzed lat?
BTW - może ktoś rzucić jakimś linkiem do teretycznej podbudowy obudów typu onken (ale współczesnych)? Czym to sie tak na prawdę rózni od bass-refleksu i jak to projektować?

atlon11

• Gość
14-02-2011, 20:56
K2-M9500 z 93r. są studyjną wersją domowych K2-S9500. Mają zewnętrzne zwrotnice z możliwością tri-ampingu. Tylko kolumny już takie ładne jak domowe.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5713
  • Ekspert
14-02-2011, 20:57
>> Yotomeczek, 2011-02-14 20:47:15

>Ja mam pytanie - czy optymalizowane komputerowo kształty tub nie pozwalają na zbudowanie jeszcze lepszych - od tych legend

Pozwalają, na dodatek mamy komputerowo sterowane obrabiarki-kiedyś szablon i heja na przód :)

>Czy współczesne przetworniki nie są w stanie dogonić jakośćią dźwięku tych sprzed lat?

Technicznie jest to możliwe tylko kto za to zapłaci?