Audiohobby.pl

HORN

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
  • Zaawansowany użytkownik
08-02-2011, 22:38
ps.
i mam na imię piotrek ;)

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
08-02-2011, 22:40
Taki prosty układ T.Czy wiesz o co chodzi?

lancaster

• Gość
08-02-2011, 22:41
p.f.pawlikowski, spróbuj tak.
Wartosć kondensatora równoleglącego rezystor 1....3,3uF.
tak jak pisałem góra pasma na topowym poziomie to nie z tego połaczenia tuba-CD, ale nieco jakościowo i sporo ilościowo mozesz tam jeszcze zmienić :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
08-02-2011, 23:19
Tak tak, wiem o co chodzi, nie mam niestety pod ręką potencjometru odpowiedniej wartości i wielkości, ale jak skołuję nie omieszkam spróbowac, powinienem szybciej dojść do wnisku, przez który ide narazie piechotą.. ;)

>lancaster
Pomysł dobry na podpicie wysokich, ale jakości ich wiele nie poprawi poza głównie głośnością, a na średnich tonach nadal siedzi rezystor... ;/
Bo jak wspominałem, teraz jade aktywnie i ani myśle o powrocie do jakichkolwiek rezystorów ;)
Co zonacza pojęcie "tuba-CD"?

Dzis zrobiłem jeszcze kilka testów i wydaje mi się, że optymalne cięcie jest na poziomie 900Hz, może odrobine niżej, ale jeszcze musze spokojnie się oswoić i sprawdzić tego zobla jak działa na to wszystko.

Yogi

• 493 / 6257
09-02-2011, 07:22
Lancaster

tego sie troche obawiam, ale jak patrzę na większe tuby z cieńszych deseczek to myślę że będzie OK

Lancaster i tu nie zgodzę się z Tobą, bo wszystko zalezy jaki zastosujesz driver, podejżewam że STX ma dużą i stosunkowo ciążką membranę, mnóstwo ludzi łączy drivery - nawet 2 calowe ze sporymi tubami i nie mają problemów z wysokimi, sam trenowałem kilka driverów i na przykład seleniuma nie dało się słuchac a BMS 4590 grał pięknymi wysokimi mimo podziału na 800 Hz

lancaster

• Gość
09-02-2011, 08:32
Yogi, no dobrze :-) Powiedzmy, ze w dedykowanej dla wysokich tonów tubie góra będzie lepsza :-)
Po to sa tuby dla poszczególnych podzakresów :-)
Plusem takiego rozwiązania jest natomiast mozliwośc rezygnacji z dodatkowej drogi na górze...Altec19 np. gra OK i słuchając go nie myśli sie ze coś tam na górze mogłoby być lepiej.....zestaw jet po prostu dobrze zgrany.
Tego konkretnie STX-a nie znam, moze nawet w tubie o krzywej 2-3KHz góry akurat z niego super nie będzie.

Yogi

• 493 / 6257
09-02-2011, 08:47
i znów się nie zgodzę, tuby wysokotonowe są po to by można było stosować drivery średniotonowe które nie ciągną powyżej 6 - 7 k (z średniotonowymi tubami oczywiście), a które schodzą znacznie niżej niż te ciągnące do 20k, być może dobry wysokotonowy driver w wysokotonewj małej tubie zagra lepszymi wysokimi ale dla nas pospolitych ludzi którzy nie mają 50 metrowych pokoi odsłuchowych lepsze będzie chyba jednak rozwiązanie z mniejszą ilością centrów akustycznych

u mnie driver coaxialny gra w przeogromnej tubie i mam wysokie jak marzenie, problemem wysokich w dużych tubach jest sam driver, gdyż przeważnie wybiera się taki który zejdzie jak najniżej, a nie sama tuba

jak tylko skończę tubę basową mam w zamiarze zestawienie układu tractrix 200 i JMLC (mała) jako osobny "stand" i potrenować różne konfiguracje driverów i podziałów (god bless DCX2496) wówczas będę mógł powiedzieć coś więcej na temat wad i zalet poszczególnych rozwiązań

Yotomeczek

• Gość
09-02-2011, 09:05
A to nie jest tak, że Behringer u Ciebie "prostuje" wysokie i dlatego są dobre?
Może bez niego wcale nie byłoby tak fajnie?

Yogi

• 493 / 6257
09-02-2011, 09:45
nie do końca, samo wygładzenie SPL to nie wszystko, jeśli duża i ciężka membrana pakuje na wysokich zniekształcenia to i tak wysokie będą do d....

lancaster

• Gość
09-02-2011, 10:22
Yogi, nie ma znaczenia czy sie z tym zgodzisz :-)
Góra z przewymiarowanej tuby może sie podobac, ale nie użyłbyś tuby basowej dla odtwarzania średnciy, prawda ? :-)
Z dedykowaną wysokotonową zawsze jest lepiej....no moze jeśli mamy ogromniastą tubę średniotonową to bilans zysków (obiektywna jakosć góry w przypadku dedykowanej tuby) i strat (bajzel spowodowany sporym rozsunieciem centr akustycznych) jest po stronie coaxa w dużej tubie.
To jedyny znany mi przypadek.

Dominik.M

• 180 / 5227
  • Aktywny użytkownik
09-02-2011, 10:42
Hmm to tak jak by wsadzić driver 1" (tyle ma driver wysokotonowy w tym coax?) w tube 2". Charakterystykę behem można wyrównać ale co z odbiciami powstałymi już przy samym wlocie tuby???

lancaster

• Gość
09-02-2011, 10:43
"tuby wysokotonowe są po to by można było stosować drivery średniotonowe..."

Yogi, skąd taki wniosek ?
Jakiś przykłąd drivera sredniotonowego z tubą wysokotonową ?

lancaster

• Gość
09-02-2011, 10:55
"....wówczas będę mógł powiedzieć coś więcej na temat wad i zalet poszczególnych rozwiązań...."

Raczej nie, bo 200-ka IMHO na pelnowymiarową średnicę średnio sie nadaje.
Do tego dojdzie Tobie oddalenie centr o jakieś 40cm....miarodajne to nei bedzie.
Żeby miało to sens moim zdaniem tuba średniotonowa np. 400-600 o wymiarach 20-30cm + tuba wysokotonowa dla dedykowanego wysokotonowego drivera cięte np. 4-7KHz. Wtedy można cokolwiek powiedzieć.
200-ka tak jak pisałem jest dla mnie rozwiazaniem "na styk" jeśli ktoś ma zamiar użyć coaxa i podział umieścić w okolicach 400Hz.
Szczerze powiedziawszy majac 15 cali w Onkenie i coaxa robiłbym podzial 700-800 (jak Altec19 i wiele innych), i uzył 2x mniejszej tuby 400hz.
Nadal uważam, że zdecydowanie za dużej dla wyciśniecia z góry maxa.

Yogi

• 493 / 6257
09-02-2011, 12:21
"tuby wysokotonowe są po to by można było stosować drivery średniotonowe..."

Yogi, skąd taki wniosek ?
Jakiś przykłąd drivera sredniotonowego z tubą wysokotonową ?

hi hi źle się wyraziłem, chodziło mi raczej o to że większośc driverów schodzących poniżej 1200 Hz ma kiepską górę więc potrzebują drugiego drivera z tubą wysokotonową

Yogi

• 493 / 6257
09-02-2011, 12:25
Lancaster, a my tak tu gadu gadu, zgadzamy się albo się nie zgadzamy, ma to znaczenie to lub nie ...

... a może pochwalił bys się jakims swoim rozwiązaniem, zestawem który pieczołowicie dopieszczałeś w tajemnicy przed forumowiczami ...

;)