Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
15-02-2011, 22:35
Yogi, wygląda na to ze tak - z pozostawionymi odciskami...fajnie się ją dotyka  :-)
Na kompozycie zostają odciski mniej więcej jak na szkle. Podobnie tez jak na szkle w zalezności od kąta będzie nawet spore zabrudzenia mniej lub bardziej widać. Powierzchnia jest gładka z lekkim połyskiem.
Tego typu zabrudzenia z tub bardzo łatwo się usuwa np. benzyną ekstrakcyjną. Przepolerowując pastą Tempo nawet po latach odzyskamy idealny wyglad.
Ustawiajac system jednorazowa zabawa kosmetyczna, mamy estetyczną jednolitą powierzchnię z obu stron tuby :-)

Na fotce po lewej wygląda jak w naturze.

Dominik.M

• 180 / 5227
  • Aktywny użytkownik
16-02-2011, 12:51
Nigdy nie podobał mi się połysk na jakimkolwiek sprzęcie audio, wiedziałem jeszcze przed tym jak powstawały, że będzie czarny mat na wewnętrznej jak i na zewnętrznej stronie :) Wewnątrz zrobiłem chropowatą powierzchnie właśnie po przeczytaniu komentarza Roomego, choć mam do tego lużne podejście. Oczywiście to wszystko rzecz gustu, każdy robi co mu się podoba. Gdybym skłaniał się ku połyskowi to zostawiłbym tubki w takim stanie w jakim do mnie dotarły. Faktycznie, są fajne w dotyku, stąd widoczne na zdjęciu odciski palców :)

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
16-02-2011, 15:27

Rozumiem, fakt czasu mało.  To OB robi wrażenie wyglądem. 2 x 18" na basie siedzące i prawie 190 H x 90 cm sz... uuuuuuuuuaaa Duża sprawa:). Dajcie znać jak poszło w Pradze - może kilka fotek:) z pokoju.
pozdrawiam
Robert

>> jzagaja, 2011-02-11 13:47:41
Do Pragi OB juz nie zdazymy - mamy teraz na glowie cala serie nowych falowodow i wysylke do USA. Zabieramy grafitowa "Polrakiete" i czarne suby aktywne - pomieszczenie mniejsze od tego na AS.

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
16-02-2011, 15:34
"Vector dalej tworzy zestaw......:)
Ale nie tak hop-siup!!!! Sa jeszcze inne przyjemnosci - narty, kobiety, wino itd...... ;)"  

- O totototooooooo :))))))). To prawda, trzeba sobie dać trochę oddechu i żyć pełną parą.

Podobnie jak Yogi kibicuję temu projektowi. Poważne  zadanie i duuużo pracy przed Tobą. Przecierasz szlaki z kilkoma chłopakami z tego forum.  Czekamy z niecierpliwością na pierwsze szkice i rysunki rozwiązania!

pozdr
Robert

Yogi

• 493 / 6257
  • Zaawansowany użytkownik
16-02-2011, 15:49
Dominik M. też lubię mat i fakturę, ale wyleczyłem się z niej po pomalowaniu wzmacniaczy fafbą strukturalną czarną, jak osiadł na nich kurz to tylko mycie wodą zostało :(

koniecznie napisz jak ci się sprawi to malowanie po kilku tygodniach, może twoja farba daje mniejsze ziarno, btw jaka to farba ?

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
16-02-2011, 15:59
Na moim Diavolo też mat czarny i kurzy się... tylko dmuchanie zostaje:)))))) hehehe

Dominik.M

• 180 / 5227
  • Aktywny użytkownik
16-02-2011, 16:51
Farba, którą malowałem to impa bumer
http://www.klakiernik.pl/index.php?products=product&prod_id=217

Grubość ziarna reguluje się rozcieńczalnikiem, ciśnieniem w pistolecie i odległością z której malujesz.
Z kurzem będę walczył specjalną miotełką :) Do tej pory w domu zdaje egzamin celująco.

Yogi

• 493 / 6257
16-02-2011, 18:17
jaka to miotełka ... wiedza ta może być cenniejsza niż najlepszy schemat :) serio

Dominik.M

• 180 / 5227
  • Aktywny użytkownik

fakamada

• 1066 / 5758
  • Ekspert
16-02-2011, 23:05
Jeśli to przetwornik Heila (AMT), to jest on BIpolowy.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5713
  • Ekspert
16-02-2011, 23:21
>> Dominik.M, 2011-02-15 19:03:25
>jedyne co zrobiłem to pomalowałem od środka jedną z tubek farbą strukturalna. Struktura przypomina drobno ziarnisty papier ścierny. Posłucham jednej i drugiej, jeżeli nie będzie różnicy to pomaluję i drugą, bo efekt się mi podoba.

Coś w tym jest, ja z dwóch tubek 5-12 kHz  które używałem (jedne głośniki są do przewinięcia) chwaliłem sobie bardziej te które miały fakturę.

Po prostu dźwięk tracił podbarwienia !

lancaster

• Gość
17-02-2011, 09:02
Coś czuję że zaproponuję też wersję tub : "baranek" :-)
Robiąc wczesniejsze eksprymenty raczej się go pozbywaliśmy :-)

Do wersji komercyjnej zestawów będzie oczywście tuba gładka - -malowana, zeby wygladało jak Avangarde czy Acapella.
...a brzmieniowo i tak swoja drogą poróanam, u mnei mogą stać baranki,a  co tam....tylko to odkurzanie....

Yogi

• 493 / 6257
17-02-2011, 09:13
jak robiłem swój pierwszy zestaw z tubą, klon emeralda z małą tubą na wysokoie tony na różnych forach radzili żeby wyłożyć powierzchnię tuby cienkim filcem. Jak radzili tak zrobiłem i było o niebo lepiej. Potem zmieniłem driver z selenium 220i na BMS 4550 i okazało się że filc nie jest już tak potrzebny. Moim zdaniem należy tubę traktować jako układ tuba - driver. Dopiero tak połączony zestaw należy oceniać i stosownie do oceny poddawać modyfikacjom. No chyba że tuba jest zrobiona z cienkiego ABS (tuby komercyjne do pro-audio) i sam w sobie brzęczy. Chętnie skorzystam z doświadczeń co do powierzchni tuby, jeśli pozytywny wpływ ziarnistości potwierdzi się kto wie może i ja pomaluję swoje.

Tymczasem tuby gładkie bardziej mi się podobają, a na ślady po paluchach wystarczy nowa (nie prana) ściereczka z mikrofibry

simon19

• 256 / 5246
17-02-2011, 15:21
Skoro obwódki filcowe robią dobrze przy zwykłych głośnikach kopułkowych to również w przypadku tub coś warto pomyśleć posprawdzać co i jak.

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
17-02-2011, 15:41
Tuba to powinna być doskonale sztywna i doskonale gładka,a nie pokryta jakimś absorberem.Chyba coś tu nie halo...