Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
17-02-2011, 15:47
T-600

Yotomeczek

• Gość
17-02-2011, 15:58
No fajne cacko :)

Yogi

• 493 / 6257
  • Zaawansowany użytkownik
17-02-2011, 16:42
>> almagra, 2011-02-17 15:41:26
Tuba to powinna być doskonale sztywna i doskonale gładka,a nie pokryta jakimś absorberem.Chyba coś tu nie halo...

zgadzam się z Tobą, owa tuba była nie halo i driver też był nie halo, nawet bardziej był

Yogi

• 493 / 6257
17-02-2011, 16:54
Lancaster, co tu dużo mówić ... piękna

konrad

• 850 / 5891
  • Ekspert
17-02-2011, 17:29
>> lancaster, 2011-02-17 15:47:23
T-600

Jakie ma wymiary?

lancaster

• Gość
17-02-2011, 22:03
">> konrad, 2011-02-17 17:29:14
>> lancaster, 2011-02-17 15:47:23
T-600

Jakie ma wymiary?"

195mm(wylot) x x160mm(dlugośc dla 1calowego wlotu)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
18-02-2011, 12:49

Wczoraj miałem przyjemność odwiedzić Yogiego i zapoznać się z Jego systemem, choć niestety czasu było niewiele. Była to jednak rzadka okazja do w miarę spokojnego posłuchania dobrze zgranego systemu, gdzie prawie całe pasmo idzie z tuby.

Jak wiemy system ma swoje miejsce w specjalnie przygotowanym, odosobnionym pomieszczeniu odsłuchowym. Można grać głośno i nikt nie przeszkadza, a miejsca jest wystarczająco do stawienia nawet hornów basowych ;)
Tuby, choć przycięte, są ogromne, no i jak zawsze świetnie wykonanie, jak to Autotech. Góra z 300B, a dół z Krella, czyli „Piękna i Bestia” w jednym systemie.

Wiedziałem czego będę słuchał, więc nastawiłem się na odbiór bez kompromisów. Ale są gusta i guściki, więc tak do końca nie wiedziałem z czym się spotkam. Mimo wszystko, system mnie zaskoczył i to oczywiście bardzo przyjemnie. Choć brzmienie najprościej, najszybciej opisywać przez plusy i minusy. To mam z tym problem, bo jakoś ciężko wymyślić mi te minusy, a przecież idealnych systemów nie ma. Wszech i wobec jest wiadomym, że dobry system pokazuje nagrania nago, obnaża je z wad i zalet. Ale dopiero teraz odczułem na własnej skórze jak bardzo mocna jest ta cecha w dobrych systemach.

Zabrałem jedną swoją, lubianą i dobrze znaną mi płytkę na testy. Ale przez odtwarzacz, mimo braku czasu, przedarło się kilka płyt i jeszcze więcej utworów. Wraz ze zmianą kolejnej płyty miało się wrażenie zmiany całego systemu, po prostu brak powtarzalności brzmienia, zaskoczenie przy każdym utworze. Gdy miało być ostro z brzytwą, to tak było, gdy leciała muzyka nastrojowo-relaksacyjna, to zapominałem gdzie jestem. Bałem się, że odczuję charakter tuby, czyli nalot megafonowy albo coś takiego, ale nie, wszystko naturalnie, bez niepotrzebnych podbarwień. Wszystko było ultra przejrzyste, ale 300B pilnowała aby nie brakowało w tym tego, co w muzyce najpiękniejsze (i nazywane jest „tym czymś” :P). Dźwięk niezwykle realistyczny i bezpośredni, choć gdy coś miało grać daleko od nas, w głąb to też tak było.

Sama góra była bardzo delikatna, ale mimo to bardzo szczegółowa, niczego nie brakowało, było wszystko. Choć ja sam jestem przyzwyczajony do większej nachalności, to jednak nie odczułem dyskomfortu. Yogi wspominał, że lubi opadającą charakterystykę przy krańcach górnego pasma, ale nie wiem czy wynikało to z charakteru BMS’a, z korekcji cyfrowej, czy też samej konstrukcji tuby. Jednakże góra była fantastyczna i sam nie wiem czy chciałbym ją podnosić, bałbym się coś korygować w tak zgranym brzmieniu. Środek to oczywiście poezja w czystym wykonaniu, bardzo, bardzo namacalny i urozmaicony. Co na płycie to na tubie, też tak chcę!
Bas, to jedyne czego mógłbym się przyczepić i co mogę uznać za słabszą stronę tego systemu. Bowiem tylko on mógł by być lepszy, ale nie był słaby, na co dowodem jest to, że teraz ja jestem jego właścicielem. No ale powybrzydzać musiałem na coś ;)

Na osobną uwagę zasługuje przestrzeń jaką kreował ten sprzęt. Połączony z realizmem powoduje, że kompletnie tracimy orientacje czy coś jest prawdziwe czy tylko z płyty. Przy typowo testowych utworach byłem w szoku jakie są możliwości systemów audio, co można osiągnąć w domowym zaciszu. Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo po prostu nikt mnie nie zrozumie, kto nie miał przyjemności słuchać tego co ja. Niestety zdałem sobie sprawę jak daleka jest przede mną droga, choć dobrze, że jestem jeszcze młody, to może zdążę ;)

Dziękuję jeszcze raz za możliwość odsłuchu i gratuluję Yogiemu niesamowitego systemu, na długo pozostanie w mojej głowie.

Yogi

• 493 / 6257
19-02-2011, 08:19
Dziękuję za wizyte i za pochlebny opis, nie będe tu przesadnie skromny bo sam jesten z brzmienia systemy zadowolony, chciałbym napisać kilka słów wyjasnienia ...

opadająca charakterystyka wynika z korekcji cyfrowej, BMS w tubie pozostawiony sam sobie na wręcz rosnąca (lekkie podbicie pasma 8k - 20k)

też tak uwazam, niesamowicie ciężko jest dorównać szybkości i szczegułowości drivera kompresyjnego w tubie, tym trudniej im niższy podział, dlatego zdecydowałem się na tubę basową

< Przy typowo testowych utworach byłem w szoku jakie są możliwości systemów audio, co można osiągnąć w domowym zaciszu >

były to: Amused to Death Rogera Watersa, Składanki z muzyką klasyczną wytwórni Reverence Recordings, oraz dwie składanki Stockfih Records (ta ostatnia pozycja moim zdaniem mocno przegieta w realizacji, ale można się przekonać ja to jest siedzieć metr od gościa z gitarą)

cadam

• 4401 / 6256
  • Ekspert
20-02-2011, 09:56
Gdzie można kupić tworzywo z którego zrobiłeś maskownicę Mumii?

Bacek

• 2433 / 6250
  • Ekspert
20-02-2011, 11:27
Koledzy z forum klipscha walczą ze swim eliptycznym tracrtix\'em. Dorwali nowy driver Faital pro HF200 (koło 950 PLN u nas za sztukę) i w zasadzie system 2\'way udało im się z niego wyciągnąć.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Bacek

• 2433 / 6250
  • Ekspert
20-02-2011, 11:30
A i optycznie wygląda solidnie

lancaster

• Gość
20-02-2011, 12:02
Niezła zabawka ten FaitalPro. W czasach kiedy jeszcze myslałem o  głośniku stożkowym na średnicy w tubie brałem pod uwagę tani, mały stozek wlasnie od nich.
Bacek, odpalasz swojego Monstera ?:-)

Bacek

• 2433 / 6250
  • Ekspert
20-02-2011, 12:05
Nie mam na razie gdzie go kontynuować no chyba że  masz jakiś kont w stolarni do użyczenia :).

Ale fakt chociaż do tej zrobionej tubki muszę wrzucić mocowania drivera i pomierzyć całość bo to już prawie rok minął jak ostatnio coś przy tym robiłem.

lancaster

• Gość
20-02-2011, 12:07
Ta twoja tubka średniotonowa na jaki profil (częstotliwosć) jest liczona ?

Yotomeczek

• Gość
20-02-2011, 12:24
>> Bacek, 2011-02-20 11:27:23
Koledzy z forum klipscha walczą ze swim eliptycznym tracrtix\'em. Dorwali nowy driver Faital pro HF200 (koło 950 PLN u nas za sztukę) i w zasadzie system 2\'way udało im się z niego wyciągnąć.

Rzuć linkiem ;)